EVROVIZIJA

Köbenhavn 2014: Kdo bo letos osvojil evrovizijsko trofejo?

Za nami sta dva zanimiva in navdušujoča polfinalna večera letošnje Evrovizije, pred nami pa zagotovo izredno napet finalni večer. Nekaterim državam se je kljub slabim napovedim uspelo prebiti v finale, spet za druge pa se je evrovizijska izkušnja končala z malce bolj grenkim priokusom.

Zagotovo največje presenečenje tega leta je izpad predstavnice Izraela, Mei Finegold. Skladba Same Heart je med evrovizijskimi oboževalci požela veliko navdušenja in pozornosti. V press centru je med novinarji od vsega začetka veljala za veliko favoritko, a na koncu je Izrael žal obtičal v predizboru. Upamo lahko le, da se Izrael zaradi tega, vsaj začasno, ne bo poslovil od izbora. Vseeno pa lahko rečemo, da je ravno v tej nepredvidljivosti največji čar samega izbora, ki smo ga do sedaj kar nekaj let pogrešali. Končno smo priča izboru, kjer ni nobenega izrazitega favorita, kdo bo zmagovalec Evrovizije 2014 bo dokončno znano šele nocoj.

Marsikateri evrovizijski oboževalec je to leto izredno nezadovoljen s ponudbo evrovizijskih skladb, češ da je ogromno slabih in nezanimivih skladb ter da niso zasledili nobenega izstopajočega nastopa in še in še. Priznam, tudi sam sem bil pred začetkom vaj malce bolj skeptičen glede vsega, a na koncu se je izkazalo, da v bistvu niti ni tako slaba letošnja ponudba. Neizmerno sem vesel, da letos ni nobenega izrazitega favorita, usoda evrovizijske trofeje je še vedno zavita v tančico skrivnosti. Prav zaradi tega je letošnji izbor toliko bolj zanimiv od prejšnjih let.

Sedaj pa k bistvu. Kdo od 26 držav letošnjega finalnega večera lahko osvoji zmago? V igri za naziv zmagovalca je kar nekaj držav, občutek imam, da lahko marsikdo preseneti iz ozadja. Pa poglejmo, sodeč po slišanem na glavni generalki in sodeč po nastopih iz polfinalnih večerov je v igri za zmago kar nekaj držav.

Iz ozadja lahko nedvomno preseneti tudi NIzozemska.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Vsekakor sta največji vtis s svojim polfinalnim nastopom naredili Avstrija in Nizozemska. Predstavnika, do lani izredno neuspešne države, Nizozemske sta s svojo skromnostjo in izredno karizmo ter obilico nadarjenosti navdušila tako mlado kot staro. Skladba Calm After The Storm se je kot strela z jasnega povzpela na vrhove vseh glasbenih lestvic, pa ne le to, tudi na stavnicah trenutno kotira izredno visoko. Če me evrovizijski čut ne vara, sta lahko Ilse in Waylon izredno nevarna in nedvomno bosta svoji državi pripela še eno odlično uvrstitev.

Kot drugo največje presenečenje letošnjega izbora lahko omenimo predstavnico Avstrije, Conchito Wurst. S svojim polfinalnim nastopom je kontroverzna pevka sezula marsikoga in se s tem podala v boj za evrovizijsko trofejo. Skladba Rise Like A Phoenix zagotovo velja za eno bolj kakovostnih skladb letošnjega izbora. Kakovostno balado pa je avstrijska delegacije začinila še z minimalističnim, a vendarle izjemno prepričljivim nastopom. Conchita na odru deluje izredno samozavestno in kot se za pravo profesionalko spodobi, je vokalno brezhibna. Vsekakor skladba, ki bi z malce sreče lahko postala letošnja zmagovalka in roko na srce, »Conchi«, kot jo evrovizijski oboževalci kličejo, bi si to nedvomno zaslužila.

Se evrovizijska karavana naslednje leto seli na Dunaj?Foto: Alesh Maatko

Že od samega začetka za velikega favorita velja tudi Armenija. Država, ki letos v boj pošilja izkušenega izvajalca, ki se skriva pod imenom Aram Mp3 ter skladbo Not Alone. Armenski nastop je ravno pravšnji primer tega, kako nekateri svetlobni efekti in malce ognja ali pirotehnike naredita nastop izredno zanimiv. Pevec je na odru popolnoma sam, a vendarle ima človek občutek, da je to čisto dovolj. Balada Not Alone, ki so jo začinili z malce dubstepa nedvomno izstopa in če se bo le pevec vokalno solidno odrezal nocoj, lahko Armenija brez skrbi upa celo na zmago.

Bomo nocoj priča še eni švedski zmagi?Foto: Thomas Hanses EBU

Sanna Nielsen, predstavnica Švedske, je vsekakor primer tega, zakaj nikoli ne smeš obupati nad svojimi sanjami in da moraš vztrajati do konca. Izkušena, a še vedno mlada pevka, je svojo državo do sedaj poskušala predstavljati že sedemkrat, a do tega leta vedno neuspešno. Letos ji je na nacionalnem izboru uspelo pomesti s konkurenco, pa ne le to, njena skladba Undo vse od takrat velja za enega večjih favoritov. Izredno zahtevna balada, ki se je nedvomno dotaknila srca marsikaterega gledalca, bo nocoj najverjetneje na samem vrhu. Tako mislijo tudi stavnice, saj na njih Sanna že od samega začetka kraljuje. Se lahko Švedi pripravijo na svojo že šesto zmago?

Letos bo glasovanje izredno pomembno, občutek imam, da bo vsaka točka izredno pomembna in da se bodo nekatere države med sabo borile vse do konca. Nikakor še ne smemo odpisati predstavnika Madžarske ter Velike Britanije, pa tudi Španija lahko preseneti. Pa ne le to, če me le čut ne vara se bosta v boj za evrovizijsko trofejo podala tudi Grčija. Z malce sreče pa bomo mogoče lahko priča tudi dvojni zaporedni zmagi države gostiteljice Danske.

Madžarska letos svoje upe polaga na mladega in v svoji državi izredno priljubljenega pevca, Andrása Kállay-Saundersa. Skladba Running je med evrovizijskimi oboževalci izredno priljubljena, na stavnicah že od samega začetka kotira izredno visoko in to res zasluženo.

Nedvomno veliko presenečenje letos prihaja iz Velike Britanije. Če se je še pred leti zdelo, da so Britanci že obupali nad izborom, so letos dokazali nasprotno. Molly Smitten Downes bo s skladbo Children Of The Universe na oder stopila kot zadnja in prav zaradi tega lahko rečemo, da bo ostala v spominu marsikateremu gledalcu. Pevka z vokalom težav zagotovo ne bo imela, pa tudi sam nastop zgleda obetajoč in če bo sreča na strani Britanije so lahko izredno visoko.

Predstavnica Velike Britanije, Molly Smitten Downes.Foto: Sander Hesterman EBU

Kot rezerve za zmago, če se le kaj zalomi za zgoraj omenjene države, pa bi omenil še Španijo, Grčijo ter državo gostiteljico Dansko. Ruth Lorenzo in njena skladba Dancing In The Rain sta, vsaj med evrovizijskimi oboževalci, deležni velikega navdušenja. Vsekakor zanimiva in izstopajoča skladba, ki bi znala presenetiti. 

Bo domačinu uspelo izbor obdržati na Danskem?Foto: Sander Hesterman EBU

Za pravi poletni hit so letos poskrbeli Grki. Skladba Rise Up bo pod kožo zlezla veliki večini gledalcev in prav zaradi tega je lahko tudi nevarna. Vokalno sicer nastop ni med najboljšimi, ima pa svoj čar, zaradi katerega si lahko Grčija obeta še eno odlično uvrstitev.Z izredno lahkoto je s svojo konkurenco na nacionalnem izboru pometel predstavnik Danske, Basim. Skladba Cliché Love Song sicer ne velja za favorita, pa vseeno se mi zdi, da lahko preseneti. Izredno nalezljiva skladba, ki jo pevec zapoje brezhibno in izredno prepričljivo.

Kako se bo vse skupaj razvilo bo znano že čez nekaj ur, do takrat pa lahko vsi skupaj le ugibamo. Morda pa iz ozadja presenetimo tudi mi, kar je to leto vsekakor mogoče. Vse kar lahko z zagotovostjo trdim je to, da se nam obeta še en izredno zanimiv večer.

Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje. Mnenje avtorja članka in mnenja anketirancev ne
predstavlja mnenja uredništva spletnega portala Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša.
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X