LJUBLJANA FESTIVAL

Kaj prinaša 7. Zimski festival?

Med 18. in 23. februarjem 2024

Zimsko festivalsko dogajanje bo v prestolnici znova popestril že 7. Zimski festival. Med 18. in 23. februarjem 2024 bodo na šestih koncertih v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji nastopili glasbeniki svetovnega slovesa. Vstopnice so že na voljo, več info na Ljubljana Festival.

Zimski festival 2024
Med 18. in 23. februarjem 2024. Foto: Ljubljana Festival

Otvoritev festivala

18. februarja bodo v Cankarjevem domu festival otvorile skladbe Brahmsa, Boulangerja in Saint Saënsa v izvedbi vrhunskih solistov – sopranistke Sophie Marin-Degor, mezzosopranistke Annalise Stroppa, tenorista Celsa Albela, basista Paula Armina Edelmanna ter pianista Kai-Min Changa, zmagovalca 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, ki je potekal v začetku lanskega leta.

Umetnike bodo spremljali Simfonični orkester RTV Slovenija, Mešani pevski zbor Glasbene Matice Ljubljana in Festivalski zbor Virtuozi pod taktirko vrhunskega dirigenta Yana Pascala Tortelierja.

Yan Pascal Tortelier je začel glasbeno kariero kot violinist, leta 1978 pa je debitiral kot operni dirigent v Nacionalnem orkestru Capitole de Toulouse. Pred štirimi leti je zaključil mandat šefa dirigenta Iceland Symphony Orchestra (Islandskega simfoničnega orkestra), sedaj pa kot gostujoči dirigent vodi najimenitnejše orkestrske sestave po vsem svetu. Maestro sicer prihaja iz glasbene družine, njegov oče je znan francoski skladatelj Paul Tortelier. »Izjemno sem navdušen, da se vračam na Zimski festival in bom izvedel tri dela s čudovitim Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Mešanim pevskim zborom Glasbene Matice Ljubljana, Komornim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Festivalskim zborom Virtuozi,« pravi zaslužni dirigent BBC Philharmonic (Filharmoničnega orkestra BBC) iz Manchestra.

Yan Pascal Tortelier
Yan Pascal Tortelier Foto: Ljubljana Festival

Koncert za klavir

7. Zimski festival bo otvoril Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 83 Johannesa Brahmsa v interpretaciji tajvanskega pianista Kai-Min Changa, zmagovalca 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, ki je potekalo v lanskem letu. Gre za izjemno zahtevno delo, tako tehnično kot tudi interpretativno. Mladi pianist je za Dnevnik povedal: »Nasploh bi rekel, da sem se našel v bolj intimno-izpovednih skladbah. Nisem tiste vrste pianist, ki bi vsakič uprizoril ognjevit nastop. Bolj se posvečam svojemu notranjemu glasbenemu izrazu. Tokrat sem izbral Brahmsov koncert, ki je seveda veliko delo, a v tej glasbi se skriva velika moč, ki jo čutim v svojem drobovju.«

V drugem delu večera bosta v izvedbi sopranistke Sophie Marin-Degor, mezzosopranistke Annalise Stroppa, tenorista Celsa Albela in basista Paula Armina Edelmanna zazveneli še dve znameniti deli, »Gospodova je zemlja«, Psalm 24 skladateljice Lili Boulanger in Rekviem skladatelja Camilla Saint-Saënsa. Pod taktirko maestra Tortelierja bodo soliste spremljali Simfonični orkester RTV Slovenija, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, Festivalski zbor Virtuozi in Komorni zbor akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

19. februarja bodo v Cankarjevem domu ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega zbora Megaron nastopili sopranistka Olga Kulčinska, mezzosopranistka Gaëlle Arquez, tenorist Francesco Demuro in basist Riccardo Zanellato, dirigiral jim bo Roberto Abbado. Maestro je na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu vodil vrhunsko izvedbo Verdijevega Rekviema s solisti Elīno Garančo, Krasimiro Stojanovo, Dmitrom Popovom in Riccardom Zanellatom. Na 7. Zimskem festivalu bo zazvenela Rossinijeva kantata Stabat Mater, ki velja za eno najpomembnejših verskih skladb 19. stoletja, v drugem delu pa izbor iz Busonijeve suite Turandot. Skladatelj je navdih za delo našel v kitajski zgodbi Turandot, ki je bila osnova za Puccinijevo istoimensko opero.

Zimski festival 2024
Zimski festival 2024 Foto: Ljubljana Festival

Čarobni zimski večeri v družbi svetovnih zvezd

Sledili bodo trije koncerti v Slovenski filharmoniji – 20. februarja se bo predstavila pianistka Olga Kern, ena največjih umetnic svoje generacije, zaradi očarljive odrske prezence in tehnične muzikalnosti pa ji je naklonjeno tako občinstvo kot kritiki. Na recitalu bo interpretirala dela nemškega klasicizma in romantike, ameriškega modernizma ter mojstrov ruskega romanticizma.

Dan kasneje bo zasedba Ensemble Dissonance pod taktirko Miguela Á. Navarra spremljala pevko Lidio Rodriguez in trobentača Vicenta Camposa. Večer bodo popestrili Koncert za trobento v D-duru G. Torellija, Intermezzo iz Goyescas E. Granadosa, Koncert za trobento T. Albinonija in Ljubezenski urok M. de Falle.

22. februarja pa bodo zvoki violine in klavirja prevzeli dvorano Marjana Kozine. Violinist Maksim Vengerov se lahko pohvali z impresivnim nizom več kot 3000 koncertov. Njegovo prvo studijsko ploščo je pri zgolj desetih letih izdala založba Melodia, danes pa njegova diskografija šteje več kot 40 zgoščenk. Na odru se mu bo pridružil pianist Vag Papian.

Živa Ploj Peršuh
Živa Ploj Peršuh Foto: Darja Štravs Tisu

Zaključek festivala

7. Zimski festival bodo 23. februarja sklenila dela treh mojstrov iz zakladnice klasičnih del v izvedbi Slovenskega mladinskega orkestra pod vodstvo dirigentke Žive Ploj Peršuh. Kot solist se bo s Prvim violinskim koncertom H. Wieniawskega predstavil Rok Zaletel Černoš, ki se je letos kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi.

Dirigentka in muzikologinja Živa Ploj Peršuh, ki pravi, da je dirigentska palica praktično podaljšek njene roke, je ena redkih slovenskih dirigentk. Slovenski mladinski orkester je ustanovila leta 2019 z željo po navduševanju mladih za glasbeno umetnost. Je edini tovrstni projekt pri nas, ki mladim glasbenikom omogoči iz prve roke spoznati vse aspekte življenja poklicnega glasbenika. V tem času je postal pomemben simbol slovenske kulture in se postavlja ob bok bolj uveljavljenim evropskim nacionalnim mladinskim orkestrom.

»Nastop na 7. Zimskem festivalu je za naš orkester enkratna priložnost in predstavlja enega od vrhuncev sezone. Izbran program je za mlade velik izziv, ki vse do konca garajo in dogodek pričakujejo z vsem žarom,« je povedala dirigentka.

Rok Zaletel Černoš se je letos kot prvi slovenski violinist udeležil prestižnega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi, kjer se je predstavil s 25 violinisti in se uvrstil v drugi krog med 13 najboljših na svetu. Leta 2019 se je občinstvu Festivala Ljubljana predstavil že na Mednarodnem glasbenem ciklu Mladi virtuozi. S komaj 16. leti je bil sprejet na Akademijo za glasbo kot izredno nadarjen mladi talent. Že v času študija je poleg številnih drugih nagrad prejel tudi Prešernovo. Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kot štipendist Mestne občine Ljubljana pa trenutno študij nadaljuje na magistrskem študiju na Akademiji za glasbo pod mentorstvom prof. Vasilija Meljnikova. »Rok s svojim umetniškim in glasbenim talentom zlahka očara občinstvo. Pri igranju kaže stilsko muzikalnost, virtuoznost, zelo lep zvok in suvereno vrhunsko violinsko tehniko,« je o violinistu povedal njegov profesor Anton Sorokov, prvi koncertni mojster Dunajskih simfonikov.

Interpretirali bodo dela treh mojstrov iz zakladnice klasičnih del. Uvod v večer bodo Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, ki so nastale kot oda Josephu Haydnu in so prelomno skladateljevo delo, saj gre za prvo delo za veliki orkester brez solista. Sledil bo Koncert za violino št. 1 H. Wieniawskega, sicer redko del orkestrskega repertoarja, ki ga bo izvajal Rok Zaletel Černoš. Beethoven je Simfonijo št. 3, bolj znano kot “Eroica”, ustvaril v obdobju, ko je izgubljal sluh. Ta osebna stiska je verjetno prispevala k intenzivnosti in globini izraza v simfoniji, ki je vplivala tudi na kasnejše generacije skladateljev. Velja za eno izmed njegovih najbolj znanih in cenjenih del, posvečena pa je Napoleonu Bonaparteju. Skladba bo zaokrožila 7. Zimski festival.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button