EVROVIZIJA

Malmö: Solze sreče in žalosti, dobili smo še zadnje finaliste za ESC 2013

Za nami je še drugi evrovizijski predizbor, zadnje dejanje pred sobotnim Izborom za pesem Evrovizije 2013. V veliki finale so se uvrstile naslednje države: Madžarska, Azerbajdžan, Gruzija, Romunija, Norveška, Islandija, Armenija, Finska, Malta in Grčija.

Komu je uspelo v II. predizboru?

Deset držav prvega polfinala lahko vsaj do finala mirno spi. Tokrat so prišli na svoj račun še izvajalci drugega polfinala. Po vznemirljivih dveh urah so gledalci širom Evrope presodili, kdo vse si zasluži finale.

Madžarska, Azerbajdžan, Gruzija, Romunija, Norveška, Islandija, Armenija, Finska, Malta in Grčija so tiste države, ki jih bomo videli še v velikem finalu.

Po odlični uvodni točki in pozdravu letošnje voditeljice, Petre Mede, se je velik šov začel. Kot prva je nastopila Latvija, ki jo letos predstavlja skupina PeR. Brata Edmunds in Ralps sta bila zagotovo prava izbira za prvo skladbo, saj sta publiko v dvorani dvignila na noge. Uprizorila sta energičen in barvit nastop, žal pa se jima v finale ni uspelo uvrstiti. 

Zagotovo ste se ob imenu Valentina Monetta vsi spomnili na lanskoletno skladbo The Social Network Song, ki jo je prepevala lani v Bakuju. Valentina je med evrovizijskimi oboževalci, že vse od predstavitve skladbe, veljala za veliko favoritko, z današnjim nastopom pa jih zagotovo ni razočarala, čeprav finala svoji državi žal (spet) ni uspela pripeti.

Makedoniji ni uspelo.Foto: Alesh Maatko
Farid MammadovFoto: Alesh Maatko

Po torkovem porazu držav bivše Jugoslavije so vsi trepetali za Makedonijo. Njihova predstavnika Esma & Lozano sta na oder pripeljala skladbo Pred Da Se Razdeni. Makedonca sta zagotovo pritegnila veliko pozornosti, sploh če pomislimo na prihod Esme v razkošni rdeči obleki, posuto s kristalčki Swarovski. A žal niti njema ni bilo usojeno, finale bo tako minil brez še ene jugoslovanske države.

Letos je prvič, da Azerbajdžan na evrovizijski oder pošilja solo pevca. Farid Mammadov je s skladbo Hold Me pustil pečat na odru, saj je pokazal tako vokalno kot tudi scensko odličen nastop. Dvorana ga je nagradila z bučnim aplavzom, občinstvo in žirija pa z vstopnico za veliki finale.

Kriste Siegfrids, predstavnico Finske, je letos res zelo težko prezreti. Svojo skladbo je napisala z namenom, da bi jo fant zaprosil. Prepričani smo, da po tem nastopu zagotovo ne bo več dolgo čakala. Oder je dobesedno eksplodiral od energije mlade Finke, dvorana pa je po koncu ponorela in pevko nagradila z ogromnim valom aplavza. Finale ji nikakor ni moglo uiti iz rok.

Gianluca BezzinaFoto: Alesh Maatko
Eythor IngiFoto: Alesh Maatko

Po energijski bombi je na oder stopil vedno nasmejani Gianluca Bezzina. S svojo sproščenostjo mu je uspelo prepeti finale.

Leta 2007 sta Elitsa Todorova in Stoyan Yankoulov osupnila evrovizijsko občinstvo s skladbo Water. Letos sta se vrnila s skladbo Samo Shampioni. Energičen nastop z veliko bobni občinstvu in žiriji ni bil dovolj za finale.

Eythor Ingi (Islandija) se je na odru predsatavila z balado Ég á Líf. V ozadju samega nastopa smo dobili veliko slik o Islandiji, pevec pa je ponudil vokalno brezhiben in čustven nastop, ki mu je upravičeno prinesel vstopnico za finale.

Iz Islandije smo se preselili v Grčijo, ki letos stavijo na tipični grški melos in veliko energije na odru. Koza Mostra in Agathon Iakovidis so v treh minutah zagotovo uživali na odru, pripravili so nam pravo zabavo. Po nastopu so si zagotovo privoščili kozarček zastonj alkohola. Dvorana je živahen nastop nagradila z velikim aplavzom in sobotnim finalom.

DoriansFoto: Alesh Maatko
Nodi Tatishvili & Sophie GelovaniFoto: Alesh Maatko

Po dveh letih neuspeha se je letos Izrael vrnil z močno in čustveno balado. Pevka je  znova uprizorila vokalno perfekcijo na odru. Zagotovo največje presenečenje tega večera, saj se Moran Mazor žal ni uspelo uvrstiti v finale.

Po enoletnem premoru se je letos na izbor za pesem Evrovizije vrnila Armenija. V boj so poslali rock skupino Dorians in skladbo Lonely Planet. Odličen nastop, s čimer so si prislužili tudi finale.

Naslednji je na oder stopil ByeAlex v skladbi Kedvesem. Madžar je domače občinstvo na nacionalnem izboru dobesedo obnorel, čez noč je postal prava zvezda. V Malmö je s seboj pripeljal barvit in preprost nastop, s čimer mu je uspelo prepričati tudi Evropo, saj se je tudi on uvrstil v finale.

Po barvitem madžarskem nastopu je prišel na vrsto najbolj pričakovan nastop tega polfinalnega izbora za finale. Norvežanka Margaret Berger je oboževalce s svojo prvo vajo malenkost razočarala, danes pa je dala vse od sebe in dvorano na noge dvignila z energičnim in malce futurističnim nastopom.

Albanija je ostala brez finala.Foto: Alesh Maatko
CezarFoto: Alesh Maatko

Pri albanskem nastopu je oder takorekoč zagorel, saj sta v ozadju dominirala rdeča in oranžna barva, veliko pa je bilo tudi ognja in pirotehnike. Pravi rock nastop, ki bo zagotovo ostal v spominu marsikateremu ljubitelju te zvrsti, a žal za finale to ni bilo dovolj.

Drugi najbolj pričakovan nastop tega večera je bila zagoto Gruzija. Za njihovo letošnjo skladbo je poskrbel avtor lanskoletne zmagovalne skladbe, Thomas G:son, prav zaradi tega imajo Gruzijci visoka pričakovanja. Vokalno sta pevca znova blestela, ponudila pa sta nastop podkovan s številnimi posebnimi učinki. Finale sta si zagotovo z lahkoto prislužila.

Svoje tri minute je dočala tudi švicarska skupina Takasa, ki je s sabo pripeljala tudi najstarejšega izvajalca v zgodovini izbora, 95-letnega Emila. Skupina je prepričljivo in veselo zapela svojo skladbo You and Me, a žal med najboljših deset se niso uvrstili.

Kot zadnji je na oder prišel Cezar, ki je zagotovo poskrbel za to, da se je vse skupaj zaključilo v velikem slogu. Na odru smo videli veliko koreografije, pirotehnike in ognja, kar je po rezultatih sodeč osupnilo tako žirijo, kot občinstvo.

Po razglasitvi je sledila še novinarska konferenca.Foto: Alesh Maatko

Tekmovalci v drugem evrovizijskem predizboru 2013:

1. Latvija: PeR – Here We Go
2. San Marino: Valentina Monetta – Crisalide (Vola)
3. Makedonija: Esma & Lozano – Pred Da Se Razdeni
4. Azerbajdžan: Farid Mammadov – Hold Me
5. Finska: Krista Siegfrids – Marry Me
6. Malta: Gianluca – Tomorrow
7. Bolgarija: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov – Samo Shampioni (Only Champions)
8. Islandija Eythor Ingi – Ég Á Líf
9. Grčija: Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol Is Free
10. Izrael: Moran Mazor – Rak Bishvilo
11. Armenija: Dorians – Lonely Planet
12. Madžarska: ByeAlex – Kedvesem (Zoohacker Remix)
13. Norveška: Margaret Berger – I Feed You My Love
14. Albanija: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko – Identitet
15. Gruzija: Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani – Waterfall
16. Švica: Takasa – You And Me
17. Romunija: Cezar – It’s My Life

ESC Stavnica je zgrešila za tri države, in sicer za San Marino, Izrael in Švico.Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X