EVROVIZIJA

Kaj prinaša evrovizijski teden 2021?

Nizozemska bo 18., 20. in 22. maja že petič gostila izbor za Pesem Evrovizije. Na letošnjem, že 65. tekmovanju se bo za zmago potegovalo 39 držav. Naša predstavnica Ana Soklič bo s skladbo Amen nastopila kot druga v prvem predizboru, vse tri evrovizijske večera pa bomo lahko tradicionalni spremljali tako na radiu kot na televiziji Slovenija.

Naša predstavnica na letošnji Pesmi Evrovizije je že uspešno izpeljala
dve samostojni vaji, pred njo sta še dve generalki 17. maja ter zadnja
generalka in nastop na prvem predizboru v torek, 18. maja.

Prizorišče treh evrovizijskih večerov Pesmi Evrovizije 2021 bo arena Rotterdam Ahoy. Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager. Slovenski televizijski prenos letošnje Pesmi Evrovizije bo pospremila Mojca Mavec, v radijskem prenosu prvega predizbora bo z vami Maj Valerij, v velikem finalu pa Miha Šalehar in Uršula Zaletelj.

Evrovizijski oder je pripravljen na največje glasbeno tekmovanje 2021.Foto: Ampco Flashlight / Nathan Reinds

Obevrovizijski oddaji

Ana Soklič – Skozi leta
Torek, 18. maj, ob 20.45 na TV SLO 2

Predstavljeni bodo
posnetki interpretacije Ane Soklič iz arhiva Uredništva glasbenih in
baletnih oddaj Televizije Slovenija. Leta 2012 je Ana Soklič nastopila s
Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v SNG Operi in baletu Ljubljana s
skladbo Zato sem noro te ljubila, leta 2015 in 2019 pa v Studiu 1
Televizije Slovenja s skladbama Darilo (s Simfoničnim orkestrom RTV
Slovenija) in Cheek To Cheek (z Big bandom RTV Slovenija). Urednik
oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

Klemen in EMA
Četrtek, 20. maj, ob 20.30 na TV SLO 2

V
evrovizijskem tednu se bodo spomnili tudi uspešnih glasbenih točk z
naših izborov EMA. Klemen Slakonja je Emo vodil kar štirikrat, v letih
2011, 2012, 2016 in 2020. In prav vsakič je navdušil s svojimi
imitacijami, odličnim vokalom in humorjem. Nekaj vrhuncev njegovih točk
si bomo lahko ogledali v oddaji Klemen in EMA.

V prvem predizboru, v torek, 18. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki šestnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Litva, Slovenija, Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina in Malta. V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202 in RTV 4D.

Dva dni kasneje, v četrtek, 20. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2021 predstavili izvajalci iz sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: San Marino, Estonija, Češka, Grčija, Avstrija, Poljska, Moldavija, Islandija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugalska, Bolgarija, Finska, Latvija, Švica in Danska. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na sobotno finalno prireditev. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in RTV 4D.

V velikem evrovizijskem finalu bo 22. maja nastopilo 26 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov, Nizozemska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ‘velike peterice’ – Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 39-ih državah udeleženkah. Točke glasovanja slovenske strokovne žirije bo v Rotterdam sporočila Lorella Flego. Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D.

Za našo Ano Soklič bomo navijali v torek, 18. maja.Foto: EBU / Andres Putting
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button