EVROVIZIJA

Kaj vse pripravljajo in na kaj stavijo tekmovalci prvega predizbora?

Danes zvečer bo na sporedu prvi predizbor. V napet boj za vstopnice za veliki finale se bo podalo 18 izvajalcev. Katerih deset držav se bo uvrstilo dalje je znova težko napovedati, niso pa izključena tudi presenečenja. In kaj pripravljajo tekmovalci? Poglejmo …

Švedska. Kot prvi se nam bo predstavil švedski izvajalec Robin Bengtsson, ki nam bo postregel z zelo radio friendly komadom I Can’t Go On. Scensko izredno dodelan nastop bomo skoraj da brez dvoma videli še v soboto. No, kako da ga ne bi, saj gre vendarle za Švedsko, ki že nekako velja za evrovizijsko velesilo.

1. Švedska: Robin Bengtsson – I Can’t Go OnFoto: Andres Putting

Gruzija. Tamara Gacechiladze bo na oder stopila za Gruzijo in s skladbo Keep The Faith poskušala očarati Evropo. Gre za eno od neštetih balad letošnjega leta in ker se je Gruziji v finale uspelo uvrstiti že z veliko slabšo skladbo in nastopom, sem skoraj da prepričan, da bo Tamara prepevala še v soboto.

2. Gruzija: Tamara Gachechiladze – Keep The FaithFoto: Thomas Hanses

Avstralija. Srčna želja se je pred dvema letoma izpolnila Avstraliji, saj so pridobili pravico nastopati na evrovizijskem odru. Po lanskem uspehu pevke Dami Im, letos v boj pošiljajo 17-letnega mladeniča z žametnim glasom. Isaiah Firebrace se bo predstavil z balado Don’t Come Easy. Pevec si nedvomno zasluži posebno nagrado za največ prehojenih kilometrov na odru (o čem točno govorim vam bo jasno ob njegovem nastopu). Čeravno skladba ni moja najljubša, si upam Avstraliji napovedati finalni nastop.

3. Avstralija: Isaiah – Don’t Come EasyFoto: Andres Putting

Albanija. Če Evrovizijo spremljate redno, potem veste, da je Albanija država, ki skoraj vsako leto v boj pošlje žensko izvajalko z močnim vokalom. Kot zanimivost naj prišepnem, da je Albanija ena izmed tistih držav, ki po svojem nacionalnem izboru vse skladbe tako predelajo, da so neprepoznavne. Letos bo v mogočni baladi World glasilke napela pevka Lindita. Četudi je to skladba, ki bi morala visoko kotirati pri žiriji, se mi zdi, da bo Albanija znova obtičala v polfinalu.

4. Albanija: Lindita – WorldFoto: Thomas Hanses

Belgija. Eno izmed velikih favoritov bomo slišali že v prvem predizboru. Govorim o belgijski pevki Blanche, ki s svojo misteriozno in minimalistično pesmijo City Lights navdušuje že od same objave pesmi. Naj pripomnim, da je sicer s svojimi vajami in sramežljivostjo razočarala marsikaterega evrovizijskega oboževalca. Kljub očitkom, da je brez karizme in preveč sramežljiva se mi zdi, da bomo Belgijo tudi letos videli v finalu.

5. Belgija: Blanche – City LightsFoto: Thomas Hanses

Črna gora. Drama, drama in še enkrat, drama. Le kaj bi brez ‘drama queenov’ na Evroviziji? Ta letos prihaja iz Črne gore. Slavko Kalezić vzbuja pozornost že mesece in je med evrovizijskimi oboževalci izjemno priljubljen. Skladba Space sicer nikakor ni napačna, ampak Slavkotu manjka nekaj, kar je za ta izbor ključnega pomena, vokal. Glede na obetajoč videospot me je s svojim odrskim nastopom malce razočaral, pričakoval sem namreč nage plesalce in veliko dogajanja, tako bomo pa na odru videli Slavkota samega in njegove bleščeče hlače. Kljub obetavnemu začetku, se mi zdi, da bo Črna gora letos znova obtičala v predizboru.

6. Črna gora: Slavko Kalezić – SpaceFoto: Thomas Hanses

Finska. Moja najljubša in ena izmed najlepših balad letošnjega izbora po mojem mnenju prihaja iz Finske. Tukaj ni kaj za dodati saj gre za enostavno, misteriozno, pomirjujoče in popolno. Duetu Norma John in skladbi Blackbird bi privoščil finale, pa vendarle bo glede na poplavo balad zelo težko. Držim pesti.

7. Finska: Norma John – BlackbirdFoto: Thomas Hanses

Azerbajdžan. Ena izmed največjih umetnic je nedvomno DiHaj. Unikatna v vsakem pogledu, kar se opazi tudi pri njenem scenskem nastopu za skladbo Skeletons. Izredno zanimiva in poslušljiva pesem, ki bo nedvomno ostala v spominu marsikateremu gledalcu. Ker pa se gre za Azerbajdžan, eno najuspešnejših držav zadnjega desetletja (poleg Švedske seveda) si upam, brez kančka slabe vesti napovedati finale.

8. Azerbajdžan: DiHaj – SkeletonsFoto: Andres Putting

Portugalska si evrovizijske zmage želi že dolga desetletja, pa jim do sedaj še ni uspelo. Letos vse svoje upe polagajo v mladeniča Salvadorja Sobrala, ki bo prepeval preprosto, a srce parajočo (če razumeš besedilo) balado Amar Pelos Dois, ki jo je napisala pevčeva sestra Luisa. Mladenič, ki se sicer spopada z zdravstvenimi težavami in je v Kijevu izpustil vse vaje, bo prišel odpet in računal na uvrstitev v finale. Gre se za izvajalca v pravem pomenu besede, nastop bo brez kakršnega koli kiča. Odpel bo kakor bo to v tistem trenutku začutil. S tem nastopom bi si nedvomno zaslužil finale. Držimo pesti.

9. Portugalska: Salvador Sobral – Amar Pelos DoisFoto: Andres Putting

Grčija. Mojstri scenskih nastopov so nedvomno Grki, ki vsako leto pripravijo enega najbolj dodelanih odrskih nastopov. Letos v boj pošiljajo pevko Demy, ki v svoji državi velja za eno najbolj priljubljenih pevk. Plesna skladba This Is Love na odru zasije v vsej svoji luči in kljub temu, da se Demy bori s svojimi spremljevalnimi vokalisti (ki žal niso našli svojega ritma, kljub vsem vajam) si finala brez Grčije letos ne predstavljam.

10. Grčija: Demy – This is LoveFoto: Andres Putting

Poljska. Predstavnica Kasia Mos je ljubljenka novinarjev, predvsem zaradi svoje prijaznosti in zgovornosti. Skladba Flaslight je prav dovolj temačna in mogočna, da bi lahko postala uvodna skladba kakšnega izmed James Bond filmov. Pevka ima izredno močan vokal, s svojo karizmo pa zažari na odru v vsej svoji luči. Če se letos ne bo znova zalomilo pri žiriji, sem prepričan, da bo Poljska spet sijala v sobotnem finalu.

11. Poljska: Kasia Moś – FlashlightFoto: Andres Putting

Moldavija. Za zabavo bodo letos poskrbeli predstavniki Moldavije, skupina Sunstroke Project, ki na izbor prinaša skladbo Hey Mamma. Pesem bo marsikaterega gledalca dvignila na noge in ker imamo letos res neverjetno poplavo balad, bo to prava poživitev, ki jo bodo gledalci najverjetneje nagradili s finalnim nastopom.

12. Moldavija: Sunstroke Project – Hey MammaFoto: Andres Putting

Islandija ima že dve leti neverjetno smolo, saj se njihovim predstavnikom ni uspelo uvrstiti v finale. Letos v boj pošiljajo izkušeno in vokalno izredno močno pevko Svalo, ki bo prepevala eno izmed bolj modernih skladb izbora, Paper. Pevka ima izjemno izpiljen stil, neverjetno karizmo in bi si zaslužila finale. Pa vendarle, če se stavnice ne motijo, bodo Islandci letos spet brez finala.

13. Islandija: Svala – PaperFoto: Andres Putting

Češka. Minimalizem, simpatičnost in močni vokali zaznamujejo nastop češke predstavnice Martine Barta, ki bo prepevala čutno balado My Turn. Če se spomnite se je lani Češki prvič uspelo uvrstiti v finale, a žal jim letos znova ne bo uspelo. Škoda, namreč skladba sploh ni slaba.

14. Češka: Martina Bárta – My turnFoto: Andres Putting

Ciper. Se spomnite predstavnika Belgije iz leta 2015, Loica Notetta? No, kopija le tega prihaja letos iz Cipra, s skladbo Gravity, ki jo bo prepeval pevec Hovig. Moderna skladba, za katero so poskrbeli Švedi in za katero je pevec pripravil scensko zelo dodelan in izpiljen nastop, si obeta finalni nastop.

15. Ciper: Hovig – GravityFoto: Andres Putting

Armenija. Za najbolj unikatno skladbo so letos znova poskrbeli Armenci. V boj pošiljajo pevko Artsvik in skladbo Fly With Me. Za njen scenski nastop je poskrbela Sascha Jean-Baptiste in brez dvoma lahko rečem, da se je znova izkazala. Skladba ni ravno tipična evrovizijska, je pa nedvomno dovolj posebna, da bi Armenija znova prepevala v finalu.

16. Armenija: Artsvik – Fly With MeFoto: Andres Putting

Slovenija. Kot predzadnji se bo predstavnil naš!!! Omar Naber. Naš sem poudaril zato, ker zadnje dneve znova berem veliko zgražanja, kar me precej nervira. Skladbo On My Way smo izbrali skupaj z žirijo in sedaj ni čas, da pljuvamo po njej, sedaj je čas, da jo vsi podpiramo. Že res, da Omar ni med favoriti, pa vendarle, s svojo ekipo je uspel sestaviti izredno zanimiv in lep scenski nastop. Četudi se nam mogoče ne bo uspelo uvrstiti v finale, smo lahko izredno ponosni in kar polagam vsem na srce, dajte stiskati pesti, saj še ni nič izgubljeno.

17. Slovenija: Omar Naber – On My WayFoto: Andres Putting

Latvija. Prvi polfinalni večer bodo zaključili predstavniki Latvije, skupina Triana Park s skladbo Line. Pevka, ki je na vseh promocijskih koncertih in vseh vajah zamenjala več lasulj kot Kylie Jenner, se lahko pohvali z neizmerno karizmo in škornji, ki so še večji in višji, kot jih je imela naša Maja Keuc. Odlična zaključna skladba. Če bo šlo vse po načrtih bomo Latvijo videli tudi v finalu …

18. Latvija: Triana Park – LineFoto: Andres Putting
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X