FESTIVALI

Miša Molk med najboljšimi šansoni

V nedeljo, 16. novembra, bo ob 20. uri na velikem odru SNG Drama Ljubljana v okviru programa nedeljskih glasbenih večerov Drama Akustika potekal Festival slovenskega šansona, ki ga od leta 2001 pripravlja Prvi program Radia Slovenija, kjer bo tudi prenos.

Na prireditvi, kjer se bo predstavilo 15 šansonjerjev, pa bodo podelili
tudi Ježkovo nagrado za izvirne dosežke, ki sledijo tradiciji Ježkovega
duha.

Pri nas je šanson ljudem priljubil prav kantavtor Frane Milčinski – Ježek. Pripisuje se mu izjemna naravna duhovitost, s katero je od petdesetih let prejšnjega stoletja naprej vztrajno zabaval občinstvo v javnih radijskih in televizijskih oddajah ter na odrih po vsej Sloveniji.

Lani je nagrado Franeta Milčinskega – Ježka dobil Toni Gašperič.Foto: Sandi Fišer

Slovenski šanson je v drugi polovici osemdesetih let zaživel kot festival v Rogaški Slatini. To obdobje je trajalo sedem let, nato je prešlo v druge oblike in pod pokroviteljstvo drugih ustanov. Od leta 2001 ima ta zvrst v rednem programu in kot Festival slovenskega šansona znova posebno mesto na Prvem programu Radia Slovenija, kjer je bil sicer doma že takrat, ko smo poslušali še Radio Ljubljana. Festival slovenskega šansona je do leta 2007 potekal vsaki dve leti, od leta 2009 pa ga Prvi program Radia Slovenija prireja vsako leto.

Miša MolkFoto: Alesh Maatko

Festival bo tokrat revijalne narave z najboljšimi šansoni preteklih let. V nedeljo bomo tako slišali skladbe Barbara (Batista Cadillac), Okno (Tristan), Kavica za dva (Selecto), Zadet (Tadeja Fatur), Dobri možje (Same babe), Utrip (Orkestrada), Magnolija (Uglašena riba), Prebujena (Andrej Trobentar), Hotel za srečo (Ani Frece), Zimski večer (Jure Ivanušič), Pesem se rodi (Brina), Ta tvoj svet (Renato Jenček), Moje jutro (Ansambel za slovese), Oda sendviču (Marko Boh in skupina »Samo še za to priložnost«) in Na poti domov (Katja Šulc).

Na prireditvi bodo podelili že 25. nagrado Franeta Milčinskega – Ježka, priznanje za posebne dosežke ali opus del na področju žlahtnega humorja, satire v tistih umetniških zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

Prireditev bosta vodila Miša Molk in Tilen Artač, scenarij pripravlja Miha Šalehar, režiral jo bo Daniel Day Škufca.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button