ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Evrovizijska popevka v številkah; do danes smo slišali že 1.523 skladb

Eurovision Song Contest je eden izmed tistih festivalov, ki je prehodil lepo in dolgo pot. Skozi celotno zgodovino Izborov za pesem Evrovizije smo lahko vse do maja 2018, vključno z 63. Izborom za pesem Evrovizije 2018, slišali 1.523 evrovizijskih skladb. V letih 2008, 2011 in 2018 je sodelovalo kar 43 držav, da o drugih številkah niti ne govorimo.

Na evrovizijskem izboru so med drugim nastopila številna znana glasbena imena, kot so ABBA, Celine Dion, Cliff Richard in Julio Iglesias. In ne nazadnje Johnny Logan, ki je s svojimi zmagami in številnimi skladbami najbolj zaznamoval evrovizijski izbor. Od leta 2004 dalje je evrovizijski izbor razdeljen na en predizbor in veliki finale, od 2008 pa na tri večere, in sicer na prvi in drugi predizbor ter veliki finale.

63 izborov za popevko Evrovizije je potekalo v 41 mestih ter 26 državah. Največkrat je evrovizijski festival potekal v Veliki Britaniji (8-krat), 7-krat ga je organizirala Irska, 6-krat Švedska, po 4-krat Nizozemska in Luksemburg, 3-krat Francija, Norveška, Nemčija in Danska, 2-krat Švica, Izrael, Italija, Avstrija in Ukrajina ter po 1-krat, Španija, Belgija, nekdanja SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Med mesti ima primat irsko glavno mesto Dublin (6-krat), v Londonu in Luksemburgu je bil festival 4-krat, v Kobenhavnu in Stockholmu 3-krat, v Cannesu, Den Haagu, Jeruzalemu, Oslu, Malmöju, na Dunaju in v Kijevu pa po dvakrat.

Leta 2005 so gledalci izbrali najboljšo evrovizijsko popevko vseh časov. Foto: Eurovision.tv

Ob petdeseti obletnici festivala, leta 2005, so gledalci izbrali najboljšo popevko vseh časov. To je (pričakovano) postala skladba Waterloo, ki jo je izvajala ABBA.

Od začetka pa do danes je bilo na uradnih evrovizijskih izborih skupno izvedenih 1523 evrovizijskih skladb iz 50 različnih držav. Čeprav zadnja leta večina udeležencev poje v angleščini, pa smo v vsej zgodovini z evrovizijskega odra slišali kar 48 različnih jezikov, med njimi tudi arabščino, haitsko kreolščino, tahitijščino, svahili, udmurtščino in krimsko tatarščino, tri pesmi pa so bile v izmišljenem jeziku.

Slovenščina je bila uporabljena v 17 pesmih (1,12%). Če bi hoteli vse skladbe poslušati v enem kosu, bi za to potrebovali dobrih 76 ur (ali natačno 3 dni 4 ure in 9 minut). Približno toliko časa bi vam vzel tudi ogled videoposnetkov celotnih prireditev (finalov in polfinalov) samo zadnjih 10 let.

Mejniki Izbor Država Izvajalec Pesem
1. pesem Lugano 1956 Nizozemska Jetty Paerl Devogels van Holland
500. pesem Bergen 1986 Luksemburg Sherisse Laurence L’amour de ma vie
1000. pesem Atene 2006 Irska Brian Kennedy Every song is a cry for love
1500. pesem Lizbona 2018 Norveška Alexander Rybak That’s how you write a song

Do 1. novembra 2018 je zmagalo 66 pesmi – leta 1969 so si 1. mesto delile 4 države. 39 zmagovalnih skladb so zapele solistke, moški izvajalci so bili uspešni le 11-krat. Desetkrat so slavile skupine, šestkrat pa dueti. Po številu zmag še vedno prednjači Irska (7 zmag), vendar jo že dohiteva Švedska s šestimi. Sledijo Francija, Luksemburg in Velika Britanija s po petimi, a so njihove zmage časovno že precej oddaljene. Štirikrat sta slavila Nizozemska in Izrael, po trikrat pa Norveška in Danska. Dve zmagi so vknjižile Španija, Švica, Italija, Nemčija, Avstrija in Ukrajina. Eno zmago imajo Monako, Belgija, SFRJ (Hrvaška), Estonija, Latvija, Turčija, Grčija, Finska, Srbija, Rusija, Azerbajdžan in Portugalska. Skupno je zmagovalno trofejo dvignilo v zrak 27 držav.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X