FESTIVALI

FOTO: Prvih 50 Slovenske popevke in zlati prah nostalgije

Razvedrilni program Televizije Slovenija je ob 50-letnici obstoja festivala Slovenska popevka posnel dokumentarno oddajo Zlati prah nostalgije – prvih 50 Slovenske popevka.

Dokumentarni film bo na sporedu v torek, 11. septembra, ob 21. uri na TVS 1.Foto: Alesh Maatko
Vladimir Frantar s svojo knjigo o popevki.Foto: Alesh Maatko

Dokumentarni film bo v 50-ih minutah strnil 50 let festivala, ki je povezan z veliko nostalgije, legendami, skoraj ponarodelimi uspešnicami od Mandoline, Poletne noči do Oriona in Zemlje pleše ter več kot 600 drugih skladb. Festival so v svoji dolgi zgodovini zaznamovale izjeme generacije avtorjev od karizmatičnih skladateljev (Adamič, Privšek, Soss, Sepe, Robežnik), besedilopiscev (Strniša, Šömen, Košuta, Budau, Velkaverh), pevcev in pevk (Marjana Deržaj, Majda Sepe, Jelka Cvetežar, Beti Jurkovič, Lidija Kodrič, Elda Viler, Rafko Irgolič, Lado Leskovar, Alenka Pinterič, Edvin Fliser, Ditka Haberl in številni drugim), ki so iz leta v leto skrbeli za izpeljavo osrednjega glasbenega in družabnega dogodka na Slovenskem.

Jubilej je postal izziv za izris dokumentarca, ki se v svoji zasnovi vrača k izviru – k prvi izvedbi festivala leta 1962 na Bledu, v komaj zgrajeni Festivalni dvorani. Po Bledu so se ponovno sprehodili trije karizmatični akterji zgodovine slovenske popevke – Elza Budau, Mojmir Sepe in Jure Robežnik ter obujali spomine.

Foto: Alesh Maatko
dr. Vladimir Stiasny, Beti Jurkovič in Stane Mancini leta 2007Foto: Alesh Maatko

Oddaja, ki skuša ustvariti lok do današnjih dni, raziskuje, kdo so avtorji, ki so prevzeli breme nošenja teže ustvarjanja kvalitetne slovenske popevke v novem tisočletju, sodelujejo pa tudi številni pevci in pevke iz zlatega obdobja in protagonisti “nove slovenske popevke”.

Avtor dokumentarne oddaje je Slavko Hren, avtor številnih serij o zgodovini popularne glasbe in glavni pobudnik za ponovno obuditev festivala leta 1998 po poldrugem desetletju mirovanja Slovenske popevke.

Beti Jurković na predstavitvi knjige o Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button