FESTIVALI

MMS – 3. del: Deset nezmagovalnih uspešnic poletnih melodij

V začetku julija smo ob 35-letnici MMS napravili izbor 10 največjih uspešnic, ki so na festivalu slavile. A zmaga seveda ni vse. Tudi če pesem na sam večer festivala ne osvoji vrha (ne pri občinstvu in ne pri žiriji), to še ne pomeni, da se sčasoma ne usidra v srca poslušalcev …

S tem v mislih smo se v tej vročih poletnih dneh znova sprehodili po zgodovini MMS-a in za vas izbrali deset nezmagovalnih evergreenov. V prvem delu smo vam predstavili Majdo Sepe, zasedbi Hazard in Agropop, v drugem delu na Pop Design, Dominika Kozariča ter zasedbi Napoleon in Halo. V tretjem delu nezmagovalnih pa tokrat sledijo še Faraoni, Miran Rudan in Nuša Derenda.

Faraoni na odru MMS.Foto: Alesh Maatko

8. Faraoni – Sem takšen (ker sem živ) (1996)
Trikratni zmagovalci Faraoni (1992 – E tristemente, 1994 – Mi ljudje smo kot morje, 1997 – Kar je res, je res) na festivalu seveda niso slavili vsakič, ko so se ga udeležili. Ena izmed njihovih nezmagovalnih skladb, ki pa se vsekakor lahko kosa z zmagovalnimi, je Sem takšen (ker sem živ) v vokalni izvedbi Slavka Ivančića.

Miran RudanFoto: Menart Records

9. Miran Rudan – Poletja ne bo (1997)
Miran Rudan si je v 80. letih pevske izkušnje pridobival v skupinah Moulin Rouge, Randez Vous in Pop Design, preden se je leta 1990 podal na samostojno glasbeno pot (istega leta je kot član zasedbe Pepel in kri spremljal Tota Cutugna na Izboru za pesem Evrovizije v Zagrebu). Nekaj časa je še uradno nastopal z bendom kot Miran Rudan Band, po nekaj letih pa je bend odpadel. Na Melodijah morja in sonca 1997 se je predstavil s skladbo z naslovom, zelo primernim za ta festival – Poletja ne bo.

Nuša Derenda je na MMS slavila leta 2012.Foto: Alesh Maatko

10. Nuša Derenda – Boginja (1999)
Nastop Nuše Derenda leta 1999 ni bil ne njen prvi festivalski nastop ne njen prvi nastop na MMS-u, na katerem je v kategoriji debitantov (da, tudi Nuša je bila nekoč festivalska debitantka) nastopila leto prej s Preveč zaljubljena. Se pa je prvič zgodilo, da je pela skladbo tandema Vlašič, in domov je odnesla 2. nagrado občinstva, ki se je lepo podala k 1. nagradi žirije, ki jo je mesec pred tem prejela na Slovenski popevki za Vzemi me veter. Z letom 2012 je Nuša postala ena redkih slovenskih izvajalk, ki ji je uspelo zmagati na Emi, Slovenski popevki (tako po mnenju žirije kot občinstva) in Melodijah morja in sonca.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X