ZANIMIVOSTI

Imamo že 1680 evrovizijskih skladb

Do letos je zmagalo 69 pesmi

Eurovision Song Contest je eden izmed tistih festivalov, ki je prehodil lepo in dolgo pot. V bogati zgodovini od leta 1956 je odpadel samo enkrat – nesrečnega covidnega leta 2020. Letošnja izvedba v Liverpoolu je tako 67. po vrsti. Letošnjih 37 skladb bo skupno število skladb, ki smo jih doslej slišali z evrovizijskega odra, povečalo na 1680. Letošnja bera 37 pesmi ni prav rekordna, saj je v letih 2008, 2011 in 2018 sodelovalo kar po 43 držav.

Johnny Logan
13. maja bo Johnny Logan dopolnil 69 let. Foto: Manfred Baumann

Na evrovizijskem izboru so med drugim nastopila številna znana glasbena imena, kot so ABBA, Celine Dion, Cliff Richard in Julio Iglesias. In ne nazadnje Johnny Logan, ki je s svojimi zmagami in številnimi skladbami najbolj zaznamoval evrovizijski izbor.

26 držav

Gostitelj 67. izbora za popevko Evrovizije bo Liverpool, ki bo postal 45. mesto-organizator. Prvič po letu 1980 festival ne bo potekall v državi, ki je zmagala prejšnje leto. Skupno je bil festival doslej v 26 državah. Največkrat je potekal v Veliki Britaniji (z Liverpoolom vred 9-krat), 7-krat ga je organizirala Irska, 6-krat Švedska, 5-krat Nizozemska, 4-krat Luksemburg, 3-krat Francija, Norveška, Nemčija, Danska, Izrael in Italija, 2-krat Švica, Avstrija in Ukrajina ter po 1-krat, Španija, Belgija, nekdanja SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Med mesti ima primat irsko glavno mesto Dublin (6-krat), v Londonu in Luksemburgu je bil festival 4-krat, v Kobenhavnu in Stockholmu 3-krat, v Cannesu, Den Haagu, Jeruzalemu, Oslu, Malmöju, na Dunaju in v Kijevu pa po dvakrat.

The Beatles
Rojstno mesto Beatlov bo gostilo Evrovizijo. Foto: Pixabay

1680 evrovizijskih skladb

Od začetka pa do danes je bilo na uradnih evrovizijskih izborih skupno izvedenih 1680 evrovizijskih skladb iz 50 različnih držav. Čeprav zadnja leta večina udeležencev poje v angleščini, pa smo v vsej zgodovini z evrovizijskega odra slišali kar 49 različnih jezikov, med njimi tudi arabščino, haitsko kreolščino, tahitijščino, svahili, udmurtščino in krimsko tatarščino, nazadnje je Konstrakta lani dodala še latinščino, tri pesmi pa so bile v izmišljenem jeziku.

Evrovizijska knjiga
O Evroviziji je napisanih veliko knjig. Foto: Post.at

Od leta 2004 dalje je evrovizijski izbor razdeljen na en predizbor in veliki finale, od 2008 pa na tri večere, in sicer na prvi in drugi predizbor ter veliki finale.

Slovenščina na Evroviziji

Slovenščina je bila uporabljena v 20 pesmih (1,19%). Če bi hoteli vse skladbe poslušati v enem kosu, bi za to potrebovali 84 ur (ali natančno 3 dni in 12 ur). Približno toliko časa bi vam vzel tudi ogled videoposnetkov celotnih prireditev (finalov in polfinalov) samo zadnjih 11 let.

Zgodovina Eme
Slovenski predstavniki od 1993 pa vse do 2012. Foto: RTV Slovenija / Ovitki promo albumov

Evrovizijski mejniki

MejnikiIzborDržavaIzvajalecPesem
1. pesemLugano 1956NizozemskaJetty PaerlDevogels van Holland
500. pesemBergen 1986LuksemburgSherisse LaurenceL’amour de ma vie
1000. pesemAtene 2006IrskaBrian KennedyEvery song is a cry for love
1500. pesemLizbona 2018NorveškaAlexander RybakThat’s how you write a song

Do letos je zmagalo 69 pesmi – leta 1969 so si 1. mesto delile 4 države, tako da bodo v Liverpoolu okronali 70. zmagovalno pesem. 39 zmagovalnih skladb so zapele solistke, moški izvajalci so bili uspešni le 12-krat. Prav tolikokrat so slavile skupine, šestkrat pa dueti. Po številu zmag še vedno prednjači Irska (7 zmag), vendar jo že dohiteva Švedska s šestimi. Sledijo Francija, Luksemburg in Velika Britanija in Nizozemska s po petimi, a so z izjemno nizozemske zmage v Tel Avivu 2019 njihove zmage časovno že precej oddaljene. Štirikrat je slavil Izrael, po trikrat pa Norveška, Danska, Italija in Ukrajina. Dve zmagi so vknjižile Španija, Švica, Nemčija in Avstrija. Eno zmago imajo Monako, Belgija, SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Skupno je zmagovalno trofejo dvignilo v zrak 27 držav.

Ob petdeseti obletnici festivala, leta 2005, so gledalci izbrali najboljšo popevko vseh časov. To je (pričakovano) postala skladba Waterloo, s katero je slavila švedska zasedba ABBA.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
2
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button