EVROVIZIJA

Melodifestival 2016 – 5.: Švedi pred finalom pokazali, kaj imajo radi

V soboto, 5. marca, je bilo v Halmstadu na Švedskem še zadnje dejanje pred velikim finalom izbora Melodifestivalen: na petem večeru, t.i. drugi priložnosti (Andra Chansen), so izbrali zadnje štiri finaliste.

Zmagovalci t.i. druge priložnosti.Foto: Stina Stjernkvist / SVT

Predstavilo se je osem nastopajočih, ki so se ”pomerili” v dvojicah, tisti z več glasovi pa so napredovali v finalni večer, ki bo to soboto v Stockholmu. V parih so nastopili (krepko je označen izvajalec, ki se je uvrstil v finale):

  1. Panetoz – Håll om mig hårt ⇔ Molly Pettersson Hammar – Hunger
  2. Albin & Mattias Rik ⇔ Boris René – Put Your Love On Me
  3. Isa – I Will Wait ⇔ SaRaha – Kizunguzungu
  4. Dolly Style – Rollercoaster ⇔ Samir & Viktor – Bada Nakna

Čeprav je izid t.i. druge priložnosti navadno predvidljiv, letos ni bilo tako in mnogi oboževalci izbora so bili nad njim precej razočarani.

Že drugič zapored je praznih rok ostala tudi simpatična Molly Pettersson
Hammar, ki se je tako lani kot letos predstavila z udarno in moderno
pesmijo, a finale se ji je obakrat izmaknil. Njeno skladbo Hunger je
premagala pesem Håll om mig hårt. A Molly je tak izid pričakovala: »Že
ves teden se mi je zdelo, da ne bo šlo. Ampak vseeno sem uspela uživati.
Uživala sem, ko sem stala na odru, nič manj pa tudi, ko sem izgubila
proti krasnim fantom iz skupine Panetoz.« Na začetku je dejala, da je
”lačna maščevanja” (naslov njene skladbe je Hunger oziroma lakota) po
lanskem neuspelem poskusu s pesmijo I’ll Be Fine, s katero se ni
uvrstila niti v t.i. drugo priložnost, zato je bila letos uvrstitve
vanjo še toliko bolj vesela: »Že takrat (ob uvrstitvi v t.i. drugo
priložnost, op.p.) sem bila vesela in zadovoljna, zdaj pa sem še toliko
bolj. Izkušnja sama po sebi je enaka zmagi,« še dodaja Molly Pettersson
Hammar.

Jasno je postalo, da letos na Švedskem ni prostora za balade. Mlada pevka Isa je bila edina, ki je nastopila z njo, in veljala je za precejšnjo favoritko. »Med nastopom je bilo zelo impresivno, ganljivo. Na trenutke sem se tresla … v pozitivnem smislu. Resnično sem od sebe dala največ, kar sem lahko,« je povedala. Svoj nastop je od tistega v drugem predizboru precej spremenila, ni se odločila ne za številne poslikave po telesu ne za vrtnico, na odru pa ni bilo niti pričakovanega plesalca Edina, ki bi na ozadju ustvaril svojo senco. Želela si je bolj intimne predstavitve: »Bilo je točno tako, kot sem si želela – resnično in pristno. Bolj kot kadar koli prej sem pela za ljudi v občinstvu, čutila sem, da so to moje minute, in bile so daljše kot prvič.«

Za mesto v finalu se je ”spopadla” s SaRaho, ki je predstavila živahno plesno skladbo Kizunguzungu. Isa ni bila prepričana, če se bo uvrstila v finale: »Nisem si predstavljala, da bom napredovala v finale, ker se mi je zdelo, da bo naredila velik vtis. A vseeno sem se zadeve lotila resno, ker ne maram izgubljati, raje zmagujem (nasmešek). In res, SaRaha je gledalce bolj navdušila in se uvrstila v finale, čeprav je za Isino skladbo stala ista ekipa kot za lansko zmagovalno skladbo Månsa Zelmerlöwa Heroes. »Seveda ni lahko skriti razočaranja.« A Isa pesmi ne krivi.

»S to pesmijo sem pokazala svojo zrelejšo plat. Zelo dolgočasno bi bilo, da bi vztrajala pri istem kot lani. Želela sem si napredovati in doseči več, mislim, da je bil to dober korak v pravo smer.« Mnogi so mnenja, da so na letošnjem Melodifestivalenu balade tvegana odločitev. Isa dodaja: »Zato moraš presenetiti s čim zanimivim. Mislim, da mi je to uspelo. Vesela sem, obenem pa tudi žalostna.« Pravi, da se bo festivala še udeležila, a prihodnje leto najbrž ne. Ima veliko načrtov, spomladi bo predstavila nove skladbe, potuje tudi v Združene države, nato pa bo imela turnejo na Švedskem.

V finalu ne bosta nastopili še zasedba Dolly Style in duet Albin & Mattias. Premagala sta ju ljubljenca občinstva, mlada Samir in Viktor, ter Boris René.

Kdo bo nasledil Månsa bo znano kaj kmalu …Foto: Stina Stjernkvist / SVT

Finalni večer bo tako v znamenju dvanajstih močnih, energičnih in dinamičnih skladb, od njih bosta samo dve odpeti v švedščini (obe iz t.i. druge priložnosti). Razen ene skupine in enega dueta bodo nastopili solisti, med njimi pet žensk in pet moških izvajalcev. Le kdo bo nasledil lanskega zmagovalca Månsa in se podal v veliki finale Pesmi Evrovizije 2016?

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X