ESC 2021

Končna evrovizijska številka 2021: 39 tekmovalcev za 1 zmagovalca

Čeprav je bilo sprva planirano, da bo 18., 20. in 22. maja v Rotterdamu nastopilo 41 držav, jih bo po odpovedi Armenije in izključitvi Belorusije sodelovalo 39. Seveda, če se ne bo zgodilo še kakšno presenečenje, ki pa je malo verjetno, pa vendarle. V prvem predizboru, kjer nastopa tudi Slovenija, bo tako nastopilo 16 držav, v drugem pa 17 držav.

Vse skupaj bo potekalo pod sloganom OpenUp.Foto: Clever ° Franke

Slovenija bo evrovizijsko vstopnico za veliki finale Pesmi Evrovizije 2021 tako poskušala pridobiti v prvem predizboru, in sicer 18. maja, v prvem delu šova. Če se bo naša predstavnica Ana Soklič uvrstila med prvih deset, bomo zanjo navijali tudi v velikem finalu, v soboto, 22. maja 2021. V prvi polovici I. predizbora se bodo tako predstavile: Severna Makedonija, Litva, Švedska, Slovenija, Avstralija, Irska, Rusija. V drugi polovici predizbora pa še Norveška, Ciper, Hrvaška, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija in Belgija.

Žrebanja splošnega vrstnega reda letos ni bilo, saj so upoštevali lansko žrebanje.Foto: Stijn Smulders / Eurovision.tv

Okvirna časovnica za ESC 2021

26.03. - Zadnji rok za posnetke pesmi
09.04. - Začetek priprav v Areni Ahoy
08.05. - Začetek prvih vaj
08.05. - Predvidena prva vaja Slovenije
08.05. - Otvoritev novinarskega središča
16.05. - Uradna otvoritev Evrovizije 2021
17.05. - Glavna generalka (I. predizbor)
18.05. - Prvi evrovizijski predizbor
19.05. - Glavna generalka (II. predizbor)
20.05. - Drugi evrovizijski predizbor
21.05. - Glavna generalka za finale
22.05. - Veliki finale
23.05. - Novinarska za zmagovalca

Kaj pa drugi predizbor, 20. maja? V prvi polovici drugega predizbora bodo tu Avstrija, Moldavija, Poljska, San Marino, Srbija, Islandija, Češka, Grčija, Estonija. V drugi polovici drugega predizbora pa še Danska, Bolgarija, Švica, Finska, Latvija, Gruzija, Portugalska in Albanija.

Dokončen seznam za oba predizbora bo znan v aprilu oziroma do prvih vaj, ko bo produkcijska ekipa za ESC 2021 na osnovi raznolikosti izbranih pesmi (na osnovi žrebanja) določila dokončni vrstni red.

V obeh predizborih bodo glasovale še države iz družine velikih pet ter še gostiteljica Nizozemska. V prvem predizboru bodo glasovale Italija, Nemčija in Nizozemska. V drugem predizboru pa bodo glasovale še Francija, Velika Britanija in Španija.

Vse skupaj bo potekalo v Areni Ahoy, 18., 20. in 22. maja 2021.Foto: Guido Pijper

In kako naj bi potekal izbor? Organizatorji Pesmi Evrovizije 2021 vso pozornost usmerjajo v scenarij B, kar pomeni na vsakem koraku distanca minimalno 1,5 metra, razkuževanje, družbeno distanciranje, omejene delegacije (omejeno število ljudi v vsaki delegaciji in omejeno število novinarjev), ipd. Ker bo v tem primeru bistveno manj prostora za občinstvo, bo nova tudi postavitev sedežev. Pričakuje se zasedenost dvorane od 0 do 80 %. Ostale obevrovizijske dejavnosti bodo v Rotterdamu ustrezno prilagojene oziroma jih ne bo.

Čeprav je planiran scenarij B, so vse nacionalne televizije v domačih studiih že posnele svojega predstavnika. Ta posnetek bodo organizatorji ESC 2021 uporabili le v primeru, če določeni udeleženec zaradi slabe epidemiološke slike ne bo mogel potovati v Rotterdam.

Naša predstavnica Ana Soklič je svoj 'rezervni' nastop že posnela, in sicer v studiu 1 TV Slovenija konec februarja, ko je potekala letošnja Ema. Neuradno je za ta 'evrovizijski nastop' izbrala črno obleko, sam nastop pa je podoben tistemu, ki smo ga videli ob predstavitvi skladbe Amen.

Glede na to, da se še ne ve, kakšna bo epidemiološka slika maja v Rotterdamu, ostajata v igri tudi scenarija C in D. Pri scenariju C bi sledili scenariju B, kar pomeni, da bi vse države, ki bi bile na t. i. rdečem seznamu, ostale doma, njihov predstavnik pa bi zapel iz nacionalnega televizijskega studia. Naj ob tem omenilo, da so morali te nastope nacionalne televizije posneti do 26. marca. Vsi tisti predstavniki, ki pa bi lahko potovali v Rotterdamu, bi v živo nastopili na velikem evrovizijskem odru.

Scenarij D pa predvideva, da vsi tekmovalci zapojejo 'od doma'. Če bi se Nizozemska v tem času znašla na rdečem seznamu, bi Evrovizija potekala brez občinstva in brez kakršnih koli aktivnosti v Rotterdamu. Vsi nastopači bi zapeli v studiu nacionalne televizije, torej podobno, kot smo to videli prvič na Otroški Evroviziji 2020.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.4.2021

ESC 2021: Kaj je novega na stavnicah, kje je Slovenija z Ano?

15.4.2021

Rotterdam 2021: Za vsakega predstavnika bo oder drugačen

13.4.2021

Rotterdam 2021: Kaj ponuja velikih pet ter gostiteljica Nizozemska?

11.4.2021

Rotterdam 2021: V ESC Areni Ahoy zabrneli stroji; oder bo do 28. aprila

9.4.2021

Rotterdam 2021: Vsi bodo morali opraviti hitri test, tudi obiskovalci!

Facebook

Twitter