EVROVIZIJA

Esma Redžepova (Makedonija) stavi na kvalitetno pesem

Letošnji evrovizijski izbor se nezadržno približuje. V Malmöju bomo tako kaj kmalu lahko slišali tudi Esmo Redžepovo in Vlatka Lozanoskega, ki bosta v zanimivem duetu, v drugem predizboru 16. maja, predstavljala Makedonijo.

Esma in LozanoFoto: MKRTV

Ekskluzivno z Esmo Redžepovo

Pred odhodom na Švedsko smo poklepetali z Esmo, pevko z več kot petdeset
let dolgo kariero, in jo povprašali o pomembnem nastopu, ki ju z
Vlatkom čaka v Malmöju.

Makedonci so se, tako kot lani, odločili, da svojega predstavnika izberejo interno, a brez zapletov tokrat ni šlo. Skladba Imperija, s katero naj bi Esma in Vlatko predstavlja svojo domovino, je v Makedoniji in tujini namreč dvignila precej prahu, mnogi pa so ji očitali predvsem politično ozadje. Ekipa je nato napisala novo skladbo, tako da se bosta priljubljena glasbenika 16. maja, v drugem predizboru, predstavila s pesmijo Pred da se razdeni.

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Esma RedžepovaFoto: MKRTV

Esma, kako ste se počutili, ko so vas povabili k sodelovanju na Evroviziji?
Zelo zadovoljna sem bila, ko so mi ponudili to priložnost. Sama sem lahko izbrala tudi pevca, s katerim želim nastopiti. Vlatka sem izbrala, ker mislim, da je dober pevec in da se lahko sooči s tako odgovornostjo, kot je nastop na Evrosongu.

Česa vse sta se med pripravami drug od drugega naučila?
Zase lahko rečem, da Vlatka dobro poznam. Vem tudi za podrobnosti iz njegove zasebnosti, na primer to, katero barvo ima najraje, kak je, ko ni dobre volje, ko se jezi, in katere stvari ga osrečujejo. Menim, da je dober, vzgojen človek, ki je do mene zelo pozoren.

Na kak način je Evrovizija za vas izziv?
Tukaj gre za mojo domovino. Vse, kar glasbeniki delamo na Evroviziji, delamo za državo, v kateri živimo ali iz katere prihajamo, tako da se bom tudi sama potrudila, da svojo državo predstavim na najboljši možni način.

Esma in LozanoFoto: MKRTV

Moji solistični koncerti so drugačni od Evrovizije, saj neuspeh pri tem
pripišem sebi, na Evroviziji pa je vloga malo večja, tam bom
predstavljala celo Makedonijo.

Esma Redžepova

Na lanski Evroviziji je Makedonija po nekaj letih spet dosegla vidnejšo uvrstitev. Ste zaradi tega pod večjim pritiskom?
Ni treba, da smo pod pritiskom. Jaz osebno grem v Malmö zato, da pokažem, kar v življenju najbolje znam, to pa je petje. Z uvrstitvijo se ne obremenjujem. Mislim, da ta pride kot rezultat dobro opravljenega dela.

So vas komentarji, predvsem s strani javnosti, o pesmi Imperija presenetili? Bi na Švedskem sami raje zapeli to pesem?
Okoli te pesmi se je dvignilo veliko prahu, a mislim, da povsem brez razloga. Vmešavala se je politika. Javnost je očitno želela, da razume naslov pesmi, ne pa celotne vsebine besedila. Pesem nima nobene politične besede ali kakršnega koli političnega sporočila, a vse skupaj je razjezilo naše južne sosede. Morda je bil to edini razlog, da se je makedonska televizija odločila za spremembo pesmi. Če je to cena, da se izboljšajo naši odnosi s sosedo, se s tem strinjam.

Nam lahko pojasnite, kako je nastala pesem Pred da se razdeni? Koliko časa ste imela za pripravo nove skladbe?
Takoj po sprejeti odločitvi, da pesem Imperija umaknemo, se je naša ekipa posvetila ustvarjanju nove skladbe. V izboru smo poleg Pred da se razdeni imeli še eno možnost, poznavalci iz televizije pa so izbrali to skladbo. Tako smo javnosti predstavili pesem Pred da se razdeni, ki bo Makedonijo predstavljala tudi na letošnjem izboru.

Esma in Lozano se bosta predstavila v II. predizboru, 16. maja.Foto: Marko Markovski

Kako se pripravljate na evrovizijski nastop? Imate za srečo kak poseben talisman?
Intenzivno se posvečamo vajam in spremljevalnim pevcem. To počnemo vsak drugi dan, ker menim, da moramo ponuditi dobro kvaliteto, da bi svoje opravili tudi talismani. Če ni kvalitete, mislim, da ne more pomagati nič. Precej časa posvečamo tudi scenskemu nastopu in pripravljamo oblačila za nastop. Evrovizija je vse bližje, tako da se priprave iztekajo.

Imate ob koncu še kako sporočilo za slovenske bralce?
Pozdravljam vse Slovence, posebno moje oboževalce. Vedno, ko nastopam tam, se počutim kot doma. Rada imam Slovenijo in Slovenci imajo radi mene. Sporočam pa jim, naj v finalu ne dvomijo in svoj glas oddajo za Esmo in Lozana ter njuno pesem Pred da se razdeni.

Esmi in Vlatku želimo veliko sreče in uspešen nastop na Švedskem!

Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X