FESTIVALI

MMS 2013: Kalamari, ocvrti ali na žaru, stavijo na Poletje 2000

Ocvrti ali na žaru, polnjeni ali v kombinaciji z govejo kocko, Kalamari vedno pustijo močan priokus. V dvajsetih letih druženja in ustvarjanja so nanizali bogato diskografijo in številne odmevne nastope, vključno z zmago na Emi s pesmijo Narodno-zabavni rock.

KalamariFoto: Osebni album

Na letošnji festival so se Kalamari, ki bodo letos obeležili 20-letnico neprekinjenega delovanja, uvrstili s skladbo nostalgičnega naslova Poletje 2000, ki ji je zgodbo vdihnil primorski ponos, Drago Mislej Mef.

A še prej so davnega leta 1995 izdali ploščo z avtorskimi skladbami, z naslovom Dobra vila. Njihova druga zgoščenka z naslovom S tabo držim pa je s skladbo Angelca požela veliko priljubljenost med občinstvom. Z naslovno skladbo tretje zgoščenke V vetru rdečih zastav so nastopili na Slovenski popevki, kjer so osvojili drugo mesto in bili nagrajeni za najboljše besedilo. Hkrati se je občutno povečalo povpraševanje po njihovih živih nastopih. Nastopali so tako v Sloveniji ter koncertirati tudi v Italiji, Avstriji, Švici, Hrvaški, Srbiji in Črni gori. Z ustvarjanjem so pridno nadaljevali in tudi festivalov so se udeleževali, kjer so bili navadno visoko uvrščeni. Skladbe Kup besed, Zadnja šansa in Preden zaspi pa so jim prinesle nagrade.

Kalamari in Ansambel Roka ŽlindreFoto: Alesh Maatko
Zastopali so nas na Evrosongu.Foto: Ovitek albuma

Leta 2010 so prepričljivo zmagali na izboru za Evrosong in skupaj z ansamblom Roka Žlindre ter s skladbo Narodno-zabavni rock zastopali Slovenijo na evrovizijskem festivalu v Oslu. Tokrat pa je znova čas za MMS …

Kalamari so bili na začetku trio, kasneje vrsto let kvartet, zadnje tri leta pa delujejo v ‘okrepljeni’ zasedbi kot kvintet. Poleg ustanovnih članov, Pepija in Matjaža, so v skupini še trije izvrstni glasbeniki z dolgoletnimi izkušnjami: Franci Čelhar (ex Prizma, Srce, …), Bogdan Turnšek-Poly (ex Avia band, Stacatto, …) in basist Martin Jelen (ex Hiša, Veter, …).

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X