EMA

Imena, ki bi jih radi videli na Emi ’15; 5. del

Vsak oboževalec Pesmi Evrovizije si potiho želi, da bi lahko vsaj enkrat sam odločal o tem, koga in kaj bi poslali v poslušanje širnemu evrovizijskemu občinstvu. Za zaključek pa še predlogi člana ekipe Anžeta Tonija, ki se je odločil za Hellcats, Čedahuči in zasedbo Muff ter Severo Gjurin.

Imena, ki bi jih radi videli na Emi ’15: 1. del2. del3. del4. del5. delZaključek
HellcatsFoto: Simon Podgoršek

Hellcats
Da svet rocka in heavy metala ni le domena moških, dokazujejo Hellcats, prva slovenska dekliška težkometalna rock skupina. »Mačke pekla« sta leta 2006 ustanovili sestri Saša (baskitara) in Sonja Zagorc (bobni), trenutno zasedbo pa dopolnjujeta še kitaristka Katja Mavec in vokalistka Daša Makuc, ki je nadomestila prejšnjo pevko Ajdo Kovačič. Saša in Sonja predstavljata tudi avtorsko silo benda. Svoj prvi singel Heavy Metal so izdale leta 2010, oktobra lani pa je luč sveta ugledal njihov prvi album Divja pot, ki je izšel tudi v angleški različici pod naslovom Warrior Princess. Čeprav rock in metal nista tipični evrovizijski zvrsti, v zadnjih letih na festivalu nista bila povsem spregledana (In my dreams, Hard rock hallelujah, Missä miehet ratsastaa, We could be the same, One more day). Zakaj torej ne bi poskusili s kvalitetno rock skladbo v trših ritmih z ženskim pridihom?

Čedahuči
Čeprav skupina Čedahuči deluje šele dve leti, so si že ustvarili ime na slovenski glasbeni sceni. Za njimi sta dve izdaji – EP Čedahuči (2013) in album Severnica (2014) –, gostovanje na koncertih Gala Gjurina, nastop na festivalu šansonov La vie en rose in prireditvi Ime leta 2014, te dni pa lahko uživamo v animiranem videospotu za skladbo Tišina. Njihove pesmi, ki jih pišejo sami in se uvrščajo v zvrst akustičnega folk rocka, odlikujejo bogatost glasbil, žametni glas glavnega vokalista Blaža Učakarja, poetična besedila in izredno iskren glasbeni izraz, ki predstavlja pravo osvežitev v današnji dobi auto-tuna in pretirano sproduciranih pesmi.

Muff na Emi 2014.Foto: Alesh Maatko

Muff
Prav nič nenavadno ni, če se drugouvrščeni na Emi na njen oder vrnejo že naslednje leto. V zadnjih letih so to storili Nina Pušlar, Langa, Eva Černe in Saša Lendero. Čemu bi bilo prihodnje leto kaj drugače? Muff, ki so se leta 2012 s pesmijo Naj sije v očeh povzpeli na sam vrh lestvice najbolj predvajanih slovenskih skladb, so na letošnji Emi navdušili z antemično Let me be (myself), sledili sta Men vse (Cazzafura feat. Senidah) in bolj umirjena Uspavanka, leto pa so okronali z izdajo albuma Muff, ki je izšel novembra.

Severa Gjurin
Severa Gjurin velja za eno najvidnejših vokalistk mlajše generacije pri nas. Prvič smo jo spoznali pred 10 leti v zasedbi Olivija, znani po skladbah Kadar sva sama, Ledena in Kjer je toplo. Od takrat je sodelovala z mnogimi slovenskimi glasbeniki – Vladom Kreslinom (Abel in Kajn), Dejanom Lapanjo (Ples), skupino Niet (Beli prah), Jano Sen, Borutom Činčem, s katerim sta posnela album Časovne skice, bratom Galom, Miho Debevcem in Tomažem Rožancem (Spet doma) –, sodelovala pa je tudi pri glasbenih projektih Bob Dylan (Not Dark Yet), R.E.M. (Oh My Heart) in Telstar (Telstar). Njeno zadnjo pesem Ali je še kaj prostora tam na jugu, ki napoveduje njej solo prvenec, sta napisala Rok Vilčnik in Gregor Stermecki, avtorja t. i. nove popevke.

Opomba: Članek izraža subjektivno mnenje avtorja.
Mnenje avtorja ne
predstavlja mnenja uredništva Evrovizija.com, čeprav
lahko le to z njim soglaša. Prav tako pri predstavitvi kandidatov ne gre
za uradno izbrana imena Eme ’15, ampak za izbor imen naše spletne
ekipe.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X