FESTIVALI

MMS – 1. del: Deset nezmagovalnih uspešnic poletnih melodij

V začetku julija smo ob 35-letnici MMS napravili izbor 10 največjih uspešnic, ki so na festivalu slavile. A zmaga seveda ni vse. Tudi če pesem na sam večer festivala ne osvoji vrha (ne pri občinstvu in ne pri žiriji), to še ne pomeni, da se sčasoma ne usidra v srca poslušalcev …

S tem v mislih smo se v tej vročih poletnih dneh znova sprehodili po zgodovini MMS-a in za vas izbrali deset nezmagovalnih evergreenov. Tokrat predstavljamo Majdo Sepe, zasedbi Hazard in Agropop, v drugem delu sledijo Pop Design, Dominik Kozarič, zasedbi Napoleon ter Halo. V tretjem delu nezmagovalnih, a odmevnih pesmi pa še Faraoni, Miran Rudan in Nuša Derenda.

Majda SepeFoto: YouTube / Zajem zaslonske slike

1. Majda Sepe – Ribič, ribič me je ujel (1978)
Prvi MMS bi si težko predstavljali brez dame Slovenske popevke Majde Sepe. Čeprav so se morali Majda ter avtorja Mojmir Sepe in Gregor Strniša zadovoljiti le s 3. nagrado občinstva, je skladba Ribič, ribič me je ujel leta 1982 prejela posebno nagrado za najbolj priljubljeno pesem festivala, za kar bi jo lahko razglasili še danes.

HazardFoto: Wikipedia

2. Hazard – Kopalnico ima (1981)
Hazard, ena najbolj priljubljenih slovenskih zasedb prve polovice 80. let, so po uspešnih nastopih na Slovenski popevki 1980 in 1981 (Vsak je sam, Otroci pankrtov) in Jugoviziji 1981 (Marie, ne piši pesmi več) osvojili še en festivalski oder in na Melodijah morja in sonca debitirali s kultnim komadom Kopalnico ima?, ki kljub ne pretirano romantičnemu naslovu govori o tem, da do ženskega srca vodi več kot ena pot.

AgropopFoto: Wikipedija

3. Agropop – Živele Slovenke (1987)
Skupina Agropop, ki je bolj za šalo kot zares nastala leta 1984, njen idejni vodja pa je bil Aleš Klinar, avtor prenekatere slovenske uspešnice, tudi njihove najbolj znane Samo milijon nas je, je v svojih 16 letih delovanja na Melodijah morja in sonca sodelovala osemkrat. Kar nekajkrat so bili drugi (1987 – Živele Slovenke, 1992 – Vrni mi morje, moje dekle, 1996 – Zaplešimo po mizah), vedno pa so poskrbeli za dober in zanimiv nastop, za katerega so bili nagrajeni dvakrat (1987 in 1997 – Pojdi z nami). Omeniti moramo tudi, da je ime festivala dalo navdih za naslov njihovega prvega albuma Melodije polja in sonca (1984).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button