EVROVIZIJA

Deset dejstev, ki jih morda še niste vedeli o Pesmi Evrovizije 2014

Čeprav bodo od finalnega izbora letošnje pesmi Evrovizije minili že skoraj trije meseci, zanimivosti o njem še kar odmevajo. Tokrat vam predstavljamo deset dejstev, ki jih morda niste vedeli, a so tako zanimiva, da jih ne smete spregledati.

Mala morska deklica, v ozadju pa evrovizijska arena.Foto: Alesh Maatko

Videospot zmagovalne skladbe Rise Like A Phoenix si je na spletnem
portalu YouTube ogledalo kar 17 milijonov internetnih obiskovalcev. Drugi videospot z največ ogledi pa je poljski za skladbo We Are Slavic
dueta Cleo & Donatan, dosegel je 5,5 milijonov ogledov.

Organizatorji so za postavitev letošnjega odra v dvorani B&W Hallerne porabili tri mesece, pospravili pa so ga v pičlih 17 urah. Z razstavitvijo odra in pospravljanjem scene so pričeli že kmalu po sobotnem finalu 10. maja, zaključili pa so v nedeljo popoldne.

Letošnji izbor je spremljalo 195 milijonov ljudi, kar je za 10 % več kot lani. Tekmovanje je pritegnilo tudi veliko število danskih gledalcev, prek TV-zaslonov si ga je ogledalo kar 89 %.

Conchita WurstFoto: Alesh Maatko

Da je letošnji izbor v Københavnu potekal tako kot mora, je v zaodrju skrbelo prek 1200 ljudi. 700 izmed njih jih je bilo zadolženih za produkcijo in organizacijo dogodka, več kot 500 pa je bilo prostovoljcev, ki so skrbeli za prevoz, akreditacije in nadzor v novinarskem središču.

Čas potovanja od glavne železniške postaje v Københavnu do dvorane
B&W Hallerne je enak času, ki ga od iste postaje potrebujemo do
Arene v Malmu na Švedskem, ki je evrovizijski spektakel gostila lani.

Čeprav je dvorana B&W Hallerne po razdalji precej bližje železniški
postaji, pa je čas potovanja na obeh relacijah pravzaprav enak – da
pridemo z železniške postaje bodisi do ene bodisi do druge dvorane,
potrebujemo med 25 in 30 minutami časa.

Gledalci, ki so svoje glasove oddali prek telefonov, in strokovne komisije so bili letos precej enotni, vsaj kar se prvega in zadnjega mesta tiče. Avstriji je občinstvo namenilo 311 točk, 224 pa strokovnih komisija (na koncu se je veselila 290 točk). Francoska pesem pa je bila ves čas na repu lestvice, dobivala je od 1 do 5 točk.

Pet držav udeleženk je vnovič okrepilo svoj rekord 100% uvrstitve v finale, kar pomeni, da jim v vseh letih sodelovanja na Pesmi Evrovizije, odkar so uvedeni predizbori (od leta 2004, op.p.), niti enkrat ni spodletelo. Ta rekord ohranjajo Rusija, Ukrajina, Grčija, Azerbajdžan in Romunija. Medtem ko sta se prvi dve veselili uvrstitve med najboljših 10, pa je Grčija zabeležila svoj najslabši rezultat od leta 1997 (20. mesto), Azerbajdžan pa najslabši rezultat sploh (22. mesto).

Slogan letošnje prireditve JoinUs.Foto: Alesh Maatko

Letos je med finalnim evrovizijskim izborom prišlo več kot 5,3 milijona “tvitov”,
kar je močno preseglo rekord z lanskega izbora, ko je bilo v času
finalnega evbrovizijskega večera (le) 3,76 milijonov “tvitov”.

Najbolj priljubljene fraze,
označene z # oziroma takoimenovani hashtagi, so bile #eurovision,
#eurovisionsongcontest in #JoinUs. Slednji je bil tudi slogan letošnjega
izbora.

Conchita Wurst je po Ruslani (zastopala je Ukrajino leta 2004) šele druga zmagovalka v zgodovini Pesmi Evrovizije, ki ji je uspelo zmagati s štartne pozicije prvega dela tekmovanja (tj. na mestih od 1 do 12 oz. 13). Opozoriti pa gre, da so letos (kot tudi lani) izvajalci izžrebali zgolj polovico, v kateri bodo nastopili, ne pa tudi zaporedne številke.

Drugič po letu 1999 v evrovizijski zgodovini se je zgodilo, da sporočanja telefonskih glasov ni spremljala tudi ženska voditeljica. Nad glasovanjem v vseh treh večerih sta namreč bedela oba moška voditelja, Nikolaj Koppel in Pilou Asbæk, Lise je namreč skrbela za novice iz “zelene sobe”. Pred 15 leti je vlogo povezovalca med sporočanjem glasov prevzel Yigal Ravid.

Pogled na prizorišče letođnjega izbora.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button