FESTIVALI

MMS 2017: Dober par bosta tudi Igor Lija in Moni Kovačič

Na že 37. festivalu Melodije morja in sonca 2017 se bo v portoroškem Avditoriju 8. julija predstavilo štirinajst izvajalcev. Vse izvajalce v sliki in besedi predstavljamo tudi tokrat na Evrovizija.com. Pod zaporedno številko štiri bosta pesem Dober par zapela primorski glasbenik Igor Lija in prva zmagovalka Melodij morja in sonca, Moni Kovačič …

Igor Lija je izžrebal številko štiri.Foto: Alesh Maatko

Igor Mikolič oziroma Igor Lija, kot je njegovo umetniško ime, je rojen 30. julija 1962 v Kopru. Je primorski glasbenik/pevec in ima za seboj 30-letno kariero na domačih in tujih odrih. Že v osemdesetih letih je kot basist/vokalist igral v primorskih skupinah Nočni Skok, Dober Dan, Visitors, … s skupino Cest la Vie pa je 10 let nastopal po državah zahodne Evrope. Leta 1984 se je s skupino Nočni Skok udeležil tudi takratnega splitskega festival kot spremljevalna skupina Marjana Miše.

Po končanem aktivnem profesionalnem igranju v tujini, se je vrnil v Slovenijo in ustanovil podjetje, ki se je ukvarjalo z organizacijo zabavnih prireditev. Ker pa je bila želja po glasbenem ustvarjanju in vrnitvi na oder prevelika, je ponovno pričel z nastopi in ustvarjanjem avtorske glasbe najprej v narečnem istrskem jeziku, sedaj pa še v slovenščini. Pred dvema letoma je izdal svoj prvenec v istrskem narečju z naslovom Od enbot do danas, s katerim si je prislužil tudi naziv Istrski Mlakar. Leta 2013 je sodeloval na festivalu MMS s pesmijo Ko te ni. Letos je na povabilo medija iz Kalifornije predstavil in promoviral Istro in istrski projekt Od enbot do danas, tudi v Združenih državah Amerike, od koder se je po uspešnih nastopih vrnil konec marca. Svoje nastope ter avtorska dela izvaja pod umetniškim imenom Igor Lija. Leta 2014 pa je bil znovao sprejet na festival MMS s pesmijo Še vedno čakam, katere je tudi avtor glasbe in teksta, izvajal pa jo je v duetu z Lucienne Lončina.

Moni KovačičFoto: Osebni album

Moni Kovačič (rojena Monique De Haviland, danes Monique Haviland-Fulstone), je ameriško-slovenska pevka, rojena 21. junija 1960 v Frankfurtu. Njena mama Brigita Kovačič je bila igralka, oče pa ameriški pilot Bill De Haviland. Rodila se je v Frankfurtu na ameriški bazi vojnega letalstva. Prvih nekaj let je odraščala v ZDA, natančneje v zvezni državi Connecticut, družina pa se je pozneje preselila v Salzburg, kjer je začela obiskovati baletno šolo in se vpisala na glasbeno šolo Mozarteum. Nastopati je pričela pri dvanajstih letih. Preden se je podala na samostojno glasbeno pot, je bila v Avstriji članica zasedbe Dr Pepper, ki je zmagala na festivalu mladih v Beljaku. Pri 15-ih jo je odkril producent Peter Kraus, v sodelovanju s katerim je posnela svoje prve skladbe za avstrijski in nemški trg, npr. Ich such’ einen Boyfriend (1976), pod imenom Monique.

Skok čez lužo

Po uspehu na območju nekdanje Jugoslavije je svojo glasbeno pot leta
1985 nadaljevala v Ameriki, kjer je 6 let preživela na turneji s svojo
skupino. Tam se je ustalila in si ustvarila družino. V Ameriki je
napisala in posnela nekaj solo albumov (Illumination, Slovenian Boy in
Home for Christmas) ter bila del različnih glasbenih projektov.

Še vedno glasbeno aktivna

Danes je
lastnica več klinik za fizioterapijo, masažo in akupunkturo ter je še
vedno glasbeno aktivna – igra in poje namreč v zasedbah Mötley Blues,
Out of Bounce in Moni & the Moonlighters.

Po zaključku srednje šole v Salzburgu − takrat je bila stara 17 let − so se z družino preselili v Ljubljano (v kateri je sicer že leta 1971 obiskovala osnovno šolo in se tako naučila slovenščine). Tam je podpisala pogodbo z RTV Ljubljana pod okriljem producenta Dušana Velkaverha. Pri RTV Ljubljana je izdala dva albuma, Moni in Utrip mladost, Zagonetka in Može li jače pa pri Jugotonu. Pri nas je znana predvsem kot zmagovalka prvem festivalu MMS, kjer je slavila s pesmijo Nasmeh poletnih dni. Odmeven je bil tudi njen nastop na Opatijskem festivalu istega leta z Brez ljubezni mi živeti ni. Brez ljubezni mi živeti ni / Love Is Life velja za prvo singel ploščo v bivši Jugoslaviji, ki je imela na B-strani angleško različico pesmi, kar pred tem ni bilo dovoljeno. 1978 je v duetu z Ivom Mojzerjem posnela priredbo pesmi Srček dela tika taka Franeta Milčinskega Ježka. Leta 1981 je hodila na prestižno bostonsko glasbeno šolo Berklee, kjer se je naučila komponiranja, nastopanja in aranžiranja. Nato se je vrnila v Jugoslavijo in nekaj časa živela v Zagrebu. V tem obdobju je objavila šestdeset pesmi, ki so bile plod dela z Veselim Oršolićem.

Igor Lija in Moni Kovačič se že veselita skupnega nastopa.Foto: Osebni album
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X