EVROVIZIJA

Ko na Evrosongu ne gre po načrtih; med našo skladbo vrteli oglase

Evrovizijski oder predstavlja vsakomur, ki stopi nanj, posebno doživetje. To je prostor, kjer se združijo zabava, glamur in tehnična dovršenost. Prav lahko pa se zgodi, da je oder tudi prizorišče neljubih peripetij, ki jih evrovizijska zgodovina beleži kar nekaj.

Mi smo se ozrli v obdobje zadnjih desetih let, ko je izbor izvajalcem ponudil možnost, da oder izkoristijo v vsej svoji veličini. Se spodrsljajev spomnite oz. spominjate tudi vi?

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Leta 2003 je v latvijski prestolnici Riga predstavnik Mickey Joe Harte doživel manjšo neprijetnost. Med izvajanjem skladbe We´ve got the world mu je v desno oko zašel najverjetneje drobec prahu ali nečistoče in povzročil solzenje očesa. Kljub temu je nastop izpeljal izvrstno in tekmovanje končal na solidnem 11. mestu. 

Izbor gotovo ni bil naklonjen britanskemu duetu Jemini. V tistem času je britanski premier Tony Blair podprl Združene države pri odstavitvi naftnega mogotca, kazahstanskega avtokratičnega voditelja Nazarbayeva. Velika Britanija je naletela na neodobravanje evropskih držav, kar je nedvomno vplivalo na zelo slab rezultat mladih pevcev, ki sta končala na zadnjem mestu, še več, prejela nista niti ene točke. Duet Jemini je imel na odru kopico tonskih težav, ki jih tehniki latvijske televizije LTV niso uspeli odpraviti.

Martina MajerleFoto: Alesh Maatko

Nesreča ni počivala niti med hrvaškimi predstavniki. Martina Majerle je za Delovo prilogo Vikend povedala, da je njena kolegica (ena od back-vokalistk pevke Claudie Beni, op.p.) trideset sekund pred nastopom padla v dva metra globoko luknjo, iz katere so jo izvlekli v zadnjem trenutku. Mikrofon in vse drugo je ostalo v luknji, šele po nastopu pa so v ‘green-roomu’ opazili, da je vsa krvava, je Majerletova še povedala za Vikend.

Leta 2004 sta kratko potegnila naša predstavnika, Diana in Simon iz Dua Platin. Tik pred njunim nastopom je turška televizija pomotoma predvajala reklamni blok, zato turški gledalci naše skladbe Stay Forever niso mogli slišati in zanjo tudi niso glasovali. V finalnem večeru pa je malce preveč gole kože nevede razkrila plesalka belgijske pevke Xandee.

Med našo skladbo so se predvajali oglasiFoto: Alesh Maatko

Največja tonska neuglašenost, podkrepljena z vokalno neusklajenostjo, je leta 2005 doletela portugalski duet 2B, ki je prepeval skladbo Amar. Pristala sta na 17. mestu v predizboru. Z neprijetnostjo se je spopadla tudi Grkinja Helena Paparizou. V finalnem večeru je back-vokalistku tik pred koncem skladbe zagodel nos, saj je kihnil, a kljub temu ni preprečil prve grške evrovizijske zmage. 

Leta 2006, ko je mediteransko obarvan izbor gostila Grčija, je največ pozornosti pritegnila islandska predstavnica Silvia Night. Poleg neštetih kletvic in žaljivk, s katerimi je šokirala na vajah in tiskovnih konferencah, si bomo gotovo zapomnili njen spodrsljaj med spuščanjem po toboganu na eni izmed vaj, ko je nerodno in boleče pristala.

Armenski pevec André je v polfinalnem večeru na začetku svoje skladbe Without Your Love profesionalno snel kapuco z močnim gibom glave, del koreografije pa mu ni uspel v finalu, ko je kapuco obdržal vse do refrena, ko za trenutek ni bil v prvem kadru. 

Ne smemo pozabiti na tehnične težave, ki sta jih imela voditelja večera, Sakis in Maria. Grški pevec je po nesreči ‘mahnil’ velikansko peščeno uro, kot se je izrazila naša komentatorka Mojca Mavec, nato pa se je s kabli in mikrofonom zapletla še Maria.

Kar boleče bi se lahko končalo za odlično britansko pevko Jade Ewen. V finalnem večeru jo je, ko se je spuščala po stopnicah, z lokom svojega godala oplazil eden izmed instrumentalistov njene ekipe, a kaj hujšega na srečo ni bilo.

Helena PaparizouFoto: Alesh Maatko

Za varnost nastopajočih je na Evrosongu sicer dobro poskrbljeno, a španski pevec Daniel Diges o tem vendarle ne bi bil tako prepričan. Leta 2010, ko je v finalu prepeval pesem Algo Pequeñito, se mu je na odru pridružil še sedmi član ekipe. Šlo je za dobro znanega španskega ´vsiljivca´ Jimmya Jumpa, ki je med drugim zmotil tudi finale evropskega nogometnega prvenstva leta 2004 in začetek tekme Formule 1 za VN Španije istega leta. Jumpa so varnostniki odpeljali z odra, plačati je moral kazen v vrednosti 15 000 norveških kron (2000 evrov). Izvršni producent Pesmi Evrovizije Svante Stockselius je Španiji omogočil vnovičen nastop.

Eric SaadeFoto: Alesh Maatko

Privlačen odrski nastop mladega Šveda Erica Saadeja je bil popoln šele v finalu. Na vajah se steklo njegove ´kletke´ ni in ni hotelo razbiti, o čemer so ga spraševali tudi na tiskovnih konferencah.

Poglejmo še lanski izbor, kjer je kmalu spodrsnilo članici skupine Buranovskiye Babushki iz Rusije med prejemanjem pladnja s piškoti. Pevcu avstrijskega dueta Trackshittaz je plesalka snela kapo z glave. Pevki romunske zasedbe Mandinga pa je nagajal t.i. in-air monitoring, kar je tudi pokazala s kretnjo roke na uho. Slušalko je nato snela in samozavestno pela naprej.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X