NE ZAMUDITE

Edinstvena Poletna noč 2021: Poklon Tadeju Hrušovarju

Tradicionalni gala koncert, posvečen vstopu v poletje, bo letos v znamenju izjemnega slovenskega glasbenika, skladatelja in pevca Tadeja Hrušovarja. Svojo glasbeno pot je začel v priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, leta 1966 se je pridružil skupini Bele vrane.

Pepel in kri na Evroviziji.Foto: TV Ljubljana

Po njihovem razpadu je leta 1975 ustanovil Pepel in kri; že prvo leto je zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe, pesmijo Dan ljubezni. Bil je prvi urednik oddaje Pop delavnice, ki je odkrivala nove talente in spodbujala slovensko glasbeno ustvarjalnost, v zadnjih letih pa je deloval kot producent v glasbenem programu Radia Slovenija. Tadej Hrušovar, za prijatelje Dejvi, je zapustil obsežen glasbeni opus. Napisal je več kot štiristo skladb, pesmi izpod njegovega peresa pa so se trajno zapisale v slovensko glasbeno zgodovino. Med najbolj znane spadajo Pesem za dinar, Dekle iz Zlate ladjice, Po bitki so generali vsi, Enakonočje, Ljudje pomladi, Ljubljanski grad, Sonce pomladi, Dan ljubezni in druge. 

Tadej 'Dejvi' Hrušovar (1947-2020)Foto: Tatjana Splichal

In koga vse bomo slišali 21. junija na Kongresnem trgu? Tokrat bodo prepevali Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin ter Mladinski pevski zbor RTV Slovenija.

Posebna gostja večera bo Ditka Haberl, prireditev pa bo povezovala Bernarda Žarn.

Na koncertu bomo lahko prisluhnili tudi Hrušovarjevim uspešnicam za druge – za skupini Hazard in Pop Design, Ditko Haberl, Heleno Blagne, Moni Kovačič in Ota Pestnerja ter mnoge druge.

Nacionalna radiotelevizija Slovenija je poletno prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z obeleževanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, tekstopiscev, pevcev. Gala koncert Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postal že tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe.

Toto Cutugno ter Pepel in kri na Pesmi Evrovizije 1990 v Zagrebu.Foto: Zajem zaslonske slike / YouTube
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

3.6.2021

Razkrite še zadnje skrivnosti 40. Melodij morja in sonca 2021

7.5.2021

MMS 2021: To so srečni izbranci jubilejnih ter poletnih melodij

31.3.2021

Popevke 2021 17. aprila ne bo; festival prestavljen na jesen

9.3.2021

40. Melodije morja in sonca bodo v Portorožu zasijale 10. julija

7.3.2021

Sanremo 2021: Zgodovinska zmaga za rockerje, ki potujejo na Evrovizijo

Facebook

Twitter