FESTIVALI

Izbrani avtorji in izvajalci Festivala Slovenskega šansona 2012

Na javni razpis 1. programa Radia Slovenija za nove šansone za Festival slovenskega šansona, ki se je zaključil 9. avgusta, je prispelo kar nekaj skladb. Na Festivalu slovenskega šansona 2012 se bo tako predvidoma konec oktobra predstavilo 11 izvajalcev.

Festival slovenskega šansona je iz bienalne prireditve prerasel v vsakoletno. Prvi program Radia Slovenija pridobi skladbe in izvajalce za festival z razpisom; izmed prispelih del jih strokovna komisija izbere do 12. Razpis je zasnovan glasbeno-vsebinsko zelo široko, saj ‘Šanson’ označi zgolj kot vokalno instrumentalno glasbeno obliko, podrobneje pa ga ne želi vnaprej določiti. S tem želijo v uredništvu poudariti, da od avtorjev in izvajalcev pričakujemo dela, ideje ter izvedbe, ki bi slovenski javnosti predstavile njihov pogled na to, kaj pravzaprav slovenski šanson sploh je.

Če pregledamo zadnja desetletja tovrstne glasbene ustvarjalnosti pri nas, ugotovimo, da se je slovenski šanson, sicer ne vedno, gotovo pa zelo pogosto, zgledoval npr. po francoskemu ali pa ruskemu šansonu, nemškemu liedu, šlagerju, tudi italijanski kanconi in drugih tujih glasbenih oblikah, s tem pa posledično stalno utrjeval dojemanje ‘slovenskega šansona’ kot nekaj tujega s slovenskim besedilom. S tem postavljamo pod vprašaj tudi rabo besede šanson: izhaja iz francoskega jezika, po slovensko pa ne pomeni nič drugega kot nekaj, kar se poje ob instrumentalni spremljavi. Letošnji Festival slovenskega šansona bo potekal v soboto, 27. oktobra ob 20. uri v studiu Televizije Slovenija.

Izbran je bil tudi Lado Leskovar.Foto: Stane Sršen

Seznam sprejetih skladb FSŠ 2012:
1. Samo Glavan – Multi kult
2. Tadeja Fatur – Zadet
3. Neža Trobec – Belo črno
4. Franc Vezela – Blišč in beda
5. Miha Renčelj – Ljubljana
6. Tristan – Okno
7. Ajda Stina Turek – Barve ljubezni
8. Lado Leskovar – Naramnici
9. Trio Karaul – Življenje v filmu
10. Uglašena Riba – Poni
11. Ani Frece – Feministka

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X