EMA

Ema 2014: Na evrovizijski melodiji tudi ‘glasbeni smučar’ Rudi Bučar

Glasbena pot Rudija Bučarja sega v osnovnošolsko obdobje, ko je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo je izdal glasbeni prvenec Zemljin krik« že kmalu zatem pa je z rokovske poti zavil na neko drugo, intimnejšo.

Z Alenko Gotar je že okusil evrovizijski oder.Foto: Alesh Maatko

Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, je začel spoznavati glasbene odtise časa v rojstni Istri. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki so doživeli novo rojstvo v Rudijevem prvem samostojnem albumu, Kapotu (2003, ZKP RTVS). Z njim je slovenski (in mednarodni) javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik, zato album ni ostal neopažen.

Na izbora Ema 2014 bo nastopil s skupino ElevatorsFoto: Alesh Maatko

Kritiki, še bolj pa široka publika, so ga sprejeli odprtih rok. Tedaj se je med sodobne primorske legende uvrstila zgodba o tem, kako hitro so pohajale nove in nove naklade tega albuma, ki je bržčas tudi zato danes obvezni inventar vsake prave primorske družine. Rudijevo etnomuzikološko udejstvovanje ni zastalo na tej točki, z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom (2007, Dallas Records), je istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom.

Nastopil je tudi ne poletnih melodijah morja in sonca.Foto: Alesh Maatko

Preizkusil se je na Slovenski popevki (avtor skladbe Samo ti, v izvedbi Anike Horvat, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2009; Naj traja, zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije, 2011; Še malo, 2012). Bil je tudi del multimedijskega projekta Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju, ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008).

Rudi Bučar je bil spremljevalni vokalist slovenske evrovizijske predstavnice Alenke
Gotar (2007, Helsinki), za vozovnico na Evrovizijo se je potegoval v
duetu z Alyo (2009).

Posebno poglavje v Rudijevem ustvarjalnem opusu pa se je začelo z zasedbo Istrabend, ki nastane leta 2011. V njej sta se ob Rudiju (z)našla dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Sodelovanje je konec leta 2012 rodilo Rudijev tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. Izšel je pri založbi Celinka.

Rudi je bil gost tradicionalnega koncerta Poletna noč.Foto: Alesh Maatko
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X