FESTIVALI

Ljubljana festival – središče poletnih, glasbenih in kulturnih doživetij

Eden najpomembnejših festivalov v Evropi bo tudi to poletje razvajal z nastopi uveljavljenih domačih in svetovnih umetnikov s področja glasbe, opere, plesa, muzikala in gledališča.

63. Ljubljana Festival se uradno začenja 28. junija z glasbeno – vizualnim spektaklom z oskarjem nagrajenega Tan Duna, ki bo v Ljubljani tudi dirigiral.

Svojemu Poljskemu rekviemu bo dirigiral eden najpomembnejših poljskih skladateljev in dirigentov, 81-letni Krzysztof Penderecki, Izraelskemu filharmoničnemu orkestru Zubin Mehta, Mladi nemški filharmoniji, ki bo 28. septembra sklenila dolgo festivalsko poletje, pa Jonathan Nott.

Zanimive operne večere bodo ustvarili Elīna Garanča in Željko Lučić ter gostovanje Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga s Turandot in Nacionalne opere in baleta iz Sofije s Tristanom in Izoldo. Iz Sankt Peterburga se vrača Mariinsko gledališče, tokrat v popolni sestavi in z baletom Romeo in Julija. Gostili bomo Edwarda Cluga in mednarodno plesno koprodukcijo, pod katero se podpisuje tudi naš EnKnapGroup.

Muzikala bosta letos kar dva – poleg ponovitve izjemno uspešnega Cvetja v jeseni bo na sporedu prva uprizoritev priljubljene Mamma Mie!. Véliko zgodbo o Faustu, človeku, ki je svojo dušo prodal hudiču, prinaša Tomaž Pandur. 

Dušan Velkavrh in Elza Buda.Foto: Alesh Maatko

Poklon Elzi Budau

Poletna noč bo tokrat 29. junija v ljubljanskih Križankah posvečena ustvarjalnosti Elze Budau.

Festival Ljubljana jo pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija, med drugim pa bodo na njej nastopili Nuška Drašček, Nina Strnad, Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Jure Ivanušič, Rok Pečečnik in Saša Tabakovič. Kot posebna gosta pa bosta tu tudi Elda Viler in Oto Pestner.

63. Ljubljana Festival bo gostil še Poletno noč, tokrat posvečeno Elzi Budau, Beloruski državni komorni orkester, Armenski državni komorni zbor Hover, Slovenski oktet, pianiste Nikolaja Luganskega, Daliborja Miklavčiča in Tino Mauko, violinistko Lano Trotovšek, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, skupino 2Cellos, Tomaža Domicelja, Vlada Kreslina, Uroša Perića in druge. Potekale bodo 18. mednarodna likovna kolonija in ustvarjalne delavnice za otroke.

Program 63. izvedbe poletnega festivala sta na novinarski konferenci v ljubljanski Mestni hiši predstavila njegov častni pokrovitelj Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Med govorci so bili tudi predstavniki sponzorjev.

Podpis sponzorske pogodbe …Foto: Mediaspeed

Pred kratkim so mi s STA postavili vprašanje, zakaj bosta letos na festivalu kar dva muzikala oziroma zakaj smo se ob tujem muzikalu odločili še za ponovitev Cvetja v jeseni. Odgovoril sem, da je razlog popolnoma preprost: ker se ga gledalke in gledalci še niso naveličali,” je pojasnil Darko Brlek. “Na programu sta dve ponovitvi tega uspešnega muzikala (7. in 9. 7.), ki je od svoje jesenske premiere v Križankah le v nekaj mesecih dosegel več kot 50 ponovitev. Zdi se mi izjemno, da je popolnoma domača produkcija doživela tak uspeh. Želim si, da bi bilo podobno z Mamma Mia!, ki nastaja v koprodukciji Festivala Ljubljana in Jurija Franka. V glavnih vlogah bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Lea Bartha, Gojmir Lešnjak – Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič, Matjaž Kumelj. Sodeč po prvih odzivih, ki smo jih dobili po novinarski konferenci prejšnji teden, se mi zdi, da se nam bo želja izpolnila (15.–19. 6.; 17.–21. 8.).

Ekipa, ki je predstavila Ljubljana festival 2015.Foto: Mediaspeed
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X