EMA

Helena Blagne – predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije 2017?

Dokler čakamo na decembrsko razglasitev sodelujočih na Emi 2017, se lahko malce poigramo in naredimo pregled slovenske zabavne pop scene ter se vprašamo, kdo bi nas lahko predstavljal na bodočem ukrajinskem evrovizijskem spektaklu.

Helena Blagne je najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov – prodala je kar dva milijona plošč, kar so za mnoge glasbenike le sanje. Je torej prevelika za Pesem Evrovizije?

Začnemo z eno in edino – Heleno Blagne. Nekateri jo kronajo za prvo damo slovenske pop scene, nekateri njeno glasbo označujejo kot nekvalitetno, vendar dejstvo, da je številka ena na področju pop glasbe pri nas, je nesporno. Helena je namreč tudi uradno najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov – v Sloveniji in v tujini je prodala več kot dva milijona plošč.

Helena BlagneFoto: Dallas Records

Leta 1995 je izšel njen izjemno odmeven album Nedotaknjena. Prodajal se
je v kar 30.000 izvodih in bil dvakrat razglašen za platinastega. Na
njem sta bili uvrščeni tudi dve njeni skladbi – Macho in Naj nihče me ne
zbudi. Prva skladba je tako postala prava himna ženskih napevov moškim,
druga pa je postala Helenina največja balada, katera vedno znova
zablesti, ko jo Helena izvaja.

Na slovenskih festivalih ni bila tuja. Lahko bi rekli, da je na vseh slavila takrat, ko so ti bili šele na začetku svojega oblikovanja. Zmagala je namreč skupaj z Nacetom Junkarjem leta 1989 na Melodijah morja in sonca s skladbo Vrniva se na najino obalo in si tako utrla pot v svojo kariero. Nastopila je na Emi 1993 s skladbo Vzemi me nocoj. Helena je tega leta postregla s pravim spektaklom – ples, dolg dekolte, plesalci in bajna frizura so bili le eni izmed zaščitniških znakov njenega nastopa. Zasedla je peto mesto, na festival pa se v tekmovalni del ni več vračala.

Je dala Helena ‘roke stran’ od Pesmi Evrovizije? Upajmo da ne …Foto: Matej Kolaković

Leta 2007 je vodila skupaj z Mariom Galuničem Emo 2007. Mogoče se je prav tega leta v slovenski javnosti začelo spraševati, kaj bi bilo, če bi nas Helena predstavljala na Evroviziji. Na Emi je namreč predstavila novo verzijo njene prekrasne balade Reci mi. Izvedla jo je s svojo krasno prezenco – s stoječim mikrofonom, dolgo elegantno obleko in prekrasnim glasom. Recept, ki je vedno deloval na Evroviziji. Pa vendar so se njeni uspehi nadaljevali in se kopičili.

Si sploh želi na Evrovizijo?

Vprašanje je, ali si Helena po toliko letih Evrovizije sploh želi.
Izvedba pesmi Naj nihče me ne zbudi iz leta 2011 v ljubljanskih Stožicah
je kot nalašč za evrovizijski oder – da pa bi Helena bila prva
slovenska pevka, ki bi na Evrovizijo potovala z orkestralnim aranžmajem,
ki ji zagotovo pomaga pri njeni prezenci, bi bilo pa zagotovo obetavno.
Naj spomnimo – leta 2014 je zmagala prav orkestralna skladba.

Je torej Helena Blagne
tista, ki bi Slovenijo res lahko predstavljala na Evroviziji 2017? Počakajmo do decembra, ko bodo znane izbrane pesmi za Emo 2017. če bo med njimi Helenina, bo zagotovo zelo odmevna …

Tako je leta 2011 kot prva slovenska pevka napolnila Stožice in pred 12.000 obiskovalci zapela vse svoje največje hite. Skupaj z Dunajskimi dečki je tako zapela svojo prekrasno balado Moj dom, ki opeva slovensko idilo – vračanje k domačim v slovensko staro kmečko vas. Koncert je bil tako dober dokaz, kako lahko brez plesa, brez koreografije z orkestralno glasbo in glasom dive pričaraš magijo ter pritegneš oči javnosti.

Je Helena Blagne po letih uspešne kariere pripravljena na zmago na Emi in predstavljanje Slovenije na Evroviziji? Je to nov recept za uspeh – preprost nastop, pompozna balada in prezenca dive? Je čas, da Slovenijo predstavlja izkušena pevka, ki ve, kako se stvarem streže, in ki se zaveda, kaj pomeni dober scenski nastop? Z dobro pesmijo, ki bi jo ustvarili tisti ustvarjalci, ki za Heleno ustvarjajo od samega začetka, z njeno energijo, z glasom, ki bi odmeval po evrovizijski dvorani in širom Evrope in ki bi prepričal tako strokovno žirijo kot publiko, bi bil uspeh zagotovljen.

Nastopi Helene Blagne so vedno prava paša tudi za oči.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X