EVROVIZIJA

Na Evrovizijskem tekmovanju mladih plesalcev tudi RTV Slovenija

V Pragi se bodo med 10. in 16. decembrom predstavili najboljši mladi plesalci iz držav članic EBU. Evrovizijski mladi plesalci, tekmovanje, ki ga EBU letos prireja petnajstič, predstavlja evropske plesalce, stare od 16 do 21 let. Nacionalno radiotelevizijo bo tokrat zastopala 20-letna Patricija Crnkovič, neposredni prenos pa bo na TV Slovenija 2.

Patricija CrnkovičFoto: SOJ RTV SLO/Nikola Janušič

Letošnjega tekmovanja v dvorani Forum Kongresnega centra v Pragi se bo udeležilo osem izbranih najboljših mladih plesalcev iz Češke, Malte, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske, Švedske in Slovenije. Naša Patricija Crnkovič je edina med plesalci, ki se na ta tekmovalni nastop pripravlja drugič. Slovenijo je na tekmovanju za Evrovizijske mlade plesalce zastopala že leta 2013 (glej video spodaj).

Za svoj nastop je naša predstavnica izbrala plesno točko Disintegration, ki jo je koreografirala sama. Plesala bo na skladbo Within the Orderly Life skladatelja Sylvaina Chauveauja. Tudi obleko, minimalistični kostum, primeren stilu plesa ‘contemporary’, za ta veliki nastop si je mlada dama zamislila sama. Z nasveti ji je pomagala kostumografka TV Slovenija Jerneja Jambrek, del kostuma, krilo, pa so ji zašili na naši TV. Plesalci bodo na tekmovanju najprej odplesali solo točko, nato skupinski ples, ob zaključku pa se bosta v dvoboju pomerila najboljša dva. Zmagovalec dvoboja bo tudi zmagovalec letošnjega tekmovanja Evrovizijski mladi plesalci.

Patricija CrnkovičFoto: SOJ RTV SLO/Nikola Janušič

Patricija Crnkovič: Pot do uspeha

Patricija Crnkovič je končala
šolanje na Gimnaziji Bežigrad in Konservatoriju za glasbo in balet v
Ljubljani. Zadnji dve leti je študentka na priznani Codarts na Univerzi
za umetnost v Rotterdamu na Nizozemskem. Velike mednarodne uspehe je
dosegala kot plesalka Plesnega kluba Kazina, kjer je najpogosteje
plesala sodobni in jazz ples. Nastopala je tudi v predstavah Mladega
slovenskega baleta (MSB), ki je sodeloval z obema slovenskima
operno-baletnima hišama. Najbolj ponosna je na naziv svetovne prvakinje v
show plesih solo in jazz solo leta 2014 in zlati medalji na Evropskih
prvenstvih 2015 in 2016.

V končni dvoboj Evrovizijskega tekmovanja za najboljšega mladega plesalca sta se doslej uvrstili dve slovenski plesalki – 2011 v Oslu Petra Zupančič in 2013 v Plznu Staša Tušar.

Mlado plesno zvezdo letošnjega leta bo izbrala mednarodna strokovna žirija – Itzik Galili, koreograf in bivši plesalec Bat Sheva Dance Company in Bat Dor Dance Company iz Izraela, Daria Klimentová, ena najbolj znanih in v svetu uveljavljenih čeških primabalerin, in švedska plesalka in koreografka Ambra Succi.

Patricijo je na letošnjem nacionalnem izboru za predstavnika Slovenije na tekmovanju za Evrovizijskega mladega plesalca 2017 izbrala žirija uglednih slovenskih baletnih in plesnih umetnikov (Maruša Vidmar, Rosana Hribar in Tomaž Rode). Izbor je organiziralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija v sodelovanju z DBUS.

Med najboljše evrovizijske plesalce Patricija Crnkovič.Foto: SOJ RTV SLO/Nikola Janušič

Neposredni prenos

Patricija Crnkovič nas bo zastopala na tekmovanju Evrovizijski mladi
plesalci 2017, finale bo 16. 12. ob 20. uri. Oglejte si ga na TV Slovenija 2.

Za sodelovanje nacionalne televizije na Evrovizijskem tekmovanju skrbi urednica Danica Dolinar, ki bo tudi vodja slovenske delegacije, ob prenosu pa bosta v TV studiu urednik oddaj Daniel Celarec in kot komentatorka baletna in plesna pedagoginja Tanja Pavlič, ki od zaključka študija baletne pedagogike na Royal Academy of Dance v Londonu na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani poučuje balet in sodobne plesne tehnike.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button