EVROVIZIJA

Koliko držav bo sodelovalo ne Pesmi Evrovizije v Izraelu? Verjetno 42

Če ne bo večjih presenečenj, se bo v Tel Avivu za novo evrovizijsko zmago leta 2019 borilo 42 držav. 38 (med njimi tudi RTV Slovenija) jih je že uradno potrdilo sodelovanje, še vedno pa se špekulira okrog štirih držav, in sicer San Marina, Belorusije, Rusije in Moldavije. Prvi rok za prijavo se je iztekel 15. septembra, zadnji rok pa 10. oktobra.

ESC 2019 bo 14., 16. in 18. maja 2019.Foto: EBU

Glede na to, da se je rok za prijavo že iztekel, je pričakovati, da bo zveza EBU v kratkem sporočila uradno število sodelujočih držav, ki pa – to se že ve – skupaj ne sme presegati številke 46. Od vseh prijavljenih jih bomo v velikem finalu slišali 26 držav. Tako kot zadnja leta se bo tudi na ESC 2019 iz vsakega predizbora v finale uvrstilo deset najboljših držav. Izrael ter Velikih 5 (Španija, Anglija, Italija, Nemčija in Francija) pa so avtomatsko že v finalu.

Emo 2018 je osvojila Lea Sirk.Foto: Jani Ugrin

Sodelovanje na ESC 2019 so zaenkrat potrdile: Švedska, Danska, Norveška, Ciper, Malta, Nemčija, Srbija, Latvija, Litva, Izrael, Francija, Švica, Belgija, Nizozemska, Irska, Češka, Estonija, Azerbajdžan, Slovenija, Finska, Črna gora, Islandija, Španija, Albanija, Gruzija, Portugalska, Anglija, Poljska, Romunija, Avstrija, Ukrajina, Hrvaška, Madžarska, Grčija, Italija, Armenija, Makedonija ter Avstralija.

Neuradno se na potrditev čaka le še štiri države, in sicer San Marino, Belorusijo, Rusijo in Moldavijo. Zagotovo pa v tel Avivu ne bo Bosne, Bolgarije, Andore, Luksemburga, Slovaške, Turčije, Monaka in Maroka. Prav tako ni pričakovati, da bi zveza EBU potrdila sodelovanje Kazakstanu, Kosovu in Lihtenštajnu.

Če potegnemo črto, potem lahko predvidevamo, da se bo 14., 16. in 18. maja 2019 za zmago potegovalo 42 držav, od tega najprej 18 v vsakem predizboru ter 26 v velikem finalu. Morda pa nas še pred koncem leta presenetijo s katero drugo številko. Morda …

RTV Slovenija še ni sporočila, na kakšen način bomo izbrali novega predstavnika.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button