Junior ESC 2023

26nov16:0018:10Junior ESC 2023FINALNI IZBOR

Nica

Podrobnosti

Zveza EBU in francoska televizija (France Télévisions) sta v začetku aprila sporočili, da bo Nica uradna gostiteljica letošnjega tekmovanja za Otroško Evrovizijo, ki se bo zgodila v nedeljo, 26. novembra. Na Otroški Evroviziji (Junior ESC) sodelujejo mladi pevci, ki so stari od devet do štirinajst let.

“Z veseljem se vračamo v Francijo na 21. tekmovanje za pesem otroške Evrovizije, in sicer le 2 leti po spektakularnem gostovanju v Parizu. Ekipa pri France Télévisions ima izkušnje, vizijo in strast, da ustvari nekaj resnično čarobnega v Nici novembra letos, zato se veselimo sodelovanja z njimi v prihodnjih mesecih pri še eni vznemirljivi oddaji,” je ob tej priložnosti povedal evrovizijski nadzornik Martin Österdahl.

Delphine Ernotte-Cunci, predsednica France Télévisions in predsednica EBU pa je ob tem še dodala, da francoska televizija s ponosom pozdravlja mlade umetnike iz vse Evrope in drugod, da bi slavili združujočo moč glasbe.Zelo sem vesela, da bo ta druga izdaja Otroške Evrovizije, ki jo organizira Francija, potekala v Nici – mestu zgodovine in kulture. Otroška pesem Evrovizije bo tudi letos navduševala tako mlade kot starejše, ki bodo ta glasbeni dogodek spremljali tako v koncertni dvorani Palais Nikaïa kot tudi preko medijev.”

20-letna zgodovina

V 20-letni zgodovini je leta 2003 na prvi Otroški Evroviziji na Danskem slavila Hrvaška. 20 držav je recimo sodelovalo leta 2018, kar je največ do sedaj. Poljska je edina država, ki je slavila dvakrat zaporedoma, 2018 in 2019. Prav tako se lahko z dvema zmagama pohvalijo Armenija, Belorusija, Rusija, Malta ter Francija. Gruzija pa je slavila kar trikrat, in sicer 2008, 2011 in 2016. Naj ob tem še zapišemo, da so nekateri pevci nastopili tako na Otroški Evroviziji kot tudi na Pesmi Evrovizije, in sicer sestri Tolmačevi (Rusija 2006, 2014) in OG3NE (Nizozemska 2007, 2017).

Znova brez Slovenije

RTV Slovenija je na Junior Eurovision sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija zaenkrat ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje. Glede lanskega nesodelovanja so zapisali, da oddaja ni bila predvidena v Programsko-produkcijskem načrtu za leto 2022, enako je tudi letos.

Čas

(NED) 16:00 - 18:10

Lokacija

Palais Nikaïa, Nice, France

Organizator

EBU

European Broadcasting Union

Learn More

Back to top button