ZANIMIVOSTI

Katero evrovizijsko mesto ima najlepše božične sejme?

Evrovizijski Dunaj je vsekakor med njimi

Na Dunaju, ki je leta 2015 gostilo evrovizijsko tekmovanje, se že v sredini novembra nekatere izmed najlepših ulic, trgov in parkov spremenijo v božične sejme. Izbira je zelo raznolika, od tradicionalnih s klasično kulinarično ponudbo, kulturnih in umetniških do trajnostno naravnanih sejmov. Letos se jih bo na Dunaju zvrstilo kar 14, na katerih bodo postavili skupno 777 stojnic. Prvi sejmi, vključno z znamenitim Christkindlmarktom pred mestno hišo, so se odprli že v petek, 10. novembra.

Dunaj
Nostalgični vrtiljak pred mestno hišo. Foto: Stadt Wien marketing / Johannes Wiedl

Znameniti Christkindlmarkt

Največji in najbolj znan dunajski božični sejem je Christkindlmarkt pred dunajsko mestno hišo. Dunajski župan Michael Ludwig, ki ga je uradno otvoril v petek, 10. novembra, je poudaril njegov izredni pomen: »Sejem pred mestno hišo ima dolgo tradicijo, njegova veličastna zgodovina sega več stoletij v preteklost. Kulturno, družbeno in tudi gospodarsko je izjemno pomemben za naše mesto. Skupaj z drugimi božičnimi sejmi v mestu znatno pripomore k temu, da je Dunaj leto za letom evropska božična prestolnica. Samo lani smo imeli tri milijone obiskovalcev.«

Sejem, ki bo odprt do 26. decembra, velja za mešanico tradicije in romantike. Na njem bodo tudi letos postavili nostalgični vrtiljak, panoramsko kolo in paviljon, namenjen otrokom. V njem bodo lahko brali, ustvarjali adventne koledarje, hiše iz medenjakov, božične okraske in sveče ter se družili ob družabnih igrah. Športni navdušenci bodo lahko uživali na 3.000 kvadratnih metrov velikem drsališču, ki bo odprto od 10. novembra vse do 7. januarja. Ena glavnih atrakcij je platana v parku pred mestno hišo, ki so jo posadili že pred 150 leti. Vsako leto jo okrasijo z 200 rdečimi srci z lučkami LED. Lučke vsakih 30 minut za kratek čas ugasnejo, nato pa ponovno zasvetijo, ko mimo njih prileti žareči srček.

Dunaj
Rdeči srčki na 150-letni platani pričarajo romantično vzdušje. Foto: Stadt Wien marketing / Johannes Wiedl

Art Advent na Karlovem trgu

Tudi drugod po mestu bodo ljubitelji božičnih sejmov prišli na svoj račun. Obiskovalcem, ki cenijo trajnostno naravnanost, priporočamo obisk sejma v predelu Spittelberg, ki bo letos v celoti zasnovan v skladu s trajnostnimi in ekološkimi smernicami, ter sejma Art Advent na Karlovem trgu. Slednji poteka že 30 let, celotna kulinarična ponudba pa ima ekološki certifikat.

Za vse, ki niso najbolj naklonjeni tradicionalnim božičnim sejmom, pa priporočamo, da dajo priložnost njegovi sodobnejši različici v dunajski muzejski četrti. Obiskovalci tam lahko občudujejo spektakularne svetlobne inštalacije, se preizkusijo v kegljanju na ledu ali pa uživajo v večerih z DJ programom.

Dunaj
Stojnice vabijo z mamljivim vonjem po kuhanem vinu, punču in medenjakih. Foto: Stadt Wien marketing / Johannes Wiedl
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button