ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Mineva 13 let od prometne nesreče, v kateri je Toše izgubil življenje

16. oktobra 2020 mineva trinajst let od nesreče, v kateri je življenje izgubil takrat 26-letni pevec Toše Proeski. Prometna nesreča, ki se je v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem zgodila 16. oktobra 2007, je pretresla celo regijo. O smrti glasbenika so poročali številni svetovni mediji, britanski BBC pa ga je označil za balkanskega Elvisa Presleyja.

Toše se je kot Todor Proeski rodil v Prilepu leta 1981, odraščal pa je v mestecu Kruševo v jugozahodni Makedoniji. Pred širšim občinstvom je prvič nastopil na otroškem festivalu Zlatno slavejče leta 1992, šest let kasneje pa je v sodelovanju z uveljavljenimi domačimi avtorji izdal tudi svoj debitantski album, Nekade vo nokta (Nekje v noči). Evropskemu občinstvu se je predstavil na Evroviziji leta 2004, istega leta pa je na MMS prvič nastopil tudi v Sloveniji. Naše občinstvo se ga spominja predvsem po duetu Skrajni čas, ki ga je pripravil z Anjo Rupel, in po skladbi Moja v slovenskem jeziku. Toše je veliko časa posvetil tudi humanitarnim dejavnostim, za katere je leta 2003 prejel posebno nagrado Matere Tereze. Leto kasneje je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje in za organizacijo posnel skladbo This World. V Makedoniji in tujini je organiziral koncerte za pomoč ljudem v stiski, tudi njegov zadnji koncert, na katerem je nastopil pred približno trideset tisoč poslušalci, je bil dobrodelne narave.

Toše Proeski je širši javnosti postal znan tudi z nastopom na evrovizijskem odru. Na izboru v Turčiji leta 2004, kjer se je z angleško različico skladbe Life prebil v finale, je končal na 14. mestu.

Le enajst dni po spektaklu na skopskem stadionu pa je tragična novica Makedonijo zavila v črno. Prometna nesreča, ki se je v torkovem jutru zgodila blizu Nove Gradiške na Hrvaškem, je bila za mladega glasbenika usodna. Tošetu, ki ga je BBC označil za balkanskega Elvisa Presleya, so podelili naziv častnega makedonskega državljana.

Toše Proeski na evrovizijskem odru v Istanbulu leta 2004. Foto: Evrovizija.com
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button