EVROVIZIJA

Malmö 2013 (intervju): Emmelie De Forest o ljubezni, vojni in miru

Mlada Emmelie De Forest predstavlja pravo dansko pravljico. Zahvaljujoč zmagi na nacionalnem izboru DMGP, je osvojila glasbeno sceno ter postala evrovizijska senzacija čez noč. Mednarodne stavnice jo namreč uvrščajo med favorite za letošnjo zmago.

Emmelie se bo širši evropski javnosti predstavila v prvem predizboru.Foto: Michael Søndergaard / DR
Obožuje tudi naravo.Foto: Michael Søndergaard / DR

V eksluzivnem intervjuju nam je zaupala, kako se pravzaprav pripravlja na izbor ter kje je našla navdih. Ne nazadnje pa nam je zaupala tudi kateri je njen najsrečnejši trenutek življenja.

Emmelie, kako bi se predstavila našim bralcem?
Rodila sem se v mestecu Randers, odraščala pa v čudovitem mestu Mariager, to je majhno mesto s približno 3000 prebivalci. V Köbenhavn sem se preselila poleti leta 2011. Uživam v življenju tukaj, kajti mesto ponuja ogromno priložnosti, čeprav priznam, da včasih pogrešam podeželje, že zaradi narave. Če se dotaknem še petja lahko povem, da pojem že celo svoje življenje. Ko sem dopolnila 14 let sem začela hoditi na turneje s škotskimi glasbeniki. Nastopili smo na različnih festivalih, zasebnih zabavah, barih, itd.

Kakšen je občutek ob misli, da boš letos končno lahko stopila na oder Evrovizije?
V čast mi je, da lahko predstavljam svojo državo. Popolnoma sem navdušena, da bom lahko del te evrovizijske pravljice in komaj čakam, da končno stopim na oder v Malmöju.

Kako se pripravljaš na izbor, kaj meniš o letošnjih skladbah?
Čas preživljam s pridobivanjem ‘kondicije’, poskušam pa tudi vsako noč kar se da dobro naspati. Razen tega pa vadim, vadim, vadim in še enkrat vadim. Kar se skladb tiče, še nisemposlušala letošnjih skladb, pravzaprav se izogibam tega. Bojim se, da bi po poslušanju vseh skladb postala samo še bolj živčna.

Počaščena, da lahko zastopa svojo državo.Foto: Michael Søndergaard / DR

Nam lahko zaupaš malce več o svoji pesmi Only Teardrops?
Skladba govori o ljubezni, vojni in miru. Že po prvem poslušanju sem se zaljubila v skladbo. Skladba ima dramatičen pridih, v njej pa obožujem tudi zvok flavte. Upam, da prav moja skladba daje ljudem občutek upanja.

Na nacionanem izboru si na oder stopila kar bosa. Od kje ideja za to?
Pravzaprav mi nikoli ni bilo všeč petje v visokih petah oziroma kakršnih koli čevljih. To, da sem bosa mi daje občutek prizemljenosti, pa še bolj sproščena sem.

Only Teardrops trenutno kotira najvišje na posameznih evrovizijskih stavnicah. Kako se ob tem počutiš?
Resnično sem navdušena. To, da so ljudje sprejeli pesem za svojo in jim je tako všeč, me naredi neizmerno srečno. Tudi sama sem prepričana, da je skladba fantastična. Upam na najboljše, čeprav vem, da je konkurenca močna, saj je veliko odličnih izvajalcev na letošnjem izboru.

Kakšne pesmi pa sicer najraje poslušaš?
Pravzaprav poslušam vse zvrsti glasbe, odvisno od mojega razpoloženja. Najraje prisluhnem skladbam Kate Bush, obožujem tudi rock ter klasično glasbo izpod rok Händla. V prostem času pa rada preberem kakšno zanimivo knjigo, navdušujem pa se tudi nad gledanjem starih filmov. Kot sem že omenila, sem rada v naravi, najraje se odpravim na kakšen sprehod ali tek po gozdu. Poleg tega rada svoj čas preživim tudi z družino ter s prijatelji.

Pod njeno skladbo Only Teardrops so se podpisali Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen ter Thomas Stengaard.Foto: DR / Bjarne Bergius Hermansen

Emmelie De Forest o Izboru za pesem Evrovizije …

Evrovizijo spremljam že od malih nog, že od nekdaj sem se navduševala
nad njo. Spomnim se veliko odličnih pesmi in izvajalcev.

Moja najljubša
skladba pa prihaja iz leta 1963 z naslovom Dansevisen …, resnično
uživam ob poslušanju le te.

Ti kdo od izvajalcev daje poseben navdih?
Kurt Cobain je odličen vir navdiha zame. Cenim njegovo verodostojnost. Resnično lahko začutiš vsako besedo, ki jo izraža in vsak dih ‘obupa’ iz njegovih pesmi. Navdih sem prav tako našla v Kate Bush. Kate je drugačna, obožujem njena besedila, da o njenem fantastičnem vokalu sploh ne govorim (smeh).

Emmelie, nam lahko za konec zaupaš tvoj najsrečnješi dogodek?
Vedno je težko izbrati en poseben spomim, vsekakor pa lahko trdim da je zmaga na nacionalnem izboru DMGP eden izmed teh (smeh).

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X