FESTIVALI

MMS 2015 – 4. del: O čem bodo prepevali zadnji štirje tekmovalci?

V Portorožu se bo v soboto, 4. julija, zgodil 35. festival Melodije morja in sonca. Tik pred festivalom predstavljamo še zadnje štiri tekmovalce.Francesca Squarcija in Sabrino Hebiri, Moniko Pučelj, Evo Boto in Gašperja Riflja ter Aljo krušič

Melodije morja in sonca 2015: Kaj bo ponudil festival in voditeljaČar mediteranskih melodij

Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2015 po naslednjem izžrebanim vrstenm redu nastopa: Bilbi: Limonada, Ina Shai: Iščem sonce,Skupina Mozaik: Prvi poljub, Klepač in Gustinčič KinG: Malo za hec, malo zares, Šturle: Hit poletja, Tulio Furlanič: Bloody Marry, Polona Furlan: Ostani še malo, Žiga Rustja: Ne sodim sem, Katrinas: Do neba, Easy: Nekaj med nama, Francesco Squarcia & Sabrina Hebiri: Innamorarsi di te, Monika Pučelj: V dobrem in slabem, Eva Boto & Gašper Rifelj: Ljubezen dela čudeže ter Alja Krušič: Najin ples. Tokrat predstavljamo še zadnje štiri tekmovalce …

11. Francesco Squarcia & Sabrina Hebiri: Innamorarsi di te
Francesco Squarcia je priznan violist, vokalni interpret in skladatelj, rojen na Reki. Med študijem ga je pot zanesla tudi v Ljubljano in na tamkajšnji Akademiji za glasbo je magistriral iz violine. Pozneje je prešel na violo. Živi in deluje v Rimu, kjer je bil kar 35 let član simfoničnega orkestra Narodne akademije sv. Cecilije (Accademia Nazionale di Santa Cecilia). Bil je ustanovitelj godalnega ansambla I Cameristi Italiani, sicer pa je po vsem svetu nastopal tudi kot solist. Pred dvema letoma je na Melodijah Istre in Kvarnerja za Immensamente, slavospev, ki ga je posvetil svojemu rojstnemu kraju, prejel 1. nagrado strokovne žirije. Tokrat se bo prav tako predstavil z lastno skladbo Innamorarsi di te (slov. Zaljubiti se vate), za katero je aranžma napisal Aleksandar Valenčić, aranžer Babićevih Cvet z juga, Love Symphony in Tukaj sem doma. Francescu se bo na odru pridružila reška pevka Sabrina Hebiri, ki je na Melodijah Istre in Kvarnerja 2005 prejela nagrado za najboljšo interpretacijo (Dragi Bog zna), dvakrat je nastopila na Dori (2007 – Tražit ću te, 2010 – Golu si me skinuo), leta 2011 pa se je preizkusila tudi v hrvaški različici Misije Evrovizije.

Monika PučeljFoto: Alesh Maatko

12. Monika Pučelj: V dobrem in slabem
Korošica Monika Pučelj se je v zgodovino Melodij morja in sonca zapisala leta 2003, ko je slavila s šlagerjem Aleša Klinarja Ti ob meni si. Svoj pohod na večje slovenske glasbene festivale (pred tem je že sodelovala na najstniškem MMS-u in Novi sceni) je sicer pričela že leto poprej z nastopom na Emi s strastno Mi paše. Leta 2002 je izdala svoj prvenec Mi paše, ki mu je štiri leta pozneje sledila druga plošča Ostani z mano.

Po zmagi se je na oder Avditorija Portorož vrnila še trikrat: 2005 s Ko poletje zadiši, 2006 s Fešto in nazadnje 2007 s Samo še en dan (vse tri so nastale izpod peresa Aleša Klinarja), letos pa se bo – 12 let po osvojeni lovoriki – predstavila s skladbo V dobrem in slabem, ki jo je napisala sama, in to ravno pod zaporedno številko 12.

Je to znak, da se bo pridružila Otu Pestnerju, Heleni Blagne, Nacetu Junkarju, Domnu Kumru ter zasedbam Prizma, Bazar, Faraoni in Kingston, ki so na festivalu zmagali več kot enkrat?

Letošnji festival bo potekal v soboto, 4. julija 2015.Foto: Alesh Maatko
Eva BotoFoto: Alesh Maatko

13. Eva Boto & Gašper Rifelj: Ljubezen dela čudeže
Evrovizijske barve bo na MMS zastopala Eva Boto. Eva se je jeseni udeležila dveh mednarodnih tekmovanj v tujini, s katerih se ni vrnila praznih rok: septembra je na festivalu za mlade pevce Silver Yantra v Bolgariji prejela glavno nagrado, novembra pa je bila na festivalu Doua Inimi Gemene v Moldaviji druga. Tokrat bo zapela v duetu s še enim tekmovalcem Misije Evrovizije, Gašperjem Rifljem. Za Gašperja, ki mu je preboj na slovensko glasbeno sceno uspel z zmago na prvem slovenskem spletnem glasbenem tekmovanju Hitmania, bo to prvi nastop na MMS, vsekakor pa ne prvi festivalski nastop: v preteklosti je namreč že uspešno nastopil na Slovenski (2009: Ti veš – 2. mesto, 2010: Mozaik – 3. mesto, 2012: Manj je več – 4. mesto) in Narečni popevki (2009: Brez Dolenca ni Slovenca). Pod Ljubezen dela čudeže sta se podpisala Gaber Radojevič in Lea Sirk, avtorja zmagovalne skladbe Mars in Venera Tinkare Kovač iz leta 2013. Gaber je napisal tudi Dvigni mi krila, s katero je Eva na MMS 2012 osvojila 2. mesto.

Gašper RifeljFoto: Alesh Maatko

14. Alja Krušič: Najin ples
Lea Sirk ima letos v ognju dve železi: z njeno skladbo »Najin ples« bo svoj festivalski debi doživela 19-letna Alja Krušič, ki se je s petjem pričela ukvarjati pri desetih letih. Aljo, ki prihaja iz Ribnice na Pohorju, smo spoznali v 3. sezoni oddaje Slovenija ima talent. V finalu je z odlično interpretacijo One Night Only iz muzikala Dreamgirls prepričala gledalce in si pripela zmago. Po zmagi je podpisala pogodbo z založbo Menart records in kmalu izdala svoj prvi singel A boš malo moj, ki sta mu lani sledila Nisi sam (tako prvega kot drugega je napisal Alex Volasko) in Daj mi poljub. 

Alja KrušičFoto: Menart Records
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X