FESTIVALI

Miša Molk koketno s šansonom

V ljubljanski Drami smo ob spremljanju Festivala slovenskega šansona 2014 dobili tudi novega Ježkovega nagrajenca. To je dolgoletni sodelavec RTV Slovenija Marko Radmilovič, ki s svojimi bodičkami zadnjih 17 let razveseljuje v oddaji Zapisi iz močvirja na Valu 202.

Koketno s šansonom, voditeljica Miša Molk.Foto: Anže Vrabl
Tadeja FuturFoto: Anže Vrabl

Pred podelitvijo letošnje nagrade Franeta Milčinskega – Ježka smo lahko v ljubljanski Drami prisluhnili izboru najboljših šansonov preteklih let.

Šanson, ki v slovenščini in številnih drugih jezikih pomeni posebno lirično obliko popevke, ki izhaja iz Francije in se je prepevala zlasti v kabaretih, je Slovencem priljubil prav kantavtor Frane Milčinski – Ježek. S svojo duhovitostjo je od 50. let prejšnjega stoletja naprej vztrajno zabaval občinstvo v javnih radijskih in televizijskih oddajah ter na odrih po vsej Sloveniji.

Festival slovenskega šansona že od leta 2001 pripravlja Prvi program Radia Slovenija. Tokrat so nastopili Brina (Pesem se rodi), Batista Cadillac (Barbara), Tristan (Okno), Selecto (Kavica za dva), Tadeja Fatur (Zadet), Same Babe (Dobri možje), Orkestrada (Utrip), Uglašena riba (Magnolija), Andrej Trobentar (Prebujena), Ani Frece (Hotel za srečo), Renato Jenček (Ta tvoj svet), Ansambel za slovese (Moje jutro), Marko Boh in skupina Samo še za to priložnost (Oda sendviču) in Katja Šulc (Na poti domov).

Nagrado Franeta Milčinskega – Ježka je dobil Marko Radmilovič. Foto: Anže Vrabl
Marko RadmilovičFoto: Anže Vrabl

Prav omenjene kolumne so najboljši izraz Radmilovičeve duhovitosti, ki nas vsak torek popoldne prebudi iz ravnodušnosti. To ni le zabavno pisanje, ampak ostre in lucidne družbeno politične kritike, ki z zanj značilno ironijo kažejo, da so pravi pomeni v resnici nasprotni tistim, ki jih izrekajo. Neprizanesljiv je do politike, sistema, sprenevedanj, očitnih neumnosti in ljudi, ki jim akutno primanjkuje samokritičnosti. Ni mu mar, kaj bo rekla koalicija in kaj opozicija. Ima svoje stališče, to pa pomeni, da ne more biti všeč vsem. Radmilovič ustvarja zvrst, ki zahteva široko razgledanost in izobraženost in zagotovo ga lahko štejemo med avtorje, ki še premorejo notranjo svobodo in velik smisel za samoironijo,” je med drugim zapisala Žirija za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka.

Brina – Pesem se rodiFoto: Anže Vrabl
Miša MolkFoto: Anže Vrabl

Nagrajenec je nagrado prevzel v svojem stilu – v obliki glose Zapisi iz močvirja, ki jo je interpretiral Jure Franko.

Poslušalci Prvega programa Radia Slovenija, Radia Koper in Radia Maribor ter obiskovalci ljubljanske Drame so uživali v izvrstni slovenski glasbi, med katero sta se zapeljivo, duhovito in uglašeno sporazumevala Miša Molk in Bojan Cvetrežnik. Scenarij za prireditev je pripravil Miha Šalehar, režiral jo je Daniel Day Škufca,urednik Festivala slovenskega šansona pa je Rudi Pančur.

Selecto – Kavica za dvaFoto: Anže Vrabl
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X