FESTIVALI

MMS 2015 – 2. del: S hitom in bloody marry malo za hec, malo zares

V Portorožu se bo v soboto, 4. julija, zgodil 35. festival Melodije morja in sonca. Za pet nagrad strokovne žirije in veliko nagrado se bo potegovalo 14 melodij. Na naši spletni strani vam tako pred festivalom predstavljamo tekmovalce, tokrat Klepača in Gustinčič KinG, Šturle ter Tulia Furlaniča …

Melodije morja in sonca 2015: Kaj bo ponudil festival in voditeljaČar mediteranskih melodij

Izvajalci se bodo potegovali za Veliko nagrado MMS 2015 po naslednjem izžrebanim vrstenm redu nastopa: Bilbi: Limonada, Ina Shai: Iščem sonce,Skupina Mozaik: Prvi poljub, Klepač in Gustinčič KinG: Malo za hec, malo zares, Šturle: Hit poletja, Tulio Furlanič: Bloody Marry, Polona Furlan: Ostani še malo, Žiga Rustja: Ne sodim sem, Katrinas: Do neba, Easy: Nekaj med nama, Francesco Squarcia & Sabrina Hebiri: Innamorarsi di te, Monika Pučelj: V dobrem in slabem, Eva Boto & Gašper Rifelj: Ljubezen dela čudeže ter Alja Krušič: Najin ples. Tokrat predstavljamo druge tri izvajalce.

Letošnji festival bo potekal v soboto, 4. julija 2015.Foto: Alesh Maatko

Klepač in Gustinčič KinG: Malo za hec, malo zares
Če ste zvest poslušalec Radia 1, vam voditeljski tandem Klepač in Gustinčič – KinG najbrž ni neznan. Gre namreč za Tomaža Klepača in Iztoka Gustinčiča, ki na radijskih valovih krmarita med tretjo in šesto uro popoldne (tako se imenuje tudi njuna oddaja – Od treh do šestih). Tomaž se z radijskim voditeljstvom ukvarja že 20 let. Glasbene izkušnje si je pridobival v zasedbi Delirium, s katero so posneli 3 studijske albume, danes pa je frontman benda Sixtynine. Lani se nam je predstavil tudi kot mojster preobrazbe v prvi sezoni oddaje Znan obraz ima svoj glas, v kateri je bil okronan za zmagovalca. Iztoka poznamo predvsem kot nekdanjega basista in pevca portoroške skupine Sons, ki je na Melodijah morja in sonca nastopila trikrat in leta 2007 za skladbo Vse, kar imam prejela nagrado strokovne komisije za najboljšo skladbo v celoti. Fanta sta sodelovala tudi pri gledališki predstavi Bruno in Giordano v kvizu Lepo je biti star. Za svoj prvi skupni festivalski nastop sta moči združila z Marinom Legovičem, avtorjem zloglasnega Narodnozabavnega rocka.

Klepač in Gustinčič KinGFoto: Osebni album

4. Šturle: Hit poletja
Šturle so ženski vokalni kvartet, ki ga sestavljajo štiri primorske vokalistke – Jasna Krmac, Larisa Vivoda (ki je zamenjala Neli Žlof), Maja Tripar in Nika Hrvatin. Nase so prvič resno opozorile na Melodijah morja in sonca 2013, ko so v spremljevalnem programu, posvečenem legendarnemu primorskemu avtorju Danilu Kocjančiču, nastopile s skladbo Amerika, s katero so na festivalu leta 1987 zmagali Bazar. So edini ženski vokalni kvartet na Slovenskem, ki goji petje v stilu ameriških ženskih vokalnih skupin s konca 50. in začetka 60. let. Ne navdušujejo pa le s svojimi pevskimi sposobnostmi, ampak tudi s svojo podobo v stilu pin-up deklet. Letos bodo spremljevalni program zamenjale za tekmovalnega, v katerem se bodo predstavile s Hitom poletja, pod katerega se podpisuje Dare Kaurič, član skupine Kingston, ki se zadnja leta posveča tudi solo projektom – album Partigiano di amor (z The bikini detectors), nastop na lanskem MMS-u skupaj s Fauš Durom (Čisto na dnu). Kot avtor je Kaurič na festivalu slavil že dvakrat: leta 2002 (Kingston, Modro nebo) in 2004 (Atomik Harmonik, Brizgalna brizga).

ŠturleFoto: Aleksander Golob

6. Tulio Furlanič: Bloody Marry
Koprčan Tulio Furlanič ima za seboj bogato 50-letno kariero. Svojo glasbeno pot je začel leta 1965 – pred tem je bil od 13. leta član koprskega pihalnega orkestra – kot bobnar in solopevec v novonastali skupini Kameleoni, ki je razpadla po treh letih delovanja (uspešnica Sjaj izgubljene ljubavi). Po zaključeni vojaščini v JLA se je pridružil Faraonom, pri katerih je ostal do leta 1972, ko se je preselil v Nemčijo, kjer se je redno zaposlil kot strojni ključavničar in si ustvaril družino, ob tem pa občasno igral in pel v različnih zasedbah po Evropi. Na slovensko glasbeno prizorišče se je vrnil v sredini devetdesetih. Leta 1996 je z Danilom Kocjančičem, Jadranom Ogrinom in Zdenkom Cotičem ustanovil skupino Halo. Še istega leta so se s komadom Anita ni nikoli prijavili na Melodije morja in sonca in z njim zasloveli. Leta 1999 je Tulio na festivalu nastopil kot solist s Ko samota boli in prejel nagrado za najboljšo izvedbo. Leto pozneje je izdal svojo prvo samostojno ploščo Brez rdeče niti. Kot najboljši izvajalec je bil ponovno prepoznan na Slovenski popevki 2002 (popevka Ljubi me naskrivaj). Konec leta 2003 je pristopil k skupini September. Za slovensko evrovizijsko vstopnico se je potegoval dvakrat (2003 z Alenko Pinterič – Zlata šestdeseta, 2004 – O, ženske, ženske), na MMS-u pa smo ga nazadnje videli leta 2012 (Najboljša pesem s K’r en Brass bandom). Letos nam bo postregel z Bloody Marry, ki sta jo zanj ustvarila Marino Legovič (s Tuliem skupaj nastopata kot duo Rock the Pop) in Damjana Kenda Hussu.

Tulio Furlanič je na MMS v preteklosti že sodeloval.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X