EVROVIZIJA

Modna Evrovizija: Prvi predizbor v prevladi črne barve in ogrinjal

Izbor za Pesem Evrovizije ni samo večer novih glasbenih uspešnic, ampak tudi spektakel blišča in glamurja. Vsako leto z zanimanjem občudujemo domiselne oprave izvajalcev, ki skušajo z njimi pritegniti našo pozornost.

Pogledali smo, kako uspešni so bili pri izbiri svojih oprav izvajalci prvega predizbora. Kdo je presenetil z novim modnim trendom in kdo je brcnil v temo?

Zgodba, ki jo bo na odru predstavila Moldavija, je romantična kriminalka, v kateri imajo glavno vlogo policisti. Scena je zelo domiselna in atraktivna, a policijske uniforme, ki jih nosijo plesalci, so vendarle preveč stereotipne. Obleka policistov z usnjenimi rokavičkami brez prstov, gangsterskimi očali, za nameček pa še s kratkimi usnjenimi oprijetimi hlačami in belimi nogavicami, ki kukajo izpod črnih bulerjev, spominja na žgečkljiv pustni kostum.

Moldavija: Eduard Romanyuta – I Want Your LoveFoto: Alesh Maatko

Težko je izbrati oblačila za skupino šestih ljudi, ki izvajajo umirjeno in vokalno zahtevno pesem. A armenskim kostumografom je to uspelo. Štiri dame in dva gospodiča nosijo elegantna oblačila temno sive barve z vijoličnimi detajli in tradicionalnim armenskim nakitom. Pevke so videti kot antične bojevnice moderne dobe. Drznejši bi lahko bili le pri izbiri barv, saj sta golobje siva in vijolična vseeno preveč monotoni za evrovizijski oder. Na rdeči preprogi na odprtju letošnjega izbora so dame, denimo, nosile temno rdeče kreacije in bile v njih videti čudovito.

Mladenič iz Belgije se je odločil za zelo varno kombinacijo ozkih črnih hlač, bele črtaste srajce in črnega plašča, njegovi plesalci in spremljevalni vokalisti pa prav tako nosijo preprosta, dvodelna bela oblačila. Ti dve barvi se sicer dobro ujemata z ozadjem na LED-zaslonih, a vseeno smo od pevca, ki se bo predstavil z moderno pesmijo, pričakovali kaj bolj domiselnega in mladostnega, sploh ker šteje 18 let. Tudi kar se pričeske tiče.

Belgija: Loīc Nottet – Rhythm InsideFoto: Alesh Maatko

Največ prahu se je dvigovalo za 42-letno Nizozemko Trintje Oosterhuis. Za svojo prvo vajo je izbrala (pre)drzno kreacijo črne barve, segajočo malo čez kolena, z dekotejem vse do popka, ki jo je oblikoval Tycho Boecker z umetniškim imenom Prince Charming. Obleka je izzvala burne kritike, češ da je pretirano seksapilna in neprimerna za damo zrelih let. Trintje je na drugo vajo prišla oblečena čisto drugače, nosila je preprosto črno obleko in jakno, čez oči pa je poveznila čipkasto krinko. »Slišala sem, kaj pravijo ljudje, a zame je to zelo čudno in tega ne razumem. Preprosto nisem navajena, da ljudje govorijo o takih stvareh. Upam, da se bodo bolj kot na zunanji videz osredotočili na mojo pesem,« je kritike komentirala pevka. Povedala je še, da ima pripravljenih kar pet različnih oblek in da se še ni odločila, katero bo na koncu izbrala.

Nizozemska: Trijntje Oosterhuis – Walk AlongFoto: Alesh Maatko

Grkinja Maria-Elena Kyriakou se je za svoj evrovizijski nastop odločila izbrati dolgo kreacijo iz bleščečega blaga z dekoltejem, ki pa ni tako drzen kot nizozemski. Obrobljen je s črnim satenastim trakom, ki po sredini obleke sega vse do tal. Na domačem izboru je plavolasa pevka v rdeči obleki kar žarela, tokrat pa ji temno siva barva in nič kaj domiselna kreacija kljub bleščicam ne delata velike usluge.

Makedonec Daniel Kajmakoski je bil oblečen v kavbojke in belo srajco s črnim detajlom in metuljčkom, nadel pa si bo tudi trenčkot v bež barvi. Čeprav razumemo, da je plašč izbral, ker poje o jeseni (in trenčkot prav gotovo sodi v ta letni čas), je celotna podoba precej neizrazita in bolj primerna za sprehod po mestu kot za nastop na evrovizijskem odru.

Tudi Estonca sta izbrala brezčasno črno barvo – Stig nosi črno moško obleko z belo srajco in superge, Elina pa črnega pajaca z dekoltejem in tankim paskom. Videz je dolgočasen in glede na to, da sta favorita za zmago, smo pričakovali veliko več kreativnosti.

Grčija: Maria Elena Kyriakou – One Last BreathFoto: Alesh Maatko

Madžarka Boogie je s svojimi spremljevalnimi vokalisti ena redkih, ki ni izbrala črne barve. Nosila bo dolgo kreacijo s kratkimi rokavi in pasom v barvi rdečega vina, vokalisti pa temno modre in bele obleke. Glede na to, da poje zelo umirjeno pesem s pomembnim sporočilom, je izbira oblek kar dobra, vendar bi se jih dalo obogatiti še s kakšnim elementom, da bi bolj izstopale. 

Nastop Srbije je s kostumografskega stališča primeren za evrovizijski oder. Nekaj dramatičnosti so dosegli z belimi plašči in maskami, prav tako je primerno izbrana tudi obleka za pevko Bojano Stamenov. Ta navadno nosi široke padajoče obleke z bleščicami in ruto v laseh, ki je iste barve. Prav lahko bi se zgodilo, da bi Bojana izbrala preveč kričeča oblačila, a je tokrat v dolgi sivi kreaciji z bleščicami in ogrinjalom dokaj elegantna. Simpatična je tudi bujna pričeska z lasnim detajlom. Čudno so videti le plesalci oz. spremljevalni vokalisti, ko snamejo plašče, saj pod njimi nosijo raznobarvna oblačila, ki se sploh ne ujemajo s celotnim videzom.

Srbija: Bojana Stamenov – Beauty Never LiesFoto: Alesh Maatko

Zelo poseben je videz gruzijske predstavnice Nine Sublatti, ki poje o bojevniku. Nosi črno usnjeno opravo, sestavljeno iz topa z dolgimi rokavi, perjem na ramenih, kratkimi hlačami in visokimi usnjenimi škornji. Na glavi ima kovinski bojevniški dodatek. Oprava se dobro ujema s temačnim in bojevitim vzdušjem, a v modnem smislu ne prinaša nič novega. Pravo ptičje perje na ramenih je leta 2011 nosila že ukrajinska pevka Mika Newton, ‘ubijalske’ škornje pa Maja Keuc.

Za modno ozaveščeno in trendovsko pa bi lahko razglasili Albanko Elhaido Dani! Klasično dvodelno obleko iz topa in hlač je nadgradila z zanimivo obliko topa, ki ima nekakšen peplum in elegantno odprtino pod prefinjenim dekoltejem, ki ravno dovolj razkriva. Zgornji del pa krasi še črno ogrinjalo z bleščicami, ki so ravno prav razporejene. Bela toaleta Toma Forda z ogrinjalom, ki jo je na lanskih Oskarjih nosila Gwyneth Paltrow, je tako dobila naslednico! Predstavnica Albanije je gotovo najbolje oblečena v prvem predizboru! Svoj občutek za modo je pokazala tudi na rdeči preprogi v osupljivi rumeni kreaciji, v kateri je zares sijala.

Albanija: Elhaida Dani – I’m AliveFoto: Alesh Maatko

Med črnimi oblekami v prvem predizboru gotovo izstopa snežno bela kreacije ruske predstavnice Poline Gagarine z zelo dolgo vlečko. Obleka ni sicer nič posebnega, gre za klasično »marilynmonroe obleko« z visokim pasom in odprtim hrbtom, a plavolasi Polini zelo pristaja in pred modrim ozadjem doseže občutek miline in svežine.

Pomudimo se še pri Belorusih: violinistka Maimuna je v beli padajoči kreaciji z zanimivim zgornjim delom videti zelo čedna, črna moška obleka s kratko majico podnjo, ki jo nosi pevec Uzari, pa ni nič posebnega.

Videli smo torej, da bo prvi predizbor minil v skoraj popolni prevladi črne barve, kar je gotovo škoda, saj je veliki evrovizijski oder priložnost, da izvajalci zasijejo v svetlejših in bolj zanimivih barvah. Za zmagovalko smo torej razglasili modno osveščeno Elhaido Dani iz Albanije, najmanj pa nam je bila všeč nizozemska obleka, ki pa je Trintje najbrž ne bo izbrala. So pa Armenke, Srbkinja in Albanka poskrbele za nov trend – ogrinjalo.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X