Evrovizija 2024

11maj21:0023:55Evrovizija 2024VELIKI FINALE

ESC 2024 Malmo

Podrobnosti

Švedska bo leta 2024 že sedmič gostila tekmovanje za pesem Evrovizije. Najprej je bil tu Stockholmu, v letih 1975, 2000 in 2016, nato je sledil Göteborgu leta 1985 in Malmö 1992 in 2013. In prav Malmö – tretje največje mesto na Švedskem, ki leži na skrajnem jugu države, bo znova gostilo Pesem Evrovizije. Prvi predizbor bo 7. maja, drugi devetega maja, sklepno dejanje – veliki finale – pa 11. maja 2024.

Švedska radiotelevizija SVT bo skupaj z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) prihodnje leto tako znova organizirala evrovizijsko tekmovanje v tretjem največjem švedskem mestu. Malmö je bil izbran na podlagi obsežnega razpisnega postopka, v katerem so bili preučeni vsi objekti na prizorišču, zmožnost sprejema več tisoč gostujočih delegacij, ekip, oboževalcev in novinarjev, ne nazadnje pa so bili pozorni tudi na infrastrukturo ter druga merila.

Malmö bo po letu 1992 in 2013 že tretjič gostil tekmovanje za pesem Evrovizije. Prvič pa se bo zgodilo, da tekmovanje za Pesem Evrovizije petkrat zapored ne bo v glavnem mestu. “Ko smo dobili vse prijave, smo opravili celovito oceno za vsa mesta, ki so želela gostiti Evrovizijo. Na koncu smo izbrali Malmö, ki je izpolnjeval vsa merila, ne nazadnje pa je mesto z odličnimi prizorišči in mesto, kjer se lahko vsi udeleženci tekmovanja za pesem Evrovizije zlahka gibljejo. Malmö si tudi trdno prizadeva, da bi tako obiskovalcem kot prebivalcem mesta omogočil sodelovanje na prireditvi,” je dejala izvršna producentka Ebba Adielsson.

Županja Katrin Stjernfeldt Jammeh pa je za konec dodala: “Ponosni in srečni smo, da lahko znova pozdravimo Evrovizijo v Malmöju. Malmö bo leta 2024 poskrbel za enako neverjeten občutek kot leta 2013, vendar z novimi izkušnjami. Imamo sodobno in trajnostno infrastrukturo ter voljo in zmogljivosti za organizacijo ustreznega festivala za vse starosti.”

Podrobnosti še sledijo …

Back to top button