EVROVIZIJA

Kako je nastal “green room”?

Izraz »zelena soba« oz. »green room« izvira iz gledališke terminologije – uporabljali so ga že v elizabetinskem gledališču konec 16. stoletja v Angliji. Označeval je tisti prostor, v katerem so se zbirali igralci in vsi nastopajoči, medtem ko so čakali na svoj nastop ali počivali po prihodu z odra.

Zelena soba je bila tokrat kar v dvorani Stadthalle.Foto: Thomas Hanses (EBU)

Po izročilu naj bi bili ti prostori prvotno prepleskani zeleno, zato se jih je prijel izraz »zelena soba«. Obstaja pa še cela vrsta alternativnih razlag, a ta se zdi še najbolj verjetna.

Dandanes te gledališke čakalnice večinoma niso več zelene barve, a izraz je ostal. Posebej pogosto se izraz uporablja v zvezi s festivalom Pesem Evrovizije za tisti del stavbe, kjer nastopajoči čakajo na glasovanje. Zaradi tehnične zahtevnosti prva leta pevcev niso kazali v zaodrju in so bile kamere omejene zgolj na oder. Prvi so kamere v zaodrje pripeljale prav Avstrijci leta 1967 – zmagovalec iz prejšnjega leta Udo Jürgens je sedel med nastopajočimi in se pogovarjal z njimi, ko so bili znani dokončni rezultati pa je tudi pospremil zmagovalko Sandie Shaw na oder. Podobnosti z letošnjo prireditvijo so zgolj slučajne.

StadthalleFoto: Thomas Hanses (EBU)
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X