FESTIVALI

MMS – 1. del: Največji zmagovalci Moni Kovačič, Oto Pestner in Prizma

Prvo julijsko soboto smo dobili 35. zmagovalca Melodij morja in sonca – Easyja, ki je prepričal s čustveno balado Nekaj med nama. Ob tej jubilejni priložnosti smo pobrskali po bogati zakladnici festivala in izbrali 10 zimzelenih skladb, ki so na njem slavile v preteklosti.

V prvem sklopu MMS predstavljamo Moni Kovačič, Ota Pestnerja in zasedbo Prizma. V drugem sklopu se bomo spomnili zasedbe Bazar, Heleno Blagne in Naceta Junkarja ter Marto Zore. V tretjem sklopu pa še Aniko Horvat, Faraone, Kingston in Atomik Harmonik …

Oto PestnerFoto: Alesh Maatko

1978: Moni Kovačič Nasmeh poletnih dni
Prve ne pozabiš nikoli in to zagotovo velja tudi za prvo zmagovalno popevko Melodij morja in sonca Nasmeh poletnih dni. Z njo si je v Piranu zmago pripela Moni Kovačič, mlada pevka ameriško-slovenskih korenin, in tako nadaljevala svoj naskok na jugoslovansko glasbeno sceno. Pred tem se je namreč že uspešno predstavila na Opatijskem festivalu 1978 z Brez ljubezni mi živeti ni. Moni danes živi v Združenih državah Amerike, Slovenijo pa redno obiskuje. Nasmeh poletnih dni smo lahko v izvedbi Anike Horvat slišali na nedavni Poletni noči, saj je besedilo napisala Elza Budau.

1979: Oto Pestner – Tople julijske noči
Oto Pestner je eden redkih izvajalcev zlate dobe Slovenske popevke (Trideset let, Mati, bodiva prijatelja, Vrača se pomlad), ki je večje uspehe beležil tudi na MMS-u, poletni različici Popevke. Kot izvajalec je slavil dvakrat: 1979 s Toplimi julijskimi nočmi, leto pozneje pa v duetu z Majdo Petan z Melodijami sonca in morja. Le ugibamo lahko, kje je Elza Budau, avtorica besedila slednje skladbe, našla navdih za tak naslov.

Anika HorvatFoto: Mediaspeed / Ljubljana Festival

1982: Prizma – Dobrodošli
Nagrada za najobetavnejšega izvajalca oziroma avtorja, ki se zadnja leta podeljuje na festivalu (njena zadnja dobitnica je Ina Shai), se z razlogom imenuje po legendarnem primorskem glasbeniku Danilu Kocjančiču. Podpisal se je namreč kar pod 6 zmagovalnih skladb (1983 – Ta moška, 1984 – Portorož 1905, 1985 – Dober dan, 1987 – Amerika, 2000 – Črta), zmagovalni niz pa se je začel leta 1982 z zasedbo Prizma in komadom Dobrodošli, glavne vokale na katerem je zapel Ladi Mljač. Danilo je prvi vseh omenjenih pesmih sodeloval s tekstopiscem Dragom Mislejem – Mefom.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X