ROTTERDAM 2020

Izbran slogan za Evrovizijo 2020: ‘Open Up’ to Rotterdam

Tematike oziroma slogani Pesmi Evrovizije so bili skozi zadnja leta zelo različne. Med drugim smo na tem največjem glasbenem tekmovanju gradili mostove, vsi smo bili eno, prižigali smo ogenj, da o pravi fantaziji, moderni pravljici, prebujanju, različnih glasbenih ritmih, srčnem utripu ter da smo si dovolili drzniti, niti ne govorimo.

Iskali smo temo oz. slogan, ki odražata, za kaj se zavzema Nizozemska in s čim se Nizozemci lahko poistovetijo; država z odprtim svetom, izražanje različnih mnenj ter spoštovanje drug drugega. Prav tako se nam je zdelo pomembno izbrati temo, ki odraža duh našega časa. Ljudje so zaskrbljeni zaradi povečanja polarizacije in svobode, ki ni tako samoumevno za vsakega, kot bi morala biti … S tem sloganom vabimo vse ljudi, da se odprejo drug drugemu, da se odprejo različnim mnenjem in da so ne nazadnje odprti do glasbe.

Sietse Bakker

Evrovizijski izbori imajo od leta 2004 dalje uraden logotip, ki je vsako leto (s strani države gostiteljice) nadgrajen s sloganom oziroma temo, ki na nek način zajema in predstavlja identiteto države. Nič drugače ne bo prihodnje leto v Rotterdamu. Organizatorji so se skupaj z zvezo EBU odločili za slogan Open Up … oziroma Odpri … se / Odprite se …. Kot je obrazložil Sietse Bakker, izvršni producent Pesmi Evrovizije 2020, so se namerno odločili na nepopoln slogan, saj ga lahko vsak dopolni s svojimi besedami, npr. “Open up to each other. Open up to music. Open up to Rotterdam. Open up to … whatever you choose! (Odprite se drug drugemu. Odprite se glasbi. Odprite se Rotterdamu. Odprite se … za karkoli.) Na ta način lahko vsak svobodno dokonča slogan. In tako se tudi bolje spoznavamo med seboj,” je vse skupaj na kratko obrazložil Sietse.

Slogani

Slogani evrovizijskih izborov so bili skozi zadnja leta zelo različni. Vse skupaj se je začelo leta 2002, leta 2018 smo bili ‘vsi na krovu’ oziroma All Aboard, leta 2019 pa je bil izbran slogan Dare to Dream, kar bi lahko prevedli – glede na izraelske dolgoletne želje po zmagi – Drznimo si sanjati. Kaj pa ostala leta? Poglejmo tabelo:

2002 Estonija Talin A Modern Fairytale
2003 Latvija Riga Magical Rendezvous
2004 Turčija Istanbul Under The Same Sky
2005 Ukrajina Kijev Awakening
2006 Grčija Atene Feel The Rhythm!
2007 Finska Helsinki True Fantasy
2008 Srbija Beograd Confluence of Sound
2010   Norveška Oslo Share The Moment!
2011 Nemčija Düsseldorf Feel Your Heart Beat!
2012 Azerbajdžan Baku Light Your Fire!
2013 Švedska Malmö We Are One
2014   Danska København #JoinUs
2015 Avstrija Dunaj Building Bridges
2016 Švedska Stockholm Come Together
2017 Ukrajina Kijev Celebrate Diversity
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button