EVROVIZIJA

Måns in Petra vabita v Stockholm

Po letu 2009 bo Pesem Evrovizije znova gostil moško-ženski voditeljski par. V vmesnem obdobju se je na odrih zvrstilo pet voditeljskih trojk, leta 2013 pa smo imeli na Švedskem celo eno samo voditeljico, Petro Mede. No, slednji je bila letos zopet zaupana čast, da vodi ta priljubljeni festival …

Lani, tisto noč po moji zmagi, sem od Christerja Björkmana dobil
neformalno ponudbo. Želel je le vedeti, ali me zanima, in seveda me je.
Potem je šlo nekaj časa mimo, lansko jesen pa sem od švedske televizije
SVT dobil ponudbo, ali bi vodil Evrosong 2016. In seveda sem še enkrat
rekel ja, saj je to izkušnja, ki se ti ponudi samo enkrat v življenju.

Måns Zelmerlöw

Na odru pa se bo Petri Mede pridružil tudi Måns Zelmerlöw, aktualni zmagovalec Pesmi Evrovizije. Da bi izbor vodil zmagovalec preteklega izbora, ni navada. Nazadnje se je to zgodilo leta 2012 v Bakuju, ko je prireditev skupaj s sovoditeljicama Leilo in Nargiz vodil Elnur, zmagovalec prejšnjega izbora. Podobno je bilo leta 2003 v Rigi, ko je bila vloga voditeljice zaupana Marie N, zmagovalki Evrovizije 2002. Prav lahko bi se zgodilo, da bi bila voditeljica pevka Ruslana, ki je Ukrajini pripela zmago leta 2004, a še ni tekoče obvladala angleščine. Sicer pa so predstavniki držav večkrat stopili na voditeljsko mesto – Conchita Wurst, Željko Joksimović, Alsou, Eric Saade in drugi.

Skozi Pesem Evrovizije nas bosta popeljala Måns Zelmerlöw in Petra Mede.Foto: Janne Danielsson / SVT

Petra Mede je
senzacionalno zabavna, tako pred kamero kot za njo. Zelo je topla,
podporna oseba, ničesar se ne boji in je zelo dobra poslušalka.

Måns Zelmerlöw

Čestitke, Petra; ste komaj tretja oseba, ki bo Pesem Evrovizije vodila drugič. Kako se počutite ob tem dejstvu?
Zelo sem ponosna, da sem lahko del te majhne, a ekskluzivne skupine ljudi. Vodenje Evrovizije je ena najboljših stvari, ki sem jih počela, in da bom v tej vlogi še drugič, tokrat z Månsom, je izjemno.

Nam lahko zaupate, kaj pripravljate?
Petra: Še vedno premišljujemo nekatere stvari. A lahko povem to, da želimo pripraviti program, ki se bo skladal s švedsko odprtostjo in demokratičnostjo, šov, ki kaže naše vrednote in našo toplino.

Nazadnje ste izbor vodili pred tremi leti in bil je zelo uspešen. A vseeno, bi kakšno stvar naredili drugače, kaj obžalujete?
Petra (začne prepevati pesem Non, je ne regrette rien oz. Ne, ničesar ne obžalujem): Zelo sem zadovoljna s svojim zadnjim nastopom. Ne samo s seboj, ampak s celotno produkcijo in šovi, ki smo jih pripravili.

Povejta nam, kje je zrasla ideja o vajinem sodelovanju?
Måns: No, lani, tisto noč po moji zmagi, sem od Christerja Björkmana (vodjo švedske delegacije in producenta letošnje Pesmi Evrovizije, op.p.) dobil neformalno ponudbo. Želel je le vedeti, ali me zanima, in seveda me je. Potem je šlo nekaj časa mimo, lansko jesen pa sem od švedske televizije SVT dobil ponudbo, ali bi vodil Evrosong 2016. In seveda sem še enkrat rekel ja, saj je to izkušnja, ki se ti ponudi samo enkrat v življenju.
Petra: Najprej so ponudbo poslali mojemu agentu, v kateri so me vprašali, ali me zanima, in tudi jaz sem rekla ja. Poklicali so me na sestanek. Ko so povedali, da bo moj sovoditelj Måns, nisem prav nič premišljevala. Takoj sem pritrdila.

Kako pomembno je bilo za vas, ko ste izvedeli, da boste sodelovali z Månsom?
Petra: Zelo pomembno. Z njim sem že sodelovala in vedno sva se odlično ujela, s tako profesionalnim dečkom to niti ni težko. Poleg tega pa je še odličen izvajalec.

Måns, kako bo voditi tri večere v angleščini in francoščini?
Måns: Odlično. Med lanskim tekmovanjem sem se z angleščino zelo zbližal, v njej sem izvedel tudi precej šovov po Evropi. V šoli sem tekoče govoril tudi francosko, a zdaj sem nekaj besed že pozabil, tako da bo par lekcij prišlo zelo prav.

Petra, ko ste nazadnje vodili prireditev, ste vse pustili brez besed s svojo brezhibno francoščino. Boste vseeno tudi vi vzeli še kakšno lekcijo, da jo še dodatno izbrusite?
Petra: Hvala vam. Ja, pravzaprav sva se že dobila s profesorico francoščine. Presenečena pa sem bila nad Månsom, njegova francoščina je neverjetno dobra.
Måns: (smeh) Hvala ti. Mislim, da bo treba vzeti še eno ali dve lekciji, da bodo besede stekle, a sicer sem glede jezika samozavesten.

Uživate, zdaj ko ste v evrovizijski zgodbi?
Petra: Nadvse. A izboljšati se moram v poznavanju evrovizijskih dejstev. Lahko rečem, da imam spomin zlate ribice, ko si je treba zapomniti vse te podrobnosti.
Måns: Zelo uživam. Lani sem si zelo želel iti večkrat v EuroClub, a nikoli nisem imel časa, ko pa sem šel, se mi je mudilo, imel sem zelo naporen urnik. No, zdaj upam, da bom imel ves časa, da vidim oboževalce izbora. Seveda bomo imeli veliko dela, ampak bom že nekako našel čas.

Petra Mede in Måns Zelmerlöw, voditelja Pesmi Evrovizije 2016.Foto: Janne Danielsson / SVT

Kateri je vaš najljubši švedski voditelj / najljubša švedska voditeljica, ki je gostila Pesem Evrovizije?
Petra: Lill Lindfors leta 1985. Bila je najboljša evrovizijska gostiteljica in mnogi so uživali v njenem nastopu. Le kdo se ne spomni, ko je na poti na oder izgubila krilo?
Måns: Jaz pa bom rekel kar Petra. Kar je naredila leta 2013, je bilo fantastično. To, da je postregla z veliko smisla za humor, poleg tega pa odlično nastopila tudi v glasbenih točkah in bila čudovita voditeljica, je izjemno.

Kdo pa vas je navdušil od tujih evrovizijskih voditeljev?
Petra: Viktor Lazlo leta 1987. Bila je tako očitna.
Måns: Pravzaprav nihče. In mislim, da to nekaj pove. Zelo redko se spomniš voditeljev in to bi osebno rad spremenil.

Kakšen je po vajinem pravi način, s katerim se lotiš šova, kot je Pesem Evrovizije?
Petra: Rada bi, da bi bilo sodobno in pomembno. In da pesmi, ki tekmujejo, sledijo glasbenim trendom, ki jih ljudje trenutno poslušajo, tako da bi s programom dobili aktualne hite.
Måns: Tako, pa da ne bi ignorirali dogajanja po svetu. Na lep način bomo skušali združiti zabavo in močno sporočilo.

Kaj je najpomembneje pri vodenju Pesmi Evrovizije?
Petra:
Izžarevati to, da imaš ta šov rad. In ne zamočiti česa pri glasovanju.
Måns: In nagovoriti ljudi v takem tonu, da se bodo počutili povabljeni na prireditev. Pa biti dober z angleščino, da gledalcev in poslušalcev ne zmoti slaba izgovorjava.

Kako bi rada, da bi si vaju zapomnili kot evrovizijskega voditelja?
Petra: To vprašanje bi najraje preskočila. Mislim, da bodo drugi ljudje to najbolje presodili.
Måns: Moja vizija je, da bi s Petro nadaljevala to, kar je sama zastavila pred tremi leti. Želiva biti kul in samozavestna, a z veliko ljubezni.

Če se pomudimo pri oblačilih, kaj oz. bolje koga bosta nosila?
Petra:
Nazadnje je kreacije zame oblikoval Jean Paul Gaultier in ustvaril nekaj epskih oblek. Tokrat bomo našli drugo rešitev. A še ni povsem odločeno, tako da vam še ne morem povedati.
Måns: Moški po navadi nosijo smoking, a jaz bi bil rad malo bolj inovativen, zato iščem nekaj posebnega, kar bi me ločilo od preteklih moških voditeljev.

Petra, vodili ste tako Melodifestivalen kot Pesem Evrovizije, v čem je med tema dvema izboroma največja razlika?
Petra:
Jezik. Ko delaš nekaj v svojem maternem jeziku, je veliko laže improvizirati. Ko te gleda več kot 100 milijonov ljudi, pa se je morda bolje držati scenarija in ne improvizirati preveč.

Če nam je bilo všeč leta 2013, nam bo potem letos še bolj?
Petra:
Mislim, da. A ne pozabimo, da gre za format, ki ga prav veliko ne moreš spremeniti. Še vedno bomo predstavljali tekmovalne skladbe, vedno je tudi glasovanje.

Kakšno je vaše mnenje o novem sistemu glasovanja?
Måns:
Mislim, da bo zelo vznemirljivo in si bomo vse do konca še bolj grizli nohte. Po mojem je to dobrodošla sprememba.

Poleg tega, da je moj sovoditelj Måns odličen zabavljač in izvajalec, je totalno
profesionalen in ima vse pod kontrolo. Je tudi zabaven, pameten in
simpatičen.

Petra Mede

Česa se najbolj veselite?
Petra:
Da bom vodila z Månsom. In tistih prvih besed: Welcome Europe! (Dobrodošla Evropa!).

Bosta povezovala vsak svoj del ali bosta vodila skupaj?
Petra:
Oboje.

Måns Zelmerlöw in Petra Mede bosta na odru tudi prepevala.Foto: Janne Danielsson / SVT

Režiser prireditve je Edward af Sillén, ki je skupaj z Danielom Rehnom napisal tudi scenarij. Je bil Edward pomemben faktor, zato, da sta potrdila sodelovanje?
Petra:
Ja, midva z Edwardom pri projektih, povezanih s Pesmijo Evrovizije, vedno delava skupaj, in tudi letos tega projekta ne bi želela delati brez njega. To je bilo nedvomno zelo pomembno.
Måns: Ja, zame je bil tako pomemben kot Petra. Je genij in vedno poln idej ter kreativnih rešitev. Rad sodelujem z njim in ob tem se vedno počutim gotovo.

Kaj bi svetovala obiskovalcu, ki maja prvič prihaja v Stockholm, kaj lahko počne?
Petra:
Kot nekdanja turistična vodnica bi mu rekla: ”Hodi! Doživi Stockholm peš, saj boš prevzet od lepote mesta, tako enostavno se je sprehoditi kamor koli.” Na primer, sprehodite se od Kungsträdgårdna vzdolž Skeppsbrona do gradu Royal, nato pa pojdite še do Södermalma in Fjällgatana. Pojdite v kavarno in si privoščite švedske vaflje z marmelado in stepeno smetano.
Måns: Skočite na palubo enega od čolnov, namenjenih proti arhipelagu drobnih otokov. Izkrcajte se na kašnem od najmanjših, usedite se in uživajte v kozarcu vina, medtem pa glejte čudovito pokrajino.

Ne vem, če obstaja recept za zmago, ampak lahko vam povem naslednje – ko tekmuješ z več kot štiridesetimi izvajalci, moraš imeti nekaj, kar izstopa. In to moraš pokazati že kar kmalu v svojem nastopu, sicer bodo ljudje našli druge favorite.

Måns Zelmerlöw

Nam lahko za konec zaupata še svojo najljubšo evrovizijsko pesem …
Petra:
Vedno dam enak odgovor, a zame je to takšna klasika, skladba Fly On The Wings Of Love bratov Olsen iz leta 2000. Mogoče pa je že čas, da zdaj dodam še Junake (skladbo Heroes op.p.), kajne? Zelo so mi všeč.
Måns: Jan Jan Inge & Anush iz leta 2009 in Rändajad skupine Urban Symphony iz istega leta.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X