FESTIVALI

FOTO in VIDEO: Kaj bo ponudila glasbena dama, ki slavi Abrahama?

Naš najstarejši festival Slovenska popevka, bo 15. septembra zasijal v vsej svoji veličini. Vse skupaj bo toliko bolj slavnostno, saj bo več kot dveurni festival tokrat potekal v prenovljeni ljubljanski Operi. Na velikem odru se bo predstavilo 14 izvajalcev, poskrbljeno pa bo še za popevkarski šov.

Vanja VardjanFoto: Alesh Maatko

Na današnji novinarski konferenci v ljubljanski opernih hiši so izvajalci, ki bodo v soboto, 15. septembra, ob 20. uri nastopili na jubilejni 50-letnici Slovenske popevke, izžrebali vrstni red nastopa na festivalu. Gostitelja večera bosta prepoznavna obraza Televizije Slovenija, Mojca Mavec in Mario Galunič.

Razvedrilni program TV SLO, 1. program Radia SLO, ZKP RTV SLO in Glasbena produkcija RTV SLO, so upoštevali priporočilo strokovne komisije in sprejele odločitev, da na Slovensko popevka 2012 uvrstijo tudi dve rezervni skladbi. Tako se bo na Slovenski popevki 2012 predstavilo kar 14 skladb. Izvajalci se bodo potegovali za štiri nagrade: za nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo, veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti in veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2012. Režiser prireditve je Peter Juratovec, scenografinja Tatjana Kortnik, kostumografinji Sonja Lužar in Svetlana Visintin, urednica pa je Dijana Štraus Svetlik.

Nina Pušlar in Dušan iz Stiškega kvartetaFoto: Alesh Maatko
Nuša Derenda in Marko Vozelj bosta nastopila skupaj.Foto: Alesh Maatko

Odraščala sem ob slovenski popevki. Vem, to se hitro sliši površno, izrečeno mimogrede, kot rečeš, da si rasel gor na svežem kraškem zraku ali domači proseni kaši. Ampak ne, v naši hiši smo otroci resnično zgodaj slišali uspešnice slovenske glasbe – oče jih je prepeval, ko je bil dobre volje, teta Stana jih je igrala na klavir. V naša mlada življenja so vstopale brez jasnega vrstnega reda in letnice. Bile so z nami, ko smo praznovali rojstne dneve in praznike, bilo so tam, ko smo šli spat. Prva pesem, ki sem jo znala na pamet je bila prva kitica Ježkove Srček dela tika taka, ki sem jo lahko ponavljala v nedogled, kot stara plošča. Začuda se do danes nisem naučila refrena! Znam samo tisto o srčku, kot prelep spomin na otroške dni. Ob 50-letnici festivala slovenske popevke sem malo žalostna – ker je jasno, da s popevko nikoli več ne bo, kot je bilo. Pa tudi vesela, ker sem lahko zraven, v prelepem ambientu, z orkestrom in ker so z nami še ljudje, ki nadaljujejo s tradicijo popevke in pesmi posredujejo naprej, novim generacijam,” je o svoji voditelji vlogi na jubileju festivala Slovenska popevka dejala Mojca Mavec.

Mojca MavecFoto: Stane Sršen
Mario GaluničFoto: Žiga Culiberg

Povabila za vodenje letošnje popevke sem bil izjemno vesel. In to iz več razlogov. Že nekaj let nisem vodil nobenega festivala, kar kljub svoji televizijski kilometrini malo pogrešam. To je namreč poseben občutek, posebno vzdušje in neprecenljiva izkušnja. In Slovensko popevko imam še posebej rad, spremljam jo že, odkar vem zase, in počaščen sem, da bova z Mojco vodila popevko na njeno okroglo obletnico. Vesel sem tudi, da bova po dolgih letih spet sodelovala, saj jo kot voditeljico in kolegico spoštujem, cenim in komaj čakam, da stopiva na oder ljubljanske Opere. Lahko pa izdam še nekaj: slišal sem vse pesmi letošnjega festivala in upam si napovedati, da bo to večer dobre glasbe, super izvajalcev, da bo 15. september pravi popevkarski praznik in zato vabim vse prijatelje slovenske zabavne glasbe, da si vzamejo čas in si ogledajo prenos iz najlepše slovenske dvorane,” je zaključil Mario Galunič.

In za konec, da ne pozabimo! ZKP RTV Slovenija je junija, ob gala koncertu Poletna noč, ki je bil posvečen 50-letnici Slovenske popevke, izdal trojni album Zlati jubilej Slovenske popevke – 50 popevk za 50 let. Na njem so izvirni posnetki festivalskih popevk (50 popevk) v produkciji RTV Ljubljana iz obdobja od leta 1962 dalje …

Naslov Izvajalec Glasba Besedilo Aranžma
1.
Naravno
Anika Horvat
Tomislav Jovanović – Tokac
Tomislav Jovanović – Tokac
Jaka Pucihar
2.
Manj je več
Gašper Rifelj
Matjaž Jelen
Leon Oblak
Aleš Avbelj
3.
Ko si šla
Sergej Škofljanec
Tadej Vasle
Tadej Vasle
Gregor Forjanič
4.
Ljubljena
Darja Švajger
Aleš Klinar
Anja Rupel
Primož Grašič
5.
Zdaj
Slavko Ivančič in Manca Izmajlova
Gaber Radojevič
Miša Čermak
Jaka Pucihar
6.
Čudovit je svet
Lea Sirk
Lea Sirk
Lea Sirk
Lojze Krajnčan
7.
Zgoraj brez
Katarina Mala
Marko Gregorič
Marko Gregorič
Gregor Forjanič
8.
Kdo še verjame
Nina Pušlar in Stiški kvartet
Matjaž Vlašič
Urša Vlašič
Primož Grašič
9.
Ti prihajaš
Matevž Šalehar – Hamo
Matevž Šalehar – Hamo
Matevž Šalehar – Hamo
Aleš Avbelj
10.
Sedem dni
Omar Naber
Omar Naber
Tina Puc
Lojze Krajnčan
11.
Ko te ni
Iva Stanič
Tone Hrabar
Srečko Čož
Aleš Avbelj
12.
Naj nama sodi le nebo
Nuša Derenda In Marko Vozelj
Matjaž Vlašič
Marko Vozelj
Primož Grašič
13.
Kaj je z mano?
Anja Baš
Edvin Fliser
Diana Lečnik
Gregor Forjanič
14.
Še malo
Rudi Bučar
Rudi Bučar
Rudi Bučar
Aleš Avbelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X