ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Neobičajni nastop Elvirja Lakovića je Bosni prinesel deseto mesto

Čeprav zna Bosna na Pesmi Evrovizije vedno potrkati na naša čustva z odličnimi baladami z balkanskim melosom (z eno od njih je leta 2006 osvojila visoko 3. mesto), se je leta 2008 odločila, da tudi ona pošlje nekaj norega in odbitega. In izbrali so Lako.

Laka, Mirela in Alesh MaatkoFoto: Evrovizija.com

Laka je umetniško ime za bosanskega rock pevca in glasbenika Elvirja Lakovića. Svojo prvo pesem je posnel daljnega leta 1998 in bila je prava uspešnica. Tudi njegovi naslednji hiti so bili med Bosanci in ponekod drugje po Balkanu izjemno priljubljeni.

Nič čudnega, da se je leta 2004 Laka odločil, da srečo poskusi tudi v New Yorku, kjer je hotel ustanoviti band. Vendar se je kmalu vrnil v domovino, saj v ”velikem jabolku” ni dosegel večjega uspeha.

Novinarska konferenca bosanske delegacije na ESC 2008.Foto: Alesh Maatko
Delegacija je bila ‘odbita’ na vsakem koraku.Foto: Alesh Maatko

Leta 2008 je v Beogradu Bosno in Hercegovino zastopal na Pesmi Evrovizije s pesmijo Pokušaj (Poskusi). Na odru so ga spremljale sestra Mirela in štiri spremljevalne vokalistke, oblečene v neveste. Laka je na oder poleg neobičajne (beri: odbite in nore) skladbe prinesel kup rekvizitov. Spremljevalne vokalistke – neveste – so med nastopom pletle šale, v košarah so imele raznobarvne klopčiče volne. Laka je svoj nastop začel s skokom iz košare za perilo, ki ga je Mirela nato obešala na vrv, na koncu pa so se na spodnji majici, srajci in ostalih kosih oblačil izpisale črke L-O-V-E oziroma »ljubezen«.

Lakapo razglasitvi rezultatov iz prvega predizbora …Foto: Alesh Maatko

Spomnimo še, da se Bosna in Hercegovina po treh letih odsotnosti letos vrača na veliki glasbeni dogodek, kibo potekal 12., 14. in 16. maja 2016 v Stockholmu.

Precej nerazumljivo je bilo tudi besedilo, vendar je celoten paket prepričal gledalce, saj se je Laka brez težav uvrstil v finale, v katerem je dosegel odlično 10. mesto. Laka po beograjskem nastopu Evrosongu še ni rekel zadnje besede. Že leto kasneje je sporočal glasove Bosne in Hercegovine, znova pa je to storil še leta 2012.

Laka s sestro MireloFoto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X