FESTIVALI

Kdo vse bo nastopil na letošnji in tradicionalni Poletni noči?

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen osrednjemu nosilcu nastanka in razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe – nekoč Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, danes Big Bandu RTV Slovenija. Kdaj? Četrtek, 3. september 2020, ob 20.30 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani in 5. septembra ob 20.00 na TV Slovenija 1.

Bernarda ŽarnFoto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Tradicionalna Poletna noč bo tokrat posvečena osrednjemu nosilcu nastanka in razvoja slovenske zabavne in jazzovske glasbe Big Bandu RTV Slovenija. Na jubilejnem koncertu se bomo spomnili obeh najzaslužnejših dolgoletnih prvih mož orkestra, Bojana Adamiča in Jožeta Privška, ter vidnih glasbenih sodobnikov tega časa Urbana Kodra, Maria Rijavca, Janeza Gregorca, Mojmirja Sepeta, Atija Sossa, Jureta Robežnika in drugih. Posebna pozornost bo namenjena tudi ustvarjalcem in izvajalcem, ki z Big Bandom sodelujejo v zadnjih letih.

Na velikem odru gala koncerta bodo priljubljene slovenske uspešnice izvajali najvidnejši slovenski pevci vseh generacij: Alenka Godec, Nuška Drašček, Eva Hren, Jadranka Juras, Mia Žnidarič, Nina Strnad, Anika Horvat, Saša Lešnjek, Janez Bončina Benč in Oto Pestner.

Poletni večer bo povezovala priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn, ki jo bomo kaj kmalu znova spremljali v nedeljski oddaji Vikend paket.

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu.Foto: Adrian Pregelj / RTV SLO

Kaj bi lahko povedali o Big Bandu RTV Slovenija?

Ključna naloga glasbene produkcije
in vseh naših orkestrov je beleženje glasbe, utripa današnjega časa,
bogatenje glasbenega arhiva z vedno novimi posnetki, s poudarkom na
slovenskih ustvarjalcih in poustvarjalcih. Big Band je nosilec
kakovostnega razvoja raznolikih glasbenih smeri (jazz, zabavna glasba,
lahka orkestralna glasba, vokalno-instrumentalna dela, musical, filmska
glasba in glasba za TV-nadaljevanke, scenska glasba). S številnimi
studijskimi snemanji zagotavljajo trajne in vrhunske zvočne zapise
aktualnih poustvarjalnih dosežkov slovenske glasbene kulture vseh
zvrsti.

Patrik Greblo, vodja projekta

Je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu in deluje neprekinjeno že od svojega začetka. Pred petinsedemdesetimi leti, natančneje 27. junija 1945, je večja zasedba glasbenikov prvič javno nastopila ob otvoritvi Postojnske jame. Že jeseni tistega leta je postala uradni orkester tedanjega Radia Ljubljana. Dobili so tudi novo ime Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL).

Trdne umetniške temelje je zasedbi postavil prvi dirigent in profilirani skladatelj filmske glasbe Bojan Adamič. Glasbeno zgodbo o uspehu je od šestdesetih let prejšnjega stoletja orkester pisal z izjemnim dirigentom Jožetom Privškom, ki mu je posvetil več kot 4000 priredb in skladb. Umetniško zorenje orkestra se je nadaljevalo od leta 1992, ko je vodenje prevzel dirigent Lojze Kranjčan. Od leta 2002 do 2013 je umetniško vodstvo prevzel dotedanji saksofonist Hugo Šekoranja.

V zadnjih dveh desetletjih orkester sestavljajo mladi profilirani glasbeniki, ki so študij opravljali na znanih jazzovskih akademijah v tujini in so virtuozi na svojih glasbilih.

Koncertu bo med drugim dirigiral tudi Patrik greblo.Foto: Darje Štravs Tisu
Bernarda Žarn in Patrik Greblo.Foto: Adrian Pregelj

Danes delo orkestra in kolektivnega umetniškega vodstva koordinirata Lenart Krečič in Patrik Greblo. Umetniški svet zasedbe sestavljajo Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Trček in Tomaž Gajšt, aktivni člani orkestra. Drugi stalni dirigent pa je Tadej Tomšič.

Orkester posebno pozornost namenja tudi nastopom v tujini, da se edini slovenski profesionalni džezovski orkester predstavi tudi zunaj državnih meja. V letošnjem letu so tako želeli obuditi sodelovanje treh big bandov nacionalnih radiotelevizij v regiji – ob Big Bandu RTV Slovenija še hrvaškega Jazz orkestra HRT in srbskega Big Banda RTS – z edinstvenim skupnim programom »Jumbo Big Band« in s koncerti, ki naj bi se zgodili v mesecu marcu v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu. Žal jim jo je vmes zagodla koronavirusna epidemija in koncertov ni bilo mogoče izvesti.

Vseeno pa si lahko v spletnem arhivu Televizije Slovenija pogledate glasbeno-dokumentarno oddajo Jumbo Big Band, o gostovanju Big Banda RTV Slovenija v Novem Sadu.

Dirigent Poletne noči 2020 bo tudi Lojze Krajnčan.Foto: Janez Kotar

Jazzovski orkester je kot vojska, če želi zmagati, mora delovati povezano. Ob igranju v orkestru se mora vsak član izkazati kot skupinski igralec in se odgovorno vesti do skupnega zvoka, hkrati pa mora ostati dovolj tekmovalen, da v svojem solističnem nastopu pride do izraza njegova individualnost, s katero bogati skupni zven orkestra.

Tadej Tomšič,
solist, aranžer in stalni dirigent
Big Banda RTV Slovenija

Pred Poletno nočjo bo Big Band sodeloval tudi na poletnem džezovskem festivalu na avstrijskem Koroškem s Tončem Feinigom (27. avgusta), nato pa bodo nastopili v Izoli z Renatom Chiccom (11. septembra), v Cerknem s projektom DrummingCellist (17. septembra), v Velenju z Elevators (25. septembra) ter v Klubu CD z Elvisom Staničem (7. oktobra).

Big Band sodeluje tudi pri številnih projektih znotraj RTV Slovenija (Prizma optimizma, Noči v Stari Ljubljani, na podelitvi Ježkovih nagrad, ob srečanju upokojencev RTV SLO (Srebrno srečanje), sodeluje pa tudi na pomembnih prireditvah v javnem interesu (npr. Knjižni sejem v CD, Borštnikovo srečanje ipd.).

Poletna noč vsako leto privabi na Kongresni trg številne obiskovalce.Foto: Alesh Maatko

Gre za izjemno kulturno dediščino in glasbeno bogastvo slovenskega
naroda, ki ga je ustvarila in ga še vedno hrani ter obuja prav RTV
Slovenija. S prireditvijo, kot je Poletna noč, tem glasbenim delom
ponovno damo veljavo, jih preigravamo in približamo te bisere ljudem.

Vstopnice so na voljo na www.ljubljanafestival.si, blagajna Križank, prodajna mesta Eventima, Pošta Slovenije in Petrolovi servisi.

Rezervni termin v primeru slabega vremena je 4. september 2020. Končni termin bo določen na dan dogodka in objavljen na ljubljanafestival.si.

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih smo jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Elzi Budau, Jožetu Privšku … Občasno je bila vsebina Poletne noči oblikovana okrog drugih dogodkov ali posameznikov, pomembnih v tradiciji slovenske popevke ter velikega revijskega orkestra kot sinonima za kakovostno slovensko glasbo, kakovostne in bogate orkestracije ter zrele pevske interpretacije (50-letnici Slovenske popevke, 90-letnici Radia in 60-letnici Televizije Slovenija).

Poletna noč je v vseh teh letih slovenski glasbeni prostor obogatila s številnimi pevskimi zvezdami in še številčnejšimi skladbami. Marsikatera med njimi je postala in ostala uspešnica za vse generacije.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X