EVROVIZIJA

Izkušena Gabriela Gunčíková je letošnja češka predstavnica

Prejšnji teden so svojo evrovizijsko predstavnico razkrili tudi Čehi, ki se že od leta 2007 (z nekaterimi prekinitvami) trudijo uvrstiti v finale. Zdi se, da jim bo letos s sodobno balado I Stand in mlado pevko Gabrielo Gunčíkovó to končno uspelo.

Gabriela GunčíkováFoto: Yan Renelt

Tako skladba kot izvajalka sta bili interno izbrani. Glasbo sta napisala Christian Schneider in Sara Biglert, ki je skupaj z Aidanom O’Connorjem poskrbela tudi za besedilo.

Češka je na Pesmi Evrovizije prvič nastopila leta 2007 in doživela
hladen tuš – v predizboru je pristala na zadnjem mestu. Leto kasneje so
se sicer zadnjemu mestu izognili (bili so 18.), a kaj, ko so bili zadnji
znova leta 2009, ko niso prejeli niti ene točke. Sledil je daljši
premor, vrnili so se šele lani, ko sta Marta in Vaclav le dosegla
solidnejšo uvrstitev (13.), a tako želenega finale še zmeraj ne.
Letošnja skladba je od evrovizijskih oboževalcev prejela veliko
pozitivnih in spodbudnih kritik, kar je odlična popotnica za majski
nastop. Gabriela se bo predstavila v prvem predizboru 10. maja 2016.

Gabriela Gunčíková je stara 22 let in je češki javnosti znana kot finalistka druge sezone glasbenega šova SuperStar, leta 2011 pa je prejela tudi debitantsko nagrado Češký Slavík. Do sedaj je posnela dva albuma, veliko pa je koncertirala tako v svoji domovini kot na Slovaškem. Pred tremi leti se je odločila, da izboljša svoje pevske zmožnosti, zato je poklicala enega najbolj znanih pevskih učiteljev, Kena Tamplina, in k njemu odpotovala na učenje petja v Kalifornijo. Kot ena njegovih najboljših učenk z vokalom svetovnega formata je postala obraz Tamplinove pevske akademije. Za njuno uspešno sodelovanje je slišal sam Paul O’Neill iz ameriške skupine Trans-Siberian Orchestra in Gabriela je postala njihova pevka. S člani omenjene skupine je nastopila na dveh glasbenih turnejah in na okoli 120 šovih po Združenih državah Amerike. Po velikem metu čez lužo pa se je zdaj odločila za samostojno glasbeno pot.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button