EVROVIZIJA

Kaj na letošnjem izboru za pesem Evrovizije ocenjuje naša komisija?

Danes je nedvomno pomemben dan tako za našo Tinakaro Kovač, kot tudi za člane slovenske komisije. V areni B&W se danes odvijajo glavne generalke in prav ti so najbolj pomembni, saj na podlagi le teh žirija ocenjuje predstavnike posameznih držav.

Tako, kot nekaj let do sedaj je tudi letos glasovanje polovično. Polovico glasov tako v predizborih, kot tudi v finalu bodo prispevale strokovne žirije sodelujočih držav, drugo polovico pa gledalci in poslušalci preko telefonov ali preko uradne mobilne aplikacije.

V ekskluzivnem intervjuju smo se tokrat pogovarjali z Izakom Koširjem, članom slovenske evrovizijske komisije. Zanimalo nas je kako dobro pozna evrovizijske skladbe ter na podlagi česa bo ocenjeval, obenem pa nam je zaupal kaj si misli o naši letošnji predstavnici.

Izak Košir je znan kot avtor, vokalist skupine The Toronto Drug Bust ter glasbeni novinar in urednik kulture.Foto: Arhiv lastnika

Kako dolgo že spremljaš evrovizijsko dogajanje? Bi se označil za oboževalca?

Evrovizijsko dogajanje spremljal že odkar pomnim – nekako je bilo to vedno “nujno zlo”. Najprej smo ga v otroštvu obravnavali podobno kot športni dogodek oziroma kot da gre Slovenija na olimpijske igre, zdaj kasneje pa sem ga “primoran” spremljati poklicno. Enkrat sem Evrovizijo, ko je bila ta pred leti v Beogradu, obiskal tudi službeno in od blizu videl, kako vse skupaj poteka, tako na odru, kot za njim. Za oboževalca se ne bi mogel označiti, sem prej zelo neklasičen, nestereotipen spremljevalec Evrovizije in kot članu letošnje žirije mi bo ta objektivnost zelo prav prišla.

Kako si izvedel, da boš član letošnje komisije? Si povabilo sprejel brez pomisleka ali si morda okleval?

Prejel sem klic z nacionalne televizije. Morda sem bil malo presenečen, vendar bolj mi je takrat v glavi odmevalo vprašanje, ali naj ponudbo sploh sprejmem. Bili so dovolj razumevajoči, da so mi dali na voljo nekaj časa in na koncu sem se na povabilo vseeno pozitivno odzval. Odtehtala je predvsem radovednost, da enkrat za vselej opravim z dvomi, ali gre za vnaprej dogovorjeno kuhinjo. Izkušnja bo, zagotovo, če ne drugega, zanimiva – že zaradi pisane žirije.

Letošnji člani slovenske evrovizijske komisije so poleg Izaka Koširja še Helena Blagne, Anže Langus Petrovič, Robert Pikl in Alya.

Člane komisije danes čaka pomembna naloga, saj bodo na podlagi nastopov iz glavne generalke ocenjevali predstavnike držav drugega predizbora. To pomeni, da se morajo izvajalci potruditi po najboljših močeh in pokazati nastop, kakršnega bomo videli tudi mi v živem prenosu drugega predizbora.

Kako dobro poznaš letošnje skladbe? Si slišal že vseh 37? Imaš morda že zdaj svojo favoritko?

Sem še v fazi spoznavanja. Sem jih že preposlušal. Do prve generalke bomo že vsaj znanci, če ne prijatelji. Govoriti o favoritih bi bilo pred glasovanjem nekorektno.

Po kakšnem kriteriju boš ocenjeval skladbe? Kaj vse boš postavil v ospredje?

Naša naloga je, da ocenjujemo celotni paket oziroma skladbo, nastop, vokalno izvedbo in tako imenovan “delivery”. Sam pa bom iskal tudi tisto nekaj, kar se pri tovrstnih tekmovanjih rado spregleda in čemur Francozi pravijo Joie de vivre.

Za Izaka je danes pomemben dan, saj bo skupaj z drugimi člani žirije ocenjeval predstavnike drugega predizbora.Foto: Arhiv lastnika

Kaj meniš o naši predstavnici?

Da očitno zna očarati tujce, saj si je oder delila že z glasbenimi legendami, kot sta Robert Plant, vokalist skupine Led Zeppelin, in Ian Anderson, flavtist in frontman benda Jethro Tull. Da ima tudi evrovizijska publika posluh za rock, se je izkazalo že v preteklosti, skrajen primer so denimo finski Lordi, a Tinkara Kovač se bo tokrat predstavila s sodobnim pop komadom, za njo pa stoji eden od avtorjev, ki kroji popularno slovensko radijsko sceno, Aleš Vovk – Raay. Svojega aduta v rokavu (flavte) pa vseeno ni pozabila doma.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X