FESTIVALI

MMS – 2. del: Največji zmagovalci Bazar, Helena, Nace in Marta

Prvo julijsko soboto smo dobili 35. zmagovalca Melodij morja in sonca – Easyja, ki je prepričal s čustveno balado Nekaj med nama. Ob tej jubilejni priložnosti smo pobrskali po bogati zakladnici festivala in izbrali 10 zimzelenih skladb, ki so na njem slavile v preteklosti.

V prvem sklopu MMS smo predstavili Moni Kovačič, Ota Pestnerja in zasedbo Prizma. V drugem sklopu se tokrat spominjamo zasedbe Bazar, Heleno Blagne in Naceta Junkarja ter Marto Zore. V tretjem sklopu pa še Aniko Horvat, Faraone, Kingston in Atomik Harmonik …

Helena Blagne in Nace Junkar … nekoč …Foto: Egon Terčič

1987: Bazar – Amerika
Po odhodu iz Prizme je Danilo Kocjančič spomladi 1984 ustanovil nov bend Bazar (poleg teh dveh je ustanovil tudi znane zasedbe Kameleoni, Boomerang, Halo in Danilo Kocjančič & Friends ter igral pomembno vlogo pri začetku glasbene kariere Tinkare Kovač, Polone Furlan, Lare Baruca in Monike Pučelj). Še istega leta so debitirali na MMS-u in zmagali s pesmijo Portorož 1905, mi pa smo izmed treh zmagovalnih skladb skupine izbrali Ameriko (v vokalni izvedbi Igorja Mermolja).

1989: Helena Blagne in Nace Junkar – Vrniva se na najino obalo
Poznavalci Melodij morja in sonca obdobje 1989–1991 imenujejo Blagne-Junkarjeva era. Helena Blagne in operni pevec Nace Junkar, ki se je podal tudi v zabavnoglasbene vode, sta združila moči in glasova v skladbi Vrniva se na najino obalo, ki je bila v celoti delo že omenjenega Ota Pestnerja, v naslednjih dveh letih pa sta nato slavila še vsak zase, oba prepevajoč o mornarjih: najprej Nace s Slovenskim mornarjem, kar je bila tudi druga avtorska zmaga za Pestnerja, nato pa še Helena (ob spremljavi skupine Don Juan) z Mojim mornarčkom. Helena in Nace sta skupaj posnela še nekaj duetov: Čuvaj to ljubezen,
Napitnica (La Traviata) in slovensko različico olimpijske pesmi Amigos
para siempre (v slovenščini Prijatelja za vedno) iz leta 1992.

1995: Marta Zore – Še si tu
Kantavtorica Marta Zore si je z odlično interpretacijo rahločutne klavirske balade »Še si tu« in njenega zelo poetičnega besedila (izpod peresa Miše Čermak), ki govori o posebni vezi med ljubimcema, ki obstaja tudi, ko sta ločena oziroma nista več skupaj, na koprskem Titovem trgu prislužila nagrado občinstva in se s tem zapisala v zgodovino festivala, saj se je prvič zgodilo, da je občinstvo za zmagovalko izbralo skladbo, ki jo je napisala ženska (Marta sama). Po zmagi je Marta postala ena vidnejših izvajalk 2. polovice devetdesetih (Povej mi, zakaj, Ni mi žal, Vse, kar sva bila, Čuj moj glas), kar je dokazala tudi na Emi 1996, na kateri je bila s Pojdi z njo tretja.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X