EMA

Jana Šušteršič: Obljubim vam, da bom na Emi dala od sebe svoj absolutni maksimum

RTV Slovenija je pred kratkim razkrila nastopajoče, ki se bodo predstavili na Emi 2015. Ker mnoge – tako kot tudi nas – zanima, kako so navezani na evrovizijski izbor, predvsem pa kakšna je njihova pesem, smo jih povprašali o tem. Tokrat je na vrsti Jana Šušteršič.

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim

Leta 2011 je dobila visoko štipendijo za vokalistko na najbolj poznani
glasbeni šoli za moderno glasbo na svetu, Berklee College of Music v
Bostonu v ZDA. Kot odlično študentko in pevko jo je opazilo vodstvo šole
in ji omogočilo številne nastope, med drugim s svetovno poznanimi
glasbeniki (Victor Wooten, Valerie Simpson, Javier Limon …). Na
prireditvi ob podelitvi diplom v Agganis Areni v Bostonu je nastopila s
skladbo Led Zeppelinov pred samim Jimmyjem Pageem in Bobbyjem
McFarrinom. Diplomirala je maja 2014 in takoj potem nadaljevala
magistrski študij v Valencii.

Jana Šušteršič je v Ljubljani rojena klasična pianistka in vokalistka. Prva leta svojega življenja je preživela v Ljubljani in Libiji, nato pa se je z mamo preselila v Srbijo. Ko je bila stara sedem let, se je začela učiti klavir in že zelo mlada osvajala nagrade na klavirskih tekmovanjih (med drugim je osvojila tretje mesto v Nišu (Srbija), drugo v Strezzi (Italija) in prvo v Parizu (Francija)).

Na glasbeno akademijo v Beogradu je bila sprejeta s 17 leti kot tretja v generaciji med več kot 100 pianisti. Skoraj istočasno je dobila vabilo v znano srbsko pop-rock skupino Neverne bebe. V naslednjih osmih letih je imela s skupino več kot 700 nastopov, osvojili so na desetine nagrad (za najboljšo skupino, najboljše skladbe ter druge). Med drugim so bili predskupina glasbenikom, kot sta Lenny Kravitz in skupina Toto.

Na Emi se bo Jana Šušteršič predstavila s pesmijo Glas srca.Foto: Janez Marolt

Lordi in Alexander Rybak

Vsekakor mi je v spominu ostal nastop skupine
Lordi, saj sem v tistih letih zelo rada poslušala glasbeno zvrst metal,
zato sem bila zelo vesela, da je takšni skupini (ki je seveda odlična)
uspelo z drznostjo in originalnostjo in da ji je uspelo postati
mainstream.

Všeč mi je bil tudi popolno nasprotje predhodnim Lordom, in
sicer Norvežan Alexander Rybak s pesmijo Fairytale. Tako simpatične
osebe ne moreš kar pozabiti. (smeh)

Jana Šušteršič o evrovizijskih spominih

Jan, če ozremo po zgodovini evrovizije, katera pesem je vaša najljubša?
Tudi, če ju ne bi osebno poznala, je nemogoče, da ne izpostavim pesem Oro pevke Jelene Tomašević ter seveda pesem Molitva vrhunske Marije Šerifović. Od tujih je moja zmagovalna pesem Euphoria, ki jo prepeva pevka Loreen, saj me je impresionirala s pesmijo in energičnim nastopom!

Ali spremljate Evrovizijo tudi sicer? Kdo vam lansko leto najbolj ostal v spominu?
Seveda. Odraščala sem ob Evroviziji, tako da je bilo gledanje tega glasbenega izbora pri nas doma vsako leto pravi že kar družinski dogodek. V zadnjih letih pa sem jo resda malo manj spremljala zaradi številnih obveznosti in potovanj, vendar so mi lansko leto poleg vrhunskega nastopa Tinkare Kovač v spominu ostali še nastopi predstavnikov iz Armenije, Danske, Gruzije, Italije, Norveške, Ukrajine in Velike Britanije.

Jana Šušteršič je slavila v šovu Slovenija ima talent.Foto: POP TV

Če se dotaknemo najbolj aktualnega vprašanja: Zakaj je vaša pesem, s katero se bosta predstavila na Emi 2015, posebna?
Zato, ker je odlična. Zato, ker zelo lepo dopolnjuje mojo energijo in mojemu glasu pušča veliko prostora. Zato, ker sem ponosna na ekipo, s katero sodelujem in komaj čakam, da pokažem vse kar smo naredili z veliko ljubezni v čudovitem vzdušju. Želim si, da bi bili vsi zadovoljni. Predvsem pa mi nastop na Emi veliko pomeni, saj se bom lahko na tak način zahvalila vsem, ki so me podpirali skozi šov Slovenija ima talent vse do zmage. Pripravljena sem jim tudi pokazati, da sem pripravljena biti letos jaz glas Slovenije, kot bom to dokazovala vsa prihajajoča leta.

Zakaj se vam zdi vaša pesem najboljša oz. najbolj primerna za nastop na Izboru za pesem Evrovizije 2015, ki bo potekal na Dunaju?
O tem ali je pesem najboljša oz. najbolj primerna, bomo lahko diskutirali šele po predstavitvi vseh nastopajočih. Vse kar vem in vam lahko povem je, da je bilo vloženega res veliko truda v samo pesem in moj nastop. Poleg tega pa imam za seboj večletno strokovno izobraževanje in nastopanje v tujini, tako da sem se naučila kako te zadeve delujejo. Še poseben zagon mi daje oder, saj je moja življenjska energija. Obljubim vam, da bom na Emi dala od sebe svoj absolutni maksimum, da bom pesem predstavila kar se da energično, močno, čustveno in iskreno, ker takšna tudi je. Vse ostalo prepuščam gledalcem, a vem, da se bomo dobro ujeli.

Jana Šušteršič odločitev prepušča gledalcem.Foto: Janez Marolt
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X