EVROVIZIJA

Kaj prinaša evrovizijska časovnica?

Čeprav so zadnja leta glede Pesmi Evrovizije pomembni trije datumi, torej dnevi obeh predizborov ter velikega finala, se celotno dogajanje začne že mnogo prej. Nič drugače ni pri letošnjem izboru, ki bo vrhunec dosegel 22. maja, ko se bo v Rotterdamu odvilo sklepno dejanje jubilejne evrovizijske zgodbe.

Za medije, oboževalce in kakopak za tekmovalce je vsekakor pomemben 8. maj. Takrat se namreč odpira novinarsko središče, začenjajo se prve vaje. Zaradi koronavirusne situacije bo letos v t. i. press centru le okrog 500 novinarjev (ponavadi jih je štirikrat več), vse skupaj pa bo vsak dan odprto od 9.30 do poznih popoldanskih oziroma večernih ur, ko se zaključijo zadnje vaje oziroma predstavitve tekmovalcev. V press centru bo precej bolj živahno od 17. maja dalje, ko bodo v tistem tednu na sporedu trije odmevni večeri. Vse skupaj se bo za medije in ESC navdušence zaključilo po finalu, okrog tretje ure ponoči, ko se bo končala novinarska konferenca ESC zmagovalca.

Do 8. maja bodo v Areni Ahoy potekale tehnične in ostale vaje.Foto: EBU / Stijn Smulders

Kaj pa vaje, generalke in ostali dogodki?

Evrovizijski teden prinaša za vsak predizbor po tri generalke, s tem da je prva namenjena le medijem (ponedeljek, 17. maja, med 15. in 17. uro). Na drugi generalki (ponedeljek, 17. maja, med 21. in 23. uro) glasuje strokovna komisija, tretja generalka (torek, 18. maja, med 15. in 17. uro) pa je na sporedu tik pred večernim izborom, ki se bo pričel tako kot
vedno, ob 21. uri. Prenos bo na TV Slovenija 2. Časovnica za drugi predizbor je ista, s tem da sta generalki v sredo in še ena v četrtek pred večernim izborom. Precej naporen bo petek, 21. maja. Dopoldne bo generalka za prihod zastav, popoldne in zvečer pa dve generalki, prva med 13. in 16.40 uro, druga med 21. in 0.40 uro). In na koncu je tu še sobota, ko bo pred velikim finalom popoldanska generalka. Zvečer pa sklepno dejanje, ki bo letos dolgo predvidoma do štiri ure!

Prve vaje se pričnejo v soboto, 8. maja ob 10. uri dopoldne, ko bo kot prva na oder stopila Litva. Takoj za njo, ob 10.40 uri, čaka prva vaja našo Ano Soklič, ki bo imela na voljo 40 minut na odru, med 12.35 in 12.55 pa sledi še prva slovenska novinarska konferenca, t. i. meet & greet. Kako bo vse skupaj letos potekalo še ni znano, bo pa precej omejitev, ki jih do sedaj nismo poznali.

Skozi celotno soboto in nedeljo (8. in 9. maja) bo tako čas za vaje za vse predstavnike iz prvega predizbora. V ponedeljek in torek, 10. in 11. maja, bodo na odru vadili vsi predstavniki iz drugega predizbora. V sredo, 12. maja, pa bodo še drugič na odru povadili glasbeniki iz prvega predizbora, torej tudi naša Ana (med 10.25 in 10.45; urco kasneje pa sledi še predstavitev medijem). 

V četrtek in petek, 13. in 14. maja, je tu čas za države iz drugega predizbora ter za t. i. velikih pet ter gostiteljev. V soboto pa še enkrat ‘povadijo’ države iz družine velikih pet ter gostitelji. V nedeljo, 16. maja, ni planirah vaj, prav tako zaradi koronavirusne situacije ni planirane rdeče preproge.

Za Slovenijo bo najprej pomemben prvi predizbor, 18. maja. Foto: Pixabay
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X