EKSKLUZIVNO

Israel calling: Lea Sirk navdušila na odmevni 'Pesmi Evroviziji v malem'

Izrael je v Tel Avivu že tretjič gostil predstavnike 25 sodelujočih držav, ki jih bomo videli na evrovizijskem tekmovanju v Lizboni. Štiridnevnega srečanja z glasbeniki in izjemno gostoljubnimi gostitelji se je udeležila tudi naša Lea Sirk, ki je na velikem koncertu na trgu Rabin v Tel Avivu s pesmijo Hvala, ne! navdušila več tisoč glavo množico.

Dogodek Israel Calling je tokrat potekal med 8. in 11. aprilom. (Foto: Alesh Maatko) Na gala sprejemu je nastopila Dana International ... (Foto: Alesh Maatko) Na gala sprejemu je nastopila Dana International ... (Foto: Alesh Maatko) Na gala sprejemu je nastopila Dana International ... (Foto: Alesh Maatko) Priljubljena izraelska skupina je z imitacijami poskrbela za pravi šov. (Foto: Alesh Maatko) Priljubljena izraelska skupina je z imitacijami poskrbela za pravi šov. (Foto: Alesh Maatko) Priljubljena izraelska skupina je z imitacijami poskrbela za pravi šov. (Foto: Alesh Maatko) Drugi dan je bil namenjen ogledu Jeruzalema. (Foto: Alesh Maatko) Drugi dan je bil namenjen ogledu Jeruzalema. (Foto: Alesh Maatko) Evrovizijci so se ogledali nacionalni park Jeruzalemski zidovi. (Foto: Alesh Maatko) Evrovizijci so se ogledali nacionalni park Jeruzalemski zidovi. (Foto: Alesh Maatko) Tik pred večerom pa ni manjkal postanek pred zidom objokovanja. (Foto: Alesh Maatko) Večerni sprejem v jami Zedekiah je bil prava poslastica. (Foto: Alesh Maatko) V jami Zedekiah je nastopila Orna Datz (ESC Izrael 1991). (Foto: Alesh Maatko) Ob gala večerji ni manjkal Hovi Star (ESC Izrael 2016). (Foto: Alesh Maatko) Tu je bila tudi Shiri Maimon (ESC Izrael 2004). (Foto: Alesh Maatko) Zapel pa je tudi IMRI (ESC Izrael 2017). (Foto: Alesh Maatko) Predzadnji dan so se glasbeniki odpravili v predsedniški gozd. (Foto: Alesh Maatko) Na zanimiva ESC vprašanja je odgovarača tudi naša Lea Sirk. (Foto: Alesh Maatko) Na zanimiva ESC vprašanja je odgovarača tudi naša Lea Sirk. (Foto: Alesh Maatko) Na zanimiva ESC vprašanja je odgovarača tudi naša Lea Sirk. (Foto: Alesh Maatko) Tretji večer je zaznamoval veliki koncert. (Foto: Alesh Maatko) Na koncertu ni manjkala niti Dana International. (Foto: Alesh Maatko) Kot prva je nastopila Lea Sirk ... (Foto: Alesh Maatko) Lea Sirk na velikem koncertu na trgu Rabin. (Foto: Alesh Maatko) Lea Sirk na velikem koncertu na trgu Rabin. (Foto: Alesh Maatko) Lea Sirk na velikem koncertu na trgu Rabin. (Foto: Alesh Maatko) Netta je dobesedno obnorela Izraelce. (Foto: Alesh Maatko) Netta je dobesedno obnorela Izraelce. (Foto: Alesh Maatko) Netta je dobesedno obnorela Izraelce. (Foto: Alesh Maatko)
Dana InternationalFoto: Raphael Delouya

Da sta promocija in gostoljubje pomembni, se v Izraelu zadnja leta še kako zavedajo. Zato so se letos znova (že tretjič) odločili, da na nepozabno druženje v Tel Aviv in Jeruzalem povabijo evrovizijske predstavnike 2018.

Predstavniki različnih držav (povabilu na letošnji dogodek Israel Calling se je odzvalo petindvajset držav, med njimi tudi Slovenija (Lea Sirk je zaradi obveznosti 'izpustila' sprehod po rdeči preprogi)) smo tokrat spoznali lepote zgodovinskega mesta Jeruzalema ter obiskali predsedniški gozd, poleg tega pa smo imeli priložnost, da na posebnem koncertu na velikem trgu Rabin – pred več tisoč glavo množico – spoznamo več kot polovico glasbenikov, ki se bodo predstavili na Pesmi Evrovizije v Lizboni.

V času druženja v Izraelu pa smo lahko spoznati tudi nekatere izraelske evrovizijske zvezde, kot so Dana International (zmagovalka ESC 1998) ter Izhar Cohen (zmagovalec ESC 1978). V jami Zedekiah, kjer je bil večer pred velikim koncertom prav poseben gala sprejem, pa je nastopila tudi Orna Datz iz dua Datz, ki je leta 1991 Izraelu pripela tretje mesto.

Evrovizijski predstavniki na rdeči preprogi.Foto: Raphael Delouya

»Nastop je bil super. Seveda bi bila še bolj srečna, če bi imela več časa, da bi lahko imela svoj koncert ... ampak o tem kdaj drugič (smeh). Super je bilo nastopiti pred tako množico. Res sem uživala. Sem pa hvaležna za povabilo in priložnost, saj vsak tak dogodek pred nastopom na Evroviziji da samo več kilometrine za veliki oder v Lizboni,« je povedala Lea Sirk, ki je v Jeruzalemu in Tel Avivu, kamor je sicer zaradi drugih obveznosti pripotovala z enodnevno zamudo, prvič videla in spoznala preostale glasbene kolege, s katerimi se bo družila v Lizboni: »Lepo je bilo spoznati preostale tekmovalce. Prvič sem slišala tudi njihove skladbe in videla nastope. Super so! Se že veselim novih srečanj.«

Organizatorji so letos znova pripravili Pesem Evrovizije v malem, saj so v Marini Herzliya poskrbeli tako za veličasten sprehod po rdeči preprogi kot tudi za veliki koncert, na katerem so se predstavili predstavniki sodelujočih držav na Pesmi Evrovizje 2018, ki so na prepolnem trgu Rabin zapeli svoje evrovizijske pesmi. Med njimi je bila tudi naša Lea Sirk, ki je s svojo pesmijo Hvala, ne! (kot prva nastopajoča) več kot navdušila. Seveda pa je – glede na to, da je Izrael na stavnicah prvi – največ zanimanja požela domačinka Netta, ki je s pesmijo Toy dobsedno obnorela Izraelce ter vse tiste, ki smo si ogledali skoraj triurni koncert.

Ob tem ne pozabimo, da je tokratno že tretje predevrovizijsko druženje v Tel Avivu potekalo pod pokroviteljstvom izraelskega ministrstva za turizem, ministrstva za zunanje zadeve ter ministrstva za Jeruzalem in dediščino, ne nazadnje pa tudi ob pomoči judovskega nacionalnega sklada in mesta Tel Aviv Jaffa. Vsi skupaj so se potrudili, da smo udeleženci doživeli nepozabno izkušnjo.

Evrovizijski predstavniki z Leo Sirk pred zidom objokovanja v Jeruzalemu.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

1.5.2021

ESC 2021: Kako napihnjene, ali pač ne, so stavnice pred prvimi vajami?

1.5.2021

Aprilskih TOP 10: Rusija (ESC 2020 in 2021) zavzela prvo in drugo mesto

24.4.2021

Kaj prinaša evrovizijska časovnica?

23.4.2021

Rotterdam 2021: Evrovizijski oder že postavljen; sledijo tehnične vaje

20.4.2021

Avstralije v Rotterdamu ne bo; kaj to pomeni za prvi predizbor in za ESC?

Facebook

Twitter