FESTIVALI

MMS 2015 – 3. del: Kaj pripravljajo Polona, Žiga, Katrinas in Easy?

V Portorožu se bo v soboto, 4. julija, zgodil 35. festival Melodije morja in sonca. Za pet nagrad strokovne žirije in veliko nagrado se bo potegovalo 14 melodij. Na naši spletni strani vam tako pred festivalom predstavljamo tekmovalce, tokrat so na vrsti Polona Furlan, Žiga Rustja, Katrinas in Easy.

Melodije morja in sonca 2015: Kaj bo ponudil festival in voditeljaČar mediteranskih melodij

Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2015 po naslednjem
izžrebanim vrstenm redu nastopa: Bilbi: Limonada, Ina Shai: Iščem
sonce, Skupina Mozaik: Prvi poljub, Klepač in Gustinčič KinG: Malo za
hec, malo zares, Šturle: Hit poletja, Tulio Furlanič: Bloody Marry,
Polona Furlan: Ostani še malo, Žiga Rustja: Ne sodim sem, Katrinas: Do
neba, Easy: Nekaj med nama, Francesco Squarcia & Sabrina Hebiri:
Innamorarsi di te, Monika Pučelj: V dobrem in slabem, Eva Boto &
Gašper Rifelj: Ljubezen dela čudeže ter Alja Krušič: Najin ples. Tokrat
predstavljamo naslednje štiri izvajalce.

Letošnji festival bo potekal v soboto, 4. julija 2015.Foto: Alesh Maatko
Polona FurlanFoto: Alesh Maatko

7. Polona Furlan: Ostani še malo
Polono Furlan, ki se je leta 2007 kot spremljevalna vokalistka Alenke Gotar udeležila Pesmi Evrovizije v Helsinkih, lahko označimo za nekdanjo zmagovalko Melodij morja in sonca: leta 2000 je s skupino Nova pot in pesmijo Obrni se namreč slavila na Novi sceni, ki je potekala v sklopu takratnega MMS-a in je bila namenjena manj uveljavljenim izvajalcem. Istega leta je bila na Slovenski popevki razglašena za najboljšo pevko in najboljšo debitantko (To je dovolj zame). Na pravem MMS-u je prvič nastopila leta 2002 s skladbo Naj živi (nagrada strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti), nazadnje pa pred 3 leti, ko je bila za balado Taka kot sem nagrajena za svoje besedilopisje. Do sedaj je izdala 2 samostojna albuma, Iskrenosti (2001) in Mozaik (2003), na Emi pa je bila najuspešnejša leta 2002, ko je z Oblaki najprej pristala na četrtem, po razveljavitvi telefonskega glasovanja pa celo na 2. mestu. Tudi besedilo za letošnjo pesem Ostani še malo je napisala sama, glasba in aranžma pa sta delo prekaljenega avtorskega mačka Aleša Klinarja.

8. Žiga Rustja: Ne sodim sem
Žiga Rustja je bil rojen 11. septembra 1988 v Kopru. V snemalni studio je prvič stopil kot otrok, ko je posnel spremljevalne vokale za pesem Bit, ki so jo izvajali Zmelkoow. Nastopil je tudi v njihovem videospotu. Na prehodu iz osnovne šole v gimnazijo je s prijatelji ustanovil bend noom8, v katerem je sprva deloval kot basist in vokalist, pozneje pa le kot vokalist. Preizkušati se je začel tudi v ustvarjanju pesmi, predvsem pisanju besedil. Po razpadu skupine leta 2010 se je Žiga podal na kantavtorsko pot. Decembra lani je izšel njegov debitantski album Z moje perspektive, pri katerem je sodeloval s producentom Andreo Effejem. Glasbeno se udejstvuje tudi v zasedbah En big band in Kontinoom, njegov glas pa je moč slišati tudi na Radiu Capris, kjer je voditelj od septembra 2014.

Žiga RustjaFoto: Boštjan Tacol

9. Katrinas: Do neba
Vokalna skupina Katrinas je nastala leta 1999. 4. julija se nam bo trio predstavil v svoji najnovejši sestavi – Sanja Mlinar Marin, Petra Grkman in Katarina Habe –, ki pa v resnici ni nova, saj so Katrinas v taki postavitvi delovale že v preteklosti. V zasedbi so nekoč prepevale tudi Eva Hren, Marija Pirnat Trampuž in Neža Drobnič Bogataj. Veliki met jim je uspel na Slovenski popevki 2001, na kateri so zmagale s skladbo Letim, ki je postala njihov zaščitni znak. Na vrh Slovenske popevke so se ponovno povzpele že dve leti pozneje z Zelenim žafranom. Na Emi so bile manj uspešne: v finale se jim ni uspelo uvrstiti ne leta 2002 (Ocean) ne 2004 (Živim), 2006 pa so bile z Najdi me sedme. Neuradni četrti član skupine je skladatelj, glasbenik in Katarinin mož Rok Golob, ki zanje ustvarja in producira glasbo. Nič drugače ni pri njihovi pesmi za letošnji MMS, ki nosi naslov Do neba: Rok je poskrbel za glasbo in aranžma, za besedilo pa Katarina.

Katrinas na odru Slovenske popevke.Foto: Alesh Maatko

10. Easy: Nekaj med nama
Iztok Novak – Easy se po uspešnem nastopu na lanskih Melodijah morja in sonca, ki je predstavljal njegov povratek na glasbeno sceno, vrača na mesto zločina. Rahločutna klavirska balada Kar tako mu je prinesla 3. mesto in nagrado za najboljšo izvedbo. Easyja je Primorska spoznala v devetdesetih kot člana skupine Night Jump, ki je preigravala zgolj priredbe. Leta 1995 je luč sveta ugledal njegov prvi (in za zdaj edini) album Galeb. Za njim je tudi bogata radijska kariera: začel je na Radiu Morje, pozneje prestopil na Radio Capris, nato pa ga je pot zanesla na Radio Koper, kjer še danes dela kot voditelj in urednik dnevnega programa. Je tudi član gledališke skupine Val A.

Easy se je prvič na festivalu MMS predstavil lani.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button