EMA

Lahko na Emi znova zmaga duet?

Slovenija se udeležuje Izbora pesmi za Evrovizijo že od leta 1993 (z izjemama 1994 in 2000). Evropo so slovenski predstavniki poizkusili osvojiti na več načinov: samostojni pevci, skupine, moški, ženske ter tudi mešani pari in skupine.

Duo Platin na evrovizijskem izboru v Istanbulu.Foto: Alesh Maatko

Če se ozremo nazaj v leto 1995 lahko opazimo, da sta slovensko ljudstvo poizkusila osvojiti Irena Vrčkovnik in Oto Pestner. Zanimivo je tudi, da sta skupaj stopila Karmen Stavec in Patrik Greblo ter nas želela prepričati leta 1998, da sta prava za izbor Pesmi Evrovizije. Leta 2003 sta zbrala voljo in moč tudi Tulio Furlanič in Alenka Pinterič, kjer sta pričarala čudovita Zlata šestdeseta. Prvi duet, ki je prepričal slovensko ljudstvo je bil leta 2004, in sicer Duo Platin, kjer sta Slovenijo predstavljala na izboru Pesmi za Evrovizijo v Turčiji. Zasedla sta 21. mesto v polfinalnem izboru.

Ne pozabimo omeniti, da se je leta 2012 odvijal prav poseben izbor
predstavnika za Pesem Evrovizije. Po sklopu dvanajstih oddaj so bili
izbrani Evo Boto in dvojčici Prusnik, ki so se v zadnji, finalni oddaji
Misija Evrovizija potegovale za nastop v Bakuju, v Azerbajdžanu. Tudi leta 2014 sta se zbrali 2 zanimivi združitvi, in sicer Nermin Puškar in Samuel Lucas ter Rudi Bučar in Elevators.

Leta 2006 sta poizkusila srečo Rebeka Dremelj in Domen Kumer. Veliko zanimanje so poželi tudi Steffy & Donald Trumpet leta 2007, čeprav vidnega rezultata na slovenskem predizboru niso dosegli. Leta 2009 so Slovenijo predstavili Quartissimo feat. Martina. Udeležili so se izbora Pesmi za Evrovizijo, ki je potekala v Rusiji, in dosegli 16. mesto v predizboru.

Že naslednje leto so poizkušali Ansabel Roka Žlindre in Kalamari s poskočnim Narodnozabavnim rockom na Norveškem osvojiti Evropo, vendar jim je uspelo doseči 16. mesto v predizboru. To leto so poizkušali tudi Hamo & Gal. Vaso & D Plejbeks, …

Sylvain, Mike Vale in Hannah ManciniFoto: Alesh Maatko

Leta 2011 so se na Emi potegovali povabljeni avtorji in pevci. Moči so združili Sylvain, Mike Vale in Hannah Mancini. Slednja se je Evrovizije udeležila samostojno leta 2013 po internem izboru.

Vsekakor lahko zagotovimo, da so vsi poizkusi bili odlični in da jih še dandanes z veseljem poslušamo ter prepevamo.

Na letošnji Emi sta se v duetu predstavila Samuel Lucas in Nermin.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X